Ergenlik evreleri: Kızınızdaki fiziksel değişiklikler 12 yaşından itibaren, göğüsler büyür ve kızınızın sutyen takmaya başlaması gerekebilir.
Ama aynı araştırmaya göre, yanlış ölçüde giymek rahatsızlığa ve nefes darlığına sebep oluyor. Sütyen takmayınca ise kan akışı hızlanıyor ve göğüs kasları daha çok çalışıyor. Uzmanlar, terleme durumunda sütyenin bakteri birikintisi olacağını ve bu yüzden sütyen takmamanın daha hijyenik olduğunu belirtti.
Sütyen yerçekimine karşı göğüslere destek olur.Yatarken yerçekimi meme dokusunu ayaktaki kadar etkilemez bu bakımdan gece sütyen takmak gerekli değildir. Kullandığınız sütyen bedeninize uygun değilse yanlış alınmışsa her pozisyonda zarar verir.
Hatta yukarıda sözü geçen araştırma, sütyen takmamanın kadınlar için daha faydalı olduğunu ileri sürüyor, hareketin, memelerdeki kan dolaşımını artırdığını ve dokuları kuvvetlendirdiğini belirtiyor. Görünüşe göre, sütyen kullanmamak meme dokusunu destekliyor.
Sıkı ve dar sütyen kullanımı ile elde edilen görünüm memeyi küçük göstermek isteyenler için geçici bir çözüm oluştursa da uzun vadede kalıcı bir etkisi bulunmuyor. Sütyen kullanımının meme küçültme etkisi bulunmuyor ancak operasyon sonrası özel sütyenlerin kullanımı hekimler tarafından tavsiye ediliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Göğüslerin sıkışması deformasyona yol açabilir
Bu süre içinde push-up sutyenler içinde sıkıştırılan göğüsleriniz neredeyse boğulur. Göğüsleri sıkıştırmak üzere tasarlanmış olan bu sutyenlerde esneme özelliği olmadığı için bu dönemlerde göğüslerin daha da sıkışmasına, ağrımasına ve deformasyona uğramasına neden olur.
Toparlayıcı sütyenler memeleri toparlayarak güzel bir form verir. Meme küçülten sütyenler minimizer adıyla anılırlar. Bazı toparlayıcı sütyenler ayni zamanda meme küçülten yani minimizer özelliğindedir ancak her minimizer sütyen aynı zamanda bir toparlayıcı sütyendir.
Yapılan yeni bir araştırma, sürekli sutyen kullanımının memelerin erken sarkmasına neden olduğunu kanıtladı.
Uzmanlar ise, sütyen takmamanın kötü duruşa ve göğüslerin bağ dokusuna hasar verebileceğini bu nedenle göğüslerin sarkabileceğini söylüyor. Uzmanlar, göğüslerin sarkmasını önlemek için evdeyken de sütyen takmak gerektiğini söylüyorlar.
İyi bir sütyen, her noktasıyla her noktanızı sarabilmeli, göğüslerinizi olduğundan büyük veya küçük göstermemeli, göğüslerinizin altında kalan kısmın tahriş olmasının önüne geçmeli, göğüs kenarlarınızı toparlamalı ve yumuşak bir kumaşa sahip olmalıdır.
Uyurken takacağınız sütyen, özellikle de beden ölçünüze uygun olmayan bir sütyen rahatsızlığa ve uykunun bozulmasına neden olarak uyku kalitenizi düşürür. Bunun yanında sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı da kanıtlanmış.
Uyurken çok sıkı sütyen giymek memenin fizyolojisini etkiler. Bu meme dokusunda inflamasyon, ödem ve kan dolaşımı ile lenfatik drenajının bozulmasına neden olarak rahatsızlık verebilir. Uyurken sütyen askısı ya da sütyenin etrafını çevreleyen lastikler ciltte kızarıklık, şişme ya da ağrıya neden olabilir.
Etafo'ya göre, bir sutyen, her üç kullanımdan sonra yıkanmalı ve bu kullanımlar, asla arka arkaya olmamalı.
Süt ürünleri ve soya daha büyük göğüsler için etkilidir. Bir gün soya sütü, diğer gün soya peyniri kullanın. Tavuk bageti tüketilmesi meme büyümesini artırır. Keten tohumu, akdarı ve arpa meme büyümesini; ayçiçeği, kabak ve anason tohumları memelerdeki gelişmeyi uyarır.
Göğüsler meme dokusu denilen gland ve yağ dokularından oluşmaktadır. Hızlı kilo alınan durumlarda gland dokusunun büyüklüğünde bir değişiklik olmasa da yağ dokusu alınan kiloya bağlı olarak artmaktadır. Kilo alımında artan yağ dokusu ani kilo vermeye bağlı olarak azalacak ve deride sarkıklık oluşacaktır.
Sütyenin önünde bulunan kap kısmı göğüsün yerleştiği kısımdır. Bu kısmın göğsü aşırı sıkmadan sarması gerekmektedir. Kabın büyük olması durumunda kap içerisinde boşluk kalır, kabın küçük olması durumunda ise göğüs kaptan taşma yapar. Taşma yanlara veya yukarıya doğru olabilir.
Uyurken sütyen takmak yaygın bir alışkanlıktır. Ancak bu alışkanlık sağlıksızdır. Bir çalışmada bunun sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı kanıtlandı. Bu yüzden sütyeninizi yatağa girerken mutlaka çıkarın.
Beyaz tişört ya da gömlek giydiğinde altında sütyeninin belli olmasını istemiyorsan, cilt tonuna yakın renkte olan nude, soluk pembe ya da açık kahverengi sütyenler giymelisin.
16. yüzyıl sonrasında varlıklı kadınların iç giyiminde yaygın kıyafet göğüsleri yukarı kaldıran korse olmuştur. 19. yüzyıl sonlarında desinatörler korseyi parçalara ayırarak daha kullanışlı bir hale getirmeye çalışmışlardır: Alt vücut için daraltıcı kuşak tarzı korseler ve üst vücut için göğüsleri omuza asan cihazlar.
Evet büyük memeye sahip olan kadınlar takmadığında, uzun süre sonra sarkma oluyor. Fakat küçük ve ortaya yakın göğüsler takmasa bile göğüs kası çalışarak sarkmayı engelleyebilir. Kısacası küçük ve orta göğüslü bayanların pek sorunu değil sarkma. Düzenli olarak göğüs kası çalıştırmak sarkmasını engeller.
(örneğin 75, 80, 85). Harfler ise kup olarak adlandırılan göğüs büyüklüğünü belirler. En küçük kup A'dır.
Spor antrenmanlarında ve fitness egzersizleri sırasında göğsün kontrolsüz ve düzensiz hareketini azaltmak üzere spor sütyeni kullanman önemlidir.
Aşırı terleme gibi problemlerin olmadığı dönemlerde aynı sütyenin ortalama 3 gün kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Belirli aralıklarla değiştirilen iç çamaşırları kullanım talimatlarına uygun olarak yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Besancon, Fransa'da bulunan Besancon Üniversitesi Hastanesi'nden spor tıbbı uzmanı Prof. Jean-Denis Rouillon'ın yaptığı 15 yıl süren araştırmanın sonuçlarına göre sütyen takmak kadınların göğüslerinin sarkmasını önlemiyor, aksine sarkmasına sebep olabiliyor.
Alıştırma sütyeninde olması gereken en önemli özelliklerden biri pamuklu hava geçirgenliğine sahip kumaştan üretiliyor olmasıdır. Düşük kaliteli kumaşlar cilde maruz kaldığında rahatlığı bozabilir, hareket özgürlüğünü kısıtlayabilir, ağrıya veya tahrişe neden olabilir ayrıca meme gelişimini de olumsuz etkileyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri