Kâbe'yi ilk gördüğünüzde edeceğiniz dua reddolunmaz.
Kabe'ye olduğu gibi, müminin yüzüne bakınca da, edilen dualar kabul olur.
5. KABE'Yİ İLK GÖRDÜĞÜMÜZDE OKUNABİLECEK DUALAR: "Allahümme inne'l-beyte beyteke ve'l-harama haram eke ve'l-emne emnek ve haza makama'l-aiz bike."
اللَّهُمَّ زِدْ َهذاَ الْبَيْتَ تَشْرِيفاً وَ تَعْظِيمأً وَ تَكْرِيماً وَ مَهاَبَـةً وَ بِرّاً وَ إِيماَنـاً. وَ زِدْ مَنْ عَظَّمَهُ وَ شَرَّفَهُ وَ كَرَّمَهُ مِمَّنْ حَجَّـهُ أَوِ اعْتَمَرَهُ تَشْرِيفاً وَ تَعْظِيمأً وَ تَكْرِيماً وَ بِرّاً وَ إِيماَنـاً.
Mekke'ye girip Kâbe görüldüğünde şöyle dua etmek müstehaptır: "Ey Allah'ım! Bu beytin (Kâbe'nin) şeref, azamet, kerem ve yüceliğini artır."
İlgili 35 soru bulundu
Kabe'yi ilk gördüğünüzde neler hissettiniz? M. Güç: Kabe'yi ilk gördüğümde bana bir hal oldu. Tüylerim diken diken oldu. Ruhumun derinliklerinden gelen bir hisle hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladım.
Çünkü Resûlullah (s.a.s.), Hz. Âişe'ye, “Bu, Allah Teâla'nın, Hz. Âdem'in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir). Hacıların, hacla ilgili yaptıklarını sen de yap. Ancak âdet gördüğün sürece Kâbe'yi tavaf etme.” buyurmuştur.
Umre Turunda, Mekkeye girişte Kabeyi görünce, Beytullah'ı ilk kez görünce şöyle dua edilir:Azamet sahibi olan Allah'tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur. Allah'tan başka tapılacak bir ilah yoktur, sadece O vardır. O'nun ortağı yoktur, Mülk O'nundur, hamd sadece O'na yapılır.
Kâbe'ye olduğu gibi, müminin yüzüne bakınca da, edilen dualar kabul olur.
Lebbeyk duasının Türkçe okunuşu; “Lebbeyk, Allâhümme Lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek.” Şeklindedir. Hz. Ömer'den (ra) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz, telbiyeyi bu şekilde okumuştur.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem iki rükün arasında şu duayı okurdu: “Rabbimiz! Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Bakara/201) hatta diğer dualarını da bu duayla sonuçlandırırdı. İmamların ittifakıyla tavaf için belirli bir zikir yoktur.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
“Sübhannahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü vekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. – Ve'ssalatü ve'sselamü ala resulillahi (sav). Allahümme imanen bike ve'tastigan bikitabike ve'fa'en biahdike vettibaen li-sünneti nebiyyike ve habibike Muhammed'in (sav).
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: Şu beş gecede yapılan dua red edilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. [Berat] gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi. Cuma günlerinde bir an vardır ki, o anda edilen dua red olmaz. Ramazanda Allah günahları affeder ve duaları kabul eder.
Seher vakti, yalvararak dua etmek, bid'atlerden sakınmak, gafil olmamak, uyanık olmak, helal yemek, haramlardan kaçmak... Cuma günü ve gecesi, Recebin ilk, Şabanın 15. gecesi, Bayramın birinci geceleri, Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, iftar zamanı edilen dualar makbuldür.
Dünyada duaların kabul olduğu beş mekandan biri olan Ulucami'ye her cuma vav harfinin altında Hızır Aleyhisselam'ın gelip cuma namazını kıldığı söylenir kimbilir belki sizde onunla yan yana namaz kılma lütfuna Nail olursunuz Allahım hepimize nasip eder inşallah.
"Namaz kılmayanın amelleri kabul olmaz." hadisi nasıl değerlendirilmelidir? "Beş vakit namazını kılmayan kişinin yaptığı diğer ibadetler kabul olmaz." demek yanlış olur. Çünkü Allah hiç bir iyiliği zayi etmez.
Duanın kabul olduğunun işaretleri (Hissetmek ve anlamak)
Dua edildiğinde kabul olma gibi ihtimallerin de üzerinde durulurken insanın dua ederken hissiyatı ön planda tutulur. Kişi dua ederken ki hissettikleri ve üzerinden yük kalkması duanın kabulünü gösterir.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. - Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek.
Tavaf mahalli tenha olur ve Hacer-i Esved'e yaklaşmak mümkünse öpülür; öpme imkânı bulunamaması hâlinde bu sünnet uzaktan eller kaldırılıp, “Bismillahi Allahu ekber” denilerek selâmlamakla yerine getirilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/493).
Hacerülesved ile Kâbe kapısı arasında, dua etmenin makbul olduğu yer.
Sağlıklarına zarar vermeyecekse kadınların, adet geciktirici ilaç kullanmalarında sakınca yoktur. Ancak adet geciktirici olarak kullanılan ilaçlar, çoğu zaman adet düzensizliklerini de beraberinde getirebilir. Bununla birlikte âdetin ilaçla geciktirilmesi durumunda yapılan ibadetler geçerlidir.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler.
Eğer bu durumda tavaf ederlerse, kendilerine bir sığır veya deve kesmek vacip olur. Âdet halinde olan bir kadın vakfe yapabilir mi? Hayız hâlinde olan bir kadın, Safa ile Merve Mescid-i Haram'ın içinde olduğu için, bu durumda tavaf edemediği gibi say da yapamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri