Suudi Arabistan petrolünün en büyük alıcısı ise 59 milyon tonla Japonya olarak belirlendi. Bu ülkeyi, 54 milyon 800 bin tonluk petrol ithalatıyla ABD izledi. Suudi Arabistan'dan en fazla petrol satın alan üçüncü ülke ise 51 milyon tonla Çin oldu.
Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'nun sahibi olduğu ve işlettiği dev açık deniz sahasından günde 1,3 milyon varil ham petrol çıkarılıyor. Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al Suud döneminde 1951'de keşfedilen Sefaniye petrol sahasında 1957'den beri üretim yapılıyor.
Dünyanın en güçlü ekonomiye sahip ülkelerinden biri olan ABD'nin 39 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervi bulunuyor. ABD, petrol rezervi bakımından listenin sonunda yer alsa da günlük ham petrol üretiminde birinci sırada bulunuyor. Nitekim ülke günlük 13 milyon varil petrol üretiyor.
Küresel petrol satışlarının yaklaşık yüzde 80'i dolar cinsinden yapılıyor. Dünyanın en büyük ihracatçısı olan Suudiler, 1974'ten bu yana Nixon yönetimi tarafından Suudi Arabistan lehine güvenlik garantileri içeren bir anlaşmayla petrol satıyor.
Petrol ihracatından 326 milyar dolar gelir
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının 2022'de varil başına 100 doların üzerine çıkmasından da kazançlı çıktı. Ülke petrol ihracatından 326 milyar dolar gibi yüksek bir gelir elde etti.
İlgili 42 soru bulundu
Petrolün keşfedildiği 1938 yılından bu yana petrol gelirleriyle büyüyen ve petrol aranması-çıkarılması, işletilmesi-dağıtılması faaliyetleri etrafında gelişen Suudi Arabistan ekonomisinde, milli gelirin yaklaşık yarısı, ihracatın % 80'den fazlası ve devlet gelirlerinin % 90 kadarı petrol gelirlerinden elde edilmektedir ...
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
2012 yılına kadar dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkesi Suudi Arabistan iken, 2012 yılı içerisinde Venezuela'da keşfedilen yeni kaynaklar ile 2013'ten itibaren Dünya'nın lider petrol zengini ülkesi Venezuela olmuştur.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, 91 oktan benzinin litre fiyatı 1.55 riyal yerine 1.33 riyalden, 95 oktan benzin litresinin ise 2.05 riyal yerine 1.47 riyalden satılacağı aktarıldı. Suudi Arabistan resmi haber ajansına (SPA) göre, benzin fiyatlarındaki düşüş bugünden itibaren geçerli olacak.
1) Venezuela
Petrol zengini ülkeler sıralamasında ilk sırada Venezuela var. Venezuela'nın 2020 senesindeki net petrol rezervi 300 milyar varil olarak bildirilmiş. Bu rakamlarla Venezuela'nın dünyada üzerindeki bilinen tüm petrol rezervlerinin %17'lik bir kısmına sahip olduğunu söyleyebiliriz.
1.Venezuela Petrol Rezervleri- 300.878 milyon varil
Venezuela'da, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervleri bulunur.
Venezuela ve Suudi Arabistan'ın ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) en büyük üçüncü petrol rezervine sahip İran, dünyada da Kanada'nın ardından en büyük petrol rezervine sahip dördüncü ülke konumunda. İran, doğal gaz rezervleri açısından ise Rusya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
Petrol oluşumları
Komşu ülkelerde sınırımızdan itibaren düzlüklerin, Türkiye'de ise yüksek dağların başlaması, ülkemizin bu ülkelere göre çok daha fazla jeolojik olaylar yaşadığını göstermektedir. Bu dağ oluşumları, rezervuarları parçalayarak örtü kayaları darmadağın etmiştir.
Ortalama 1400 m. derinlikte olan bu birinci zondan elde edilen petrol, ağır bir petroldür. 2500 m. derinde ikinci bir zonun bulu- nabileceği etütlerden tahmin edildiği için 14 No. lu sondaj bu derinliğe in- dirilmek istenilmiş ise de, arıza yüzün- den 2360 nı. de sondaj durdurulmuştur.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Azerbaycan'daki petrol endüstrisi yaklaşık 873.260 varil (138.837 m3) günlük petrol ve 2013 itibarıyla yılda 29 milyar metreküp gaz üretmektedir. Azerbaycan, petrol endüstrisinin doğum yerlerinden biridir. Tarihi petrol servetiyle bağlantılıdır. Dünyadaki en önemli petrol ve gaz üreticisi olmaya adaydır.
EIA verilerine göre İsrail'in kanıtlanmış gaz rezervinin 700 bcm.. Son keşifler de dahil edildiğinde bu miktarın 750 bcm civari olduğu konusunda pek çok uzman hem fikir. Son veriler uyarınca İsrail'in 750 bcm kanıtlanmış gaz rezervi ve yaklaşık 50 milyon varil petrolü olduğu söylenebilir.
Petrol Zenginliği: Suudi Arabistan'ın en büyük kaynağı kuşkusuz petrol ve doğalgazdır. Ülke, dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahiptir. Bu rezervler, Suudi Arabistan'ı dünya petrol üretiminin önemli bir oyuncusu yapmaktadır. Petrol, Suudi ekonomisinin belkemiğini oluşturur ve ülkenin büyük bir gelir kaynağıdır.
Saha, 150 milyon varillik rezervi ile dünyada 2022 yılında karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasında yer alıyor. Türkiye'de petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varil/gün, üretim ise 65 bin varil civarında.
Suudi Arabistan Enerji Bakanlığının açıklamasına göre Riyad, petrol üretimini "2024 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar" günlük bir milyon varil azaltmaya devam ederek ham petrol fiyatlarını desteklemeyi amaçlayan stratejisini sürdürecek" denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri