V-88, çalışma izni bulunup çalışma izni iptal edilen yabancılara konulur. Çalışma izninin iptal nedenlerine göre para cezası ve Türkiye'ye giriş yasağı da konulabilir. Meşruhatlı davetiye, yeni bir çalışma izni başvurusu veya idari dava ile çözülmesi gerekir.
V-69 tahdit kodu (İkamet izni iptal edilenler)
Türkiye'de ikamet izni alıp da daha sonra ikamet kurallarına uyulmadığı takdirde örneğin; ikamet için gerekli evrakların sahte olması gibi durumlarda V-69 tahdit kodu konulur ve kişiye 5 yıl boyunca ikamet izni verilmez.
V-87 (Gönüllü geri dönüş yapan geçici koruma sahibi): Geçici koruma statüsündeki yabancılar arasından gönüllü olarak ülkelerine dönenlere V-87 tahdit kodu verilir. V-88 (Çalışma izni geçersiz kılınan yabancılar): Çalışma izni alıp daha sonra iptal edilen yabancılara V-88 kodu atanır.
Evde çocuk bakıcısı, hasta veya yaşlı bakıcısı olarak çalışan yabancı uyruklu vatandaşların, çalışma izinleri iptal ediliği zaman 1 sene boyunca turistik ikamet izni alamazlar. Bu durumun belli olması için pasaportlarına kod işlenir. Bu kodun adı V-88 tahdit kodu'dur.
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu süre en az 15, en fazla ise 30 gündür.
Terke davet edilen yabancılara, herhangi bir harç ödemeksizin, çıkış izin belgesi verilmektedir. Türkiye'yi terke davet ve idari gözetim kararları kararlar en geç 48 saat içinde alınır.
Yabancı uyruklu kişiler hakkında bazı kaynaklara dayanılarak G-87 kodlu tahdit kodu konulabilmekte ve bu kişiler deport (sınır dışı) edilmektedirler. G-87 kodu konulan bazı kişilerin deport (sınır dışı) edilmesiyle kendi ülkelerinde de hayatları risk altına girmektedir.
Ayrıca vize veya vize muafiyeti ile ya da ikamet ve çalışma izni ile Türkiye'de bulundukları süre içerisinde bulaşıcı hastalığa yakalanan yabancılar ikamet ve çalışma izinleri iptal edilerek V 78 tahdit kodu ile haklarında sınırsız Türkiye'ye giriş yasağı koyularak sınır dışı edilirler.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Vize süresini aşmış, oturum izni süresini aşmış ya da çalışma izni süresini aşmış yabancı uyruklu kişiler, vize ihlali yaparak kaçak konumuna düşmüş sayılmaktadır. Eğer yukarıda belirtilmiş usule göre işlemlerini yapmamış ve cezasını ödememiş ise haklarında beş (5) yıllık deport (sınır dışı) kararı uygulanır.
Tahdit kodu nasıl kaldırılır
Bunun birinci yolu meşruhatlı vize alınması olup diğer yol ise idare mahkemesinde dava açmaktadır. Kaydında tahdit kodu bulunan yabancıların idare mahkemesine dava açma hakkı bulunmaktadır.
N-119 (İzinsiz Çalışmanın İdari Para Cezası) Herhangi bir izin olmaksızın çalışan yabancılar, idari para cezasına çarptırılır. N-119 Tahdit kodu, bu para cezasını ödemeyen yabancılar hakkında konulan koddur. Ayrıca bu kod, İl Göç İdaresi tarafından konulur.
V-91 (Ülkeden çıkışı izne tabi geçici koruma kapsamındaki yabancılar) V-92 (Mükerrer kaydı olan geçici koruma kapsamındaki yabancılar) V-137 (Türkiye'yi terke davet edilenler)
Bu doğru bir yöntem olmadığı gibi yasal da değildir. Çünkü deport cezaları pasaporta değil kişiye verilmektedir. Bu yöntem ile Türkiye'ye giriş yapılmak istenildiğinde pasaport kontrollerinde pasaportların değiştirildiği bazen gözden kaçabiliyor.
Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Sınır dışı etme kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye'yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınır. Türkiye'den çıkış için süre tanınan kişilere, hiçbir harca tabi olmayan “Çıkış İzin Belgesi” verilir.
Lastik yük endeksi yanında belirtilmektedir. Örnek vermek gerekirse; 195/50R16 88H ifadesinde lastiğin ebatı ile birlikte otomobil lastik hız ve yük endeksi değerleri bulunmaktadır. “H” harfi hız endeksinin 210 km / s olduğunu göstermektedir. Bu değer, lastik hız sınıfı olarak da adlandırılmaktadır.
Bir de harflerle hız sınırı belirtilir. 98V gibi. Ancak burada hangi harfin hangi hız sınırına denk geldiğini bilmek gerekir. Örneğin, J harfi 100 km/saat hızlanma, K harfi 110 km/saat hızlanma, L harfi 120 km/saat hızlanma bilgisine, T harfi max 190 km/saat hız bilgisine işaret eder.
Hız sınıfı, doğru şekilde şişirildiğinde ve yük altında kullanıldığında lastiğin ulaşabileceği maksimum hızdır. Hız sınıfı yanakta yük endeksi değerinden sonraki harftir. Örneğin, hız sınıfı V olan bir lastik saatte maksimum 240 km hıza ulaşabilir.
Ülkemizde bulunan yabancılar kuralları ihlal edebilmekte ve bu sebeple haklarında tahdit kodu konulmaktadır. Tahdit kodu yabancılar arasında giriş yasağı olarak da bilinmektedir. Yabancılar ülkemizde iken veya sınır dışı edilirken haklarında kodu konulabilmektedir. Bu tahdit kodu 1 ay olabileceği gibi 5 yılda olabilir.
6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” Kapsamında Sınırdışı Edilme Sebebine Göre Belirlenen Tahdit Kodları 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” (“Kanun”) 11.04.2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tahdit Kodu, emniyet teşkilatı tarafından oluşturulmuş sınır dışı edilen yabancının pasaport bilgi kısmına eklenen “Ç – G – N – V” gibi harf ve rakamlardan oluşan kişinin kendi ülkesinin dışında yabancı başka bir ülkeye girişini engellemesi için uygulanan kodlara denir.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması, oturma izni yahut öğrenci oturma izni olmaksızın yaşaması gibi hallerde söz konusu olur.
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri