Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer atasözünün TDK'ya göre anlamı, 'Bir olaydan gerekli dersi alan ve zarar gören kişinin bunu bir daha yapmayacağı' biçiminde ifade bulmaktadır.
Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer Atasözünün Anlamı: Bir kere zarar gören veya bir hata yapan kişinin, bir daha aynı hatayı yapmamak için aşırı tedbirli davrandığını ifade eder.
[1] Dikkatsiz davranarak kötü duruma düşmek.
Sütten ağzı yanan, ayranı üfleyerek içer Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, kötü bir tecrübe yaşayan kişilerin, benzer bir durumla karşılaştıklarında daha tedbirli ve dikkatli olacaklarını belirtir.
İlgili 34 soru bulundu
Süt gönlü yoğurt olmak
“Bir konuda ısrarından vazge- çip yapılan teklife razı olmak” anlamında kullanılıyormuş.
"Pişmiş aşa soğuk su katmak", bir işin ya da olayın sonuçlanmasına, bitmesine az bir süre kala, olumsuz bir müdahalede bulunmak ya da işleri bozmak anlamına gelir.
"Sütten ağzı yanmak" deyimi, daha önce yaşanan kötü bir deneyim nedeniyle benzer durumlara karşı aşırı dikkatli veya şüpheci olmak anlamına gelir.
Bu deyim, birisinin başkalarının sağladığı olanaklarla yaşayıp çalışmadan, üretmeden veya bir katkıda bulunmadan hayatını sürdürmesi durumlarında kullanılır. Mecazi olarak, kolaycılığı ve tembelliği eleştiren bir anlam taşır.
[1] Çok para kazanabilmek için, az da olsa, elde bir sermaye olması gerekir.
Taş, yerinde ağırdır Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, her şeyin kendi doğal yerinde ve kontekstinde daha değerli ve anlamlı olduğunu vurgular. Bir şey veya biri, kendi yeteneklerini ve değerlerini en iyi şekilde kendi doğal çevresinde ve pozisyonunda gösterebilir.
Başının etini yemek deyimi özellikle hiç aralıksız bir şekilde istediğinin olması için ısrar edilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca bir kişinin aynı konuda durup durup sürekli rahatsız edecek derecede konuşması durumunda başının etini yemek deyimi kullanılmaktadır.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Deyim. [1] Olumsuz, kötü söz edenlere karşı başına gelmemesi, gerçekleşmemesi için "ağzından yel alsın!" söylenilen deyim.
Ağzı kulaklarına varmak deyimi en çok kullanılan deyimlerden bir tanesidir. Halk arasında bilinen bu deyim beklenmeyen bir olay karşısında çok sevinmek anlamı taşır. Mutsuz olduğu bir zamanda gelen bir habere çok sevinmek anlamında da kullanılabilir.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
"Üzerine tuz biber ekmek" deyimi, Türkçede genellikle kötü bir durumu daha da kötüleştirmek, mevcut sıkıntılı veya olumsuz bir duruma ek olarak daha fazla problem eklemek anlamında kullanılır.
Ağzının suyu akmak deyimi, günlük yaşamda çok fazla kullanılmaktadır. Çok beğenip isteyecek duruma gelmek ve imrenmek gibi anlamları bulunan ağzının suyu akmak deyimi, Anadolu'da çok kullanılan bir deyim olmaktadır.
Çorbada Tuzu Bulunmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Bir yardımda kişilerin az da olsa emek harcaması elinden geleni yapması çorbada tuzu bulunmak deyimi ile açıklanabilir. Kişilerin az da olsa yardımcı olmak istediklerini anlatmak için söylenmektedir.
İçi içini yemek deyimi anlam olarak yapılmak istenenin yapılamaması ya da söylemek istenenin söylenememesi demektir. Keşke ona orda cevabını verseydim şimdi içim içimi yemezdi. İçim içimi yiyor ama bana küs olduğu için onu arayamıyorum.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
Genellikle kişisel yaşamda huzuru, iş hayatında sorunsuz bir dönemi veya toplumsal bir ortamda barış ve sükuneti ifade etmek için kullanılır.
Nefesi kesilmek deyiminin anlamı ilk olarak hayran olmak ya da etkilenmek demektir. Nefesi kesilmek deyiminin bir diğer anlamı ise güçlükle soluk alacak duruma gelmek, soluğu durmak ve zor nefes almak anlamlarındadır. Bu durumları anlatmak isterseniz nefesi kesilmek deyimini cümle içinde kullanabilirsiniz.
"Baklayı Ağızdan Çıkarmak" deyimi, Türkçede bir kişinin gerçek düşüncelerini, hislerini veya sır gibi sakladığı bir bilgiyi açığa vurması, itiraf etmesi anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin içinde tuttuğu, başkalarından gizlediği veya açıklamaktan çekindiği bir şeyi sonunda söylemesi durumunda kullanılır.
"Göz göze gelmek" ifadesi, iki kişinin bakışlarının karşılıklı olarak birbirine ilişmesi anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle iki insan arasında bir tür anlayış veya iletişimin olduğunu, duygusal bir alışverişin veya bir bağlantının kurulduğunu ima eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri