Suyun altında sesleri duyabiliriz. Ses, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duyar. Su ortamı ise havadan dahi daha yoğun bir ortamdır. Suyun içerisinde normalden çok daha uzakta meydana gelen sesleri dahi duyabiliriz.
SU ALTINDA DUYMA
Su sesi çok iyi iletir. Sualtında ses havadaki hızından yaklaşık dört kat daha hızlı yayılır. Deniz suyunda sesin yayılma hızı ortalama 1500m/s'dir. Sudaki yayılması derinlik (basınç), tuzluluk ve termoklin tabakalarına (sıcaklık farkı olan su tabakaları) bağlı olarak daha hızlı yayılır.
İnsanlar tüm sesleri duyamaz. Dahası, ses frekans aralığındaki büyük bir bölümü işitemezler. Görebildiğimiz dalga boyu aralığının, ışık tayfının çok dar bir kısmına karşılık gelmesi gibi, duymamızın mümkün oluğu dalga boyu aralığı da kısıtlıdır.
İşitme ve duyma işlemini kulaklarımızla yaparız. Ancak her sesi duyamayız. Çünkü bir sesin işitilebilmesini sağlayan özellik o sesin şiddetidir. Yani sesin şiddeti kaynağından çıkan yüksekliği ya da düşüklüğüne bağlı olarak değişir.
Yayılma. Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Evet yapar. Ses suda basınç dalgaları şeklinde yayılır. Su, ses için o kadar güzel yansıma ortamı oluşturur ki, sesin sudaki hızı havadaki hızının neredeyse 5 katıdır. Ses dalgalarının yayılması için ortamda taneciklerin olması gerekir.
Su ve hava (sıvı ve gaz) ses dalgalarını katılarda olduğu gibi iletir. Fakat ses dalgalarının her ortamdaki yayılma hızları farklıdır.Ses sıvı ortamlarda hava ortamına göre daha hızlı yayılır. Katı ortamlarda iletimi daha iyidir. Sesin su içinde iletilmesinden su da yaşayan canlılar birbiriyle iletişim kurabiliyorlar.
Kendi sesimiz hem dışarıdan hem de kendi içimizden duyduğumuz bir sesin karışımı. Bu da sesimizin çok daha derin ve zengin olmasını sağlıyor. İki ses karşılaştırıldığında dışarıya çıkan sesin daha ince ve daha yüksek perdeye sahip olduğunu görüyoruz.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için sesimizin vücudumuzun içinde iletilen bileşenini duyamamış oluruz. Dışarıdan gelen sesleri engelleyen kulaklıkları taktığımızda ise sadece “kendi iç sesimizi” algılarız.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Aslında bu durum tamamen sesin frekansıyla ilgilidir. Suyun döküldüğü sırada üç farklı ses kaynağı vardır; havanın rezonansı, bir bütün olarak kabın ve suyun titreşimi ve su sesleri. Sıcak ve soğuk suyun her ikisi de aynı frekansları üretir ancak farklı güçlerdedir.
Bu nedenle yüksek sesle konuşmayın, bağırmayın. Ayrıca ara vermeden uzun süre konuşmamaya da özen gösterin. Yeterince su içmemek: Sesin en önemli düşmanlarından biri, susuzluk. Yeterince su içtiğimizde ses tellerimiz ıslak bir ortamda, kaygan bir zeminde, göğüs boşluğundan gelen havayla daha iyi titreşiyorlar.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar. Örneğin bir enstrümandan çıkan sesler havadaki moleküller sayesinde insanların kulağına ulaşır.
Erişkinlerde Ses Tellerinin Temel Frekansı
Erişkin bir erkekte ses telleri konuşma sırasında yaklaşık 100-140 kez titreşirken, kadınlar için bu aralık yaklaşık 200-240 Hz'dir.
Örneğin: Bir alternatif akımın frekansının 5 Hz olduğu söylendiğinde (aşağıdaki şemaya bakın) bu, dalga biçiminin 1 saniyede 5 kez tekrar ettiğini gösterir. Frekans genellikle elektrikli ekipmanların çalışmasını açıklamak için kullanılır.
İnsanlar yaşlandıkça duyma organı olan kulak da yaşlanır. Bu yüzden en sağlıklı duyum 14 yaşına kadar olan çocuklarda gözlenir, sonrasında ise işitme performansı düşmeye başlar.
Sesin güzel ya da çirkin çıkmasına neden olan bir takım genetik ve çevresel etmenler vardır. Ses tellerinin boyu, dudak yapısı, dişler gibi genetik faktörlerin yanında beslenme rutini, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses egzersizleri gibi çevresel faktörler de sesi olumlu ya da olumsuz etkiler.
Yani özetle duyma olayı da dışarıdaki sesin iç ses tarafından kopyalanması sayesinde gerçekleşiyor. İlginç bir nokta da iç ses herkeste yoktur bazı insanlar iç sesini neredeyse hiç duymazken bazıları sürekli duyar.
Sesi fiziksel görünüşüne veya cinsiyetine uygun olmayan bireyler, seslerini daha kalın bir hale getirmek için ses kalınlaştırma ameliyatı olabilirler. Ses kalınlaştırma ameliyatı, genellikle ince sese sahip olduğundan, psikolojik olarak etkilenen erkekler tarafından tercih edilen bir yöntemdir.
Doğal seslere örnek olarak insan sesi, hayvan sesi, rüzgâr sesi, yağmur sesi ve su sesi verilebilir. Doğada kendiliğinden oluşmayan, insanlar tarafından oluşturulan seslere yapay sesler denmektedir.
Sıvılardaki moleküller gazdakilerden daha yakın olduklarından, ses suda havaya göre daha hızlı yayılır (dört kattan daha hızlı). Bunun nedeni, titreşimlerin birbirine yakın olduklarında bir molekülden diğerine daha kolay geçmesidir. Bazı katı cisimler sesi emer ve durdurur, bazıları ise sesi iletir ve taşır.
Su sesinin, stresin etkilerini azaltabileceği belirlendi.
Aynı stresli duruma maruz bırakılan katılımcıların tükürüğünde stresi gösteren hormonların düzeyi incelendi. Müzik dinleyenlerin stres düzeyinin, su şırıltısı dinleyenlerden çok daha fazla olduğu görüldü. Su sesi dinleyenlerde ise stresin azaldığı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri