Bu rakam, Süveyş Kanalı'nın hizmete açıldığı 1867 yılından bu yana kaydedilen en yüksek gelir olarak kaydedildi. Mısır, Süveyş'ten geçiş yapan gemilerden ve bu gemilere sağlanan römorkör hizmetlerinden tonaja göre ücret alıyor.
Mısır'daki Süveyş Kanalı'nın 2022-2023 yıllık geliri bir önceki döneme göre yüzde 35 artışla 9,4 milyar dolara ulaştı.
Uluslararası deniz ticareti açısından hayati önem taşıyan kanalın inşasına başlanmasıdan bir yıl önce, 1858 yılında kurulan “The Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez (Uluslararası Süveyş Kanalı Şirketi)”nin, 99 yıl boyunca işletmesi sonrasında kanalın Mısır hükümetine devredilmesine karar verildi.
“1983 yılından 7 Ekim 2022 yılına kadar Boğazlardan geçen uluslararası gemilerden gemilerin net tonu başına 0,8063 dolar alınıyordu. 39 yılın ardından 7 Ekim 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretlerde güncelleme yaparak gemilerden net ton başına alınan ücreti 4,08 dolara çıkardık.
Süveyş Kanalı (Arapça: قناة السويس, romanize: Qanā el-Suways), Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu dönemde açılan kanal.
İlgili 28 soru bulundu
Yani geçen her gemi ortalama 180 bin dolar gelir bıraktı. Süveyş Kanalı'ndan 2018 yılında 18 bin 174 gemi geçti ve bunlar toplamda 5 milyar 585 milyon dolar geçiş ücreti ödedi. Buradaki gemi başına geçiş ücreti ise ortalama 307 bin dolar.
Süveyş Kanalı Nerede, Nasıl Gidilir? Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan bir bölgede yer almaktadır. Mısır topraklarının Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde olduğu dönemde açılan bu kanal, Mısır valisi İsmail Paşa zamanında 1869 senesinde tamamlanmıştır.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de herhangi bir limana uğramaksızın Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından geçen gemilerin ödediği ücrete zam yapıldığını açıkladı. Buna göre net ton başına geçiş ücreti 4,08 dolardan 4,42 dolara çıkartıldı.
Türk Boğazları'ndan uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi, fener ve tahlisiye hizmetleri olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alınmaktadır. Bu ücretlerin hesaplanmasında, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi hükümlerinde belirtilen "Altın Frank" biriminin esas alınması gerekiyor.
Bu Kanal, Asya ve Afrika'yı birbirine bağladığı gibi Asya ve Avrupa arasında deniz ticaretini hızlandıran ve ticaret maliyetini azaltan bir rotayı barındırıyor. Dolayısıyla Kanal dünya ticaret için stratejik açıdan önemli bir köprü vazifesi görmekte.
Ferdinand de Lesseps, 1856`da aldığı ikinci imtiyazla Kanal şirketini kurdu ve 1859`da çalışmaları başlattı. Bu çalışmaları engelleyemeyeceğini anlayan İngiltere'nin mukavemetinin yenilmesiyle 19 Mart 1866 tarihli fermanla Sultan Abdülaziz, Kanal Projesi'ni onayladı. Kanal, 1869'da açıldı.
Süveyş kanalı inşaatı 11 yıl sürmüş ve binlercesi ücret ödenmeyen angarya çalışan köle sınıfından toplamda 1,5 milyon işçi çalışmıştı. Kanla açılan bu kanalın inşası sırasında gerek ihmaller gerekse kolera vb. epidemik hastalıklar neticesinde yaklaşık 50 bin işçi katledildi (Wilson, 1939).
Süveyş Kanalı'nın yapım süreci
Mısır toprakları üzerinden Akdeniz ve Kızıldeniz'i bir kanal ile birbirine bağlama fikri Napolyon Bonapart'ın 1798 yılında Mısır'ı ele geçirmesiyle gündeme geldi.
Bugün ise 12 ila 16 saatte geçilen kanalın uzunluğu 193 kilometre, derinliği 24 metre ve genişliği 205 metre. Kanalı inşa eden Suez Canal Company'nin (Süveyş Kanalı Şirketi) çoğunluk hissesi Fransa'daydı. 1875 yılında ise İngiltere, şirketin yüzde 44'ünü satın aldı.
Deniz ticaret yolları ve askeri gemilerin rotaları ülkelerin doğal su yollarının haricinde yapay su yolları da yapmalarını sağlamıştır. Boğazlar kadar kanallar da dünya tarihinde önemli olmuşlardır. Dünya genelinde 53 adet yapay kanal vardır. Bu kanalların listesi aşağıda verilmiştir.
Buna göre, Türk Boğazları'ndan uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi, fener ve tahlisiye hizmetleri olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alınıyor. Bu ücretlerin hesaplanmasında, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi hükümlerinde belirtilen "Altın Frank" biriminin esas alınması gerekiyor.
Türk Boğazlarında trafik hacmi çok kritik ve tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. 1936 yılında İstanbul Boğazından günde yalnız 17 gemi geçmekte iken, günümüzde bu sayı ortalama 50.000 civarındadır. Bu sayı günde ortalama 130 gemiye tekabül etmektedir.
39 yılın ardından 7 Ekim 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretlerde güncelleme yaparak gemilerden net ton başına alınan ücreti 4.08 dolara çıkardık.
Antlaşmaya Ankara'da bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hükümeti, İngiltere, Fransa ve İtalya imza koydu.
Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Türk topraklarıyla çevrili olmasından dolayı, “Türk Boğazları” olarak adlandırılmıştır.
Antlaşmanın süresi 2023 yılında dolacak, dolayısıyla 2023'den itibaren madenlerimizi yer üstüne çıkarıp kullanarak ve ihraç ederek hızla gelişmiş ülke statüsüne geçeceğiz.
SÜVEYŞ KANALI NEREDE? Süveyş Kanalı Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu dönemde açılan kanaldır. Sina Yarımadası'nın batısında yer alan Kanal, 193,3 kilometre uzunluğunda ve en dar yeri ise 313 metre genişliğindedir.
19. yüzyılda yapay yolla açılarak Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı da buna verilecek en güzel örneklerden biri. Açıldığı dönemden beri gemi taşımacılığını ciddi anlamda hızlandıran Süveyş Kanalı'nın tarihi önemini; yapım aşaması, maliyeti ve ticaret hacmi ile birlikte ele alıyoruz!
Süveyş Kanalı Projesi, Mısır'da yer alan bir kanaldır ve Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlar. Proje, Fransız mühendis Ferdinand de Lesseps tarafından 19. yüzyılın başlarında gerçekleştirildi. Süveyş Kanalı projesinin inşası, Mısır'ın Osmanlı Imparatorluğu yönetiminde olduğu döneme denk gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri