Suyun benzersiz özellikleri. Su polardır. Su molekülleri polardır; hidrojen atomlarının bulunduğu tarafı kısmi pozitif, oksijen atomunun bulunduğu tarafı ise kısmi negatif yüklüdür. Molekül yapısı, bükülmüştür.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Suyun kimyasal formülü H2O'dur. Bunun anlamı bir su molekülünün iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğudur. İyonik olarak da, (H+) bir hidrojen iyonuna bağlanmış, (OH-) hidroksit iyonu; yani HOH şeklinde tanımlanabilir. Suyun molekül yapısı düzgün dörtyüzlü şeklindedir.
İlgili 39 soru bulundu
Suyun en önemli özelliklerinden biri geniş bir sıcaklık aralığında sıvı halde bulunmasıdır.
Maddelerin atom veya molekül yapılarıyla ilgili özelliklere kimyasal özellikler denir. Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir.
Su, kendi polarlığından dolayı polar ve yüklü maddelere apolar maddelerden daha farklı davranır. Su molekülleri polardır (hidrojenlerin bulunduğu tarafı kısmi pozitif, oksijenin bulunduğu kısmı ise kısmi negatif yüklüdür) ve bükülmüş bir yapıya sahiptir.
- Teorik olarak nötr suyun "pH" derecesi 7,0 olmasına rağmen suyun "pH" derecesi 6,5 - 8 arasındaysa bu su NÖTR sayılır. - suyun "pH" derecesi 1- 6,5 arasındaysa bu su ASİT özelliktedir. - suyun "pH" derecesi 8 - 14 arasındaysa bu su BAZİK özelliktedir.
Nefes almak için oksijeni nemlendirir. Hayati organları korur ve yastık görevi görür. Gıdayı enerjiye çevirmeye yardımcı olur. Besinlerin emilimine yardımcı olur.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Su, kohezyon kuvvetine (aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvveti) sahipsiz, renksiz, kokusuz ve tatsız sıvı bileşiktir. Kimyasal formülü (H2O) olup, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. Su yüksek yüzey gerilimine sahiptir.
İnsanlara soracak olursanız milyonlarca insanın suyun tadının olmadığını düşündüğünü görebilirsiniz. Yapılan araştırmalar ve bilimsel çalışmalar düşünüldüğünde ise suyun tadı vardır yanıtını veriyoruz. İnsanların tükürükleri sindirim sistemlerinde ve ağız sağlıklarında aktif olarak görev almaktadır.
Hidroloji, suyun yerküredeki çevrimini, dağılımını ve özelliklerini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Diğer bir deyişle, su molekülündeki atomları bir arada tutan bağlar polar kovalent bağlar olup, molekülde oksijenin bulunduğu bölge kısmi eksi, hidrojenler ise kısmi artı yük taşırlar. Şekil olarak V harfine benzeyen su molekülü polar bir moleküldür. Bunun anlamı, molekülün zıt uçlarında zıt yükler bulunmasıdır.
suyu içerisindeki çözünmüş oksijen miktarı litrede 0-10 ml arasında değişmektedir.
Maddelerin temel özellikleri kütle, hacim, yoğunluk, yapı, fiziksel özellikler ve kimyasal özelliklerdir.
Fiziksel özellik maddenin bir başka madde ya da maddelere dönüşmeksizin gözlemlenebilen, ölçülebilen ve hissedilebilen özellikleridir. Maddelerin bir başka maddeye dönüşümleri sırasında gözlemlenebilen ve iç yapısı ile ilgili olan özelliklere ise maddenin kimyasal özellikleri denilir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Su, H2O molekül yapısında bir inorganik maddedir. Su molekülü, merkezinde bir oksijen atomu, iki köşesinde birer hidrojen atomu, diğer iki köşesinde ortaklanmamış elektron çiftleri bulunan bir düzgün olmayan dörtyüzlü şeklindedir. H O H bağ açısı 104,5o'dir.
Hücrelerin yaşamı ve sağlığı için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşmasında önemli bir rol üstlenir. Hücrelerin, dokuların organların ve sistemlerin çalışmasında hayati önem taşır. Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılmasında görev üstlenir. Vücut ısısının denetiminin ve dengesini sağlar.
SUYUN ÇÖZÜCÜ ÖZELLİĞİ
Dipolar özelliğinin bir sonucu olarak su, diğer sıvılardan çok daha iyi bir çözücüdür. Kristal haldeki tuzlar ve diğer iyonik bileşikler kloroform ve benzen gibi apolar çözücülerde çözünmezler halbuki su içinde kolaylıkla çözünürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri