Eski gül çeşitlerinin ömrü 40-50 yıl veya daha da fazla olabilir, ancak seralarda satılan çağdaş çeşitlerin ömrü ise 10-12 yıldır.
Çiçeklerinizin bulunduğu vazoyu suyla doldurup içine ¼ şişe soda koyabilir, bu sayede çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca diğer asitli içeceklerin de çiçeklerin canlı kalmasına yardımcı olduğu söyleniyor. Ancak siz yine de sodadan şaşmayın!
Gövde kesiminin hemen ardından güller 38 derece koruyucu çözelti eklenen derin bir vazoya da yerleştirilebilir. ⏩ Eğer imkan varsa alışmasını sağlamak adına karanlık ve serin bir odada ya da buzdolabında çiçekleri yaklaşık 2 saat bekletebilirsiniz. Sıcaklık çiçeklerin ömrünü uzatır.
Kuru, karanlık ve serin bir odada ter bir şekilde asın. Böylece gülleriniz hiç bozulmadan kuruyacaktır. Bu yöntem genelde birkaç adet gül yaprağı için kullanılır. Kitapların arasına gül yaprakları koymak ve kitabı kapatarak bekletmek, yaprakların kurumasını sağlayacaktır.
Dilediğiniz gül çeşidini, istediğiniz yöntemi deneyerek kurutabilirsiniz. Bu yöntemlerden en bilineni, gülü çürütmeden, rengini kaçırmadan ve bozmadan kurutmak için en çok tercih edilen yöntem olan havayla kurutmaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Eski gül çeşitlerinin ömrü 40-50 yıl veya daha da fazla olabilir, ancak seralarda satılan çağdaş çeşitlerin ömrü ise 10-12 yıldır. Gül yetiştirmeye başlamanın en iyi yolu, seralardan (açık kök veya saksıda) genç bir bitki satın almaktır. Tohumdan gül yetiştirme yöntemi önerilmez.
Yaprak yüzeylerinde sarı, sonra kahverengi olan beyaz, tozlu lekeler veya yamalar olarak başlar. Bitki küfü genellikle yaprakları tomurcukları etkiler. Tüm önleyici tedbirlere rağmen, küfün beyaz, tozlu kaplama özelliği aniden ortaya çıkabilir.
Çoğu çiçekler 2-3 günde kurur. Ancak bazı çiçeklerin kuruması daha uzun sürer.
Çiçekler canlı oldukları için ilk başlarda vazoya su koyularak ve çiçekler vazoya yerleştirilerek canlı kalınmaları sağlanır. Bir zamandan sonra çiçekler deforme olmaya başlar. Tamda bu noktada anısı olan çiçekler saklanmak istenir. Canlı bir çiçeğin uzun ömürlü saklanması içinde kurutulması gerekir.
Gülün tamamını su dolu lavabo veya banyo küvetinin içine batırın. 20 ila 60 dakika içinde gül, kendisini doyuracak kadar su emecektir. Gül hâlâ suyun içindeyken keskin bir bıçak veya makasla kökten yaklaşık 2.5 cm kesilmelidir. 7. Güller suya aç çiçeklerdir.
Gül; dikimden filizlenmeye, filizlenmeden açmaya bütün aşamalarda düzenli olarak suya gereksinim duyar. Özellikle termometrelerin yüksek seviyeleri gösterdiği günlerde suya ola gereksinimi oldukça fazladır. Suyla barışık olan çiçeğin gereksinimi sıcaklığa bağlı olarak 2-3 günde bir veya haftalık olarak karşılanmalıdır.
Uzun cevap: Çoğu kesme çiçek normal koşullar altında bir iki hafta yaşar. Fakat “vazo ömrü” büyük oranda çeşitlilik gösteriyor.
Kuruyan dalları budayın. Böylece bitkinin canlanabilmesi için enerjisini daha sağlıklı dallara yönlendirebilir. Gül ağacınıza uygun bir gübre uygulayın. Güller genellikle yüksek potasyum içeriği olan gübreyi tercih eder.
Gül dayanıklı bir bitki olduğu için, fazla sulanmasa da kolay kurumaz. Ancak çiçekleri küçülür, yeni tomurcuk vermez. Bitki gelişemez. Yeni fideler düzenli sulanmaz ise kuruyabilir.
Gelin buketiniz taze çiçeklerden oluşuyorsa, düğün sonrasında onu kurutmak ve hatıra olarak saklamak isteyebilirsiniz. Gelin çiçeğini hızlı bir şekilde kurutabilmek için sıcak ve kuru bir ortam gerekir. Öncelikle çiçeği nemli ortamdan uzak tutmak ve çiçeğin nemini almak önemlidir.
Vazodaki çiçekleriniz gül ise saplarını kestikten sonra vazonuzu serin ve karanlık olan bir odada 1 gün bekletin. Eğer uygun koşullara sahip bir odanız yoksa buzdolabında bekleterek kendisine gelmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kız istemeye giderken genellikle 41 tane gül tercih edilse de farklı sayılar da karşımıza çıkar. 41 tane gül, sevdiğinizin sizin için çok özel olduğunu ifade eder. Sevdiğiniz kişiye kendini özel hissettirmek istiyorsanız 41 tane gülün bulunduğu buketleri tercih edebilirsiniz.
Çiçeklerinizin ömrünü uzatmak için suya ekleyebileceğiniz diğer maddeler ise, bir çay kaşığı şeker, bir tutam tuz ve karbonat ve hatta bakır paradır. Beyazlatıcı: Vazodaki 1 litre suya ¼ oranında çay kaşığı beyazlatıcı eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır.
Çiçeklerinizin rengi solmadan onları kurutmak istiyorsanız havasız olmayan, sıcak kuru, karanlık veya loş bir ortam gerekir. Eğer çiçeklerinizi nemli bir ortamda kurutmaya çalışırsanız çiçekleriniz çürüyebilir. Aynı şekilde ışıklı ortamlarda kurutulmaya çalışılan çiçekler de güzel renklerini kaybedebilir.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz.
Güneş ışığından koruyun
Solmayan güllerin uzun süre aynı canlılığı koruması için bulunduğu yer büyük önem taşır. Doğrudan güneş ışığı alan bir yere bıraktığınızda gülün daha kısa sürede solmasına neden olabilirsiniz. Solmayan gülünüzü güneş ışığı almayan gölge bir alanda muhafaza edebilirsiniz.
Sonbahar ve kış aylarında 2 günde 1 defa sulama yeterlidir. Ancak çok sıcak yaz günlerinde toprağın kuru kalmaması için her gece sulama isteyebilir. Bunun için toprağı sık sık kontrol etmeniz önerilir.
rosae Woronichin fungal hastalık etmeni olup, gül, şeftali ve bademlerde külleme hastalığına neden olmaktadır. Külleme gülün yapraklarında, sürgün ve tomurcuklarda meydana gelir. Hastalanan yaprakların rengi parlaklığını kaybeder, kenarlarından yukarı doğru hafifçe kıvrılır ve oluklaşır.
Küfün oluşma nedeni genellikle bakımsızlık, güneş ışığının yetersiz olması veya aşırı sulamadır. Ev bitkilerinin toprağında veya bitkilerin yapraklarında küf oluşması hem sizin için hem de bitkileriniz için oldukça zararlıdır. Bitkilerde meydana gelen küf, genellikle soğuk ve ıslak havalardan sonra ortaya çıkmaktadır.
Bitkilerin çiçekleri çoğunlukla güzel kokular yayar. Çiçekli bitkilerdeki kokulu maddeler, kolayca buharlaşabilen kimyasal bileşiklerdir. Bitkiler bu maddeleri çoğunlukla polen taşıyan canlıları kendilerine çekmek amacıyla salgılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri