Basınç, yüzey ile ters orantılıdır.
Sıvıların içerisinde bulunan cisimlere uyguladıkları basınca ise sıvı basıncı denir. Sıvı basıncını; Sıvının derinliği ve Sıvının cinsi (yoğunluğu – özkütlesi) etkiler. Sıvıların basıncı bu özellikler ile doğru orantılıdır. *Sıvının derinliği artarsa sıvı basıncı artar, derinlik azalırsa sıvı basıncı azalır.
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Sıvı basıncı; sıvının derinliğine, yer çekim ivmesine ve öz kütlesine bağlı olmaktadır.
Basınç Bir yerçekimi alanı içinde, sıvılarda basınç her yöne iletilir ve sıvı derinliği ile doğru orantılı olarak artar.
İlgili 41 soru bulundu
Sıvı basıncı, sıvının ağırlığından dolayı bulunduğu kabın her noktasına uyguladığı basınçtır. Sıvı basıncı o noktanın sıvı sütununun ağırlığı kadardır. ( Sıvı basıncı= yükseklik x yoğunluk x yer çekimi ivmesi ). Sıvı basıncı kabın biçimine ve genişliğine bağlı değildir.
Sıvı basıncı sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir. Sıvılarda derinlik arttıkça basınç da artar.
· Sıvı Basıncı, Kabın Şekline ve Kaptaki Sıvı Miktarına Bağlı Değildir. Sıvıların içine kondukları kabın yüzeylerine uyguladığı kuvvet, basınç kuvveti olarak adlandırılır.
Katılardan farklı olarak sıvılar akışkandır, konuldukları kabın şeklini alırlar. Bu yüzden bulundukları kabın yalnız tabanına değil, temas ettikleri bütün yüzeylere dik olarak kuvvet uygularlar. Sıvıların ağırlıklarından dolayı birim yüzeye dik olarak uyguladıkları kuvvete sıvı basıncı diyoruz.
Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır. Basınç kuvveti yüzey alana ve dik kuvvete bağlıdır.
Yukarılara doğru çıkıldıkça üstte kalan ağırlık azalacağı için açık hava basıncı azalır. L46- Yukarı çıkıldıkça yukarıdaki gaz miktarı azalır, her gazın bir ağırlığı olduğundan dolayı basınç da azalır. L63- Gazların ağırlıkları vardır. Yerçekimi nedeni ile aşağı doğru inerler.
Basınç ile yükselti arasında ters orantı vardır. Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseldikçe basınç her 10,5 metrede 1 mm düşer.
Not: Sıvı, basıncı yükseklik ve yoğunlukla doğru orantılıdır.
Yani aynı hacimde iki farklı cisim alırsanız bunların kütlelerinin aynı olmadığını görürsünüz. Sıvılarda yoğunluk arttıkça basınç da artar! Bu nedenle farklı sıvılarda aynı derinliklerde aynı basınç elde edilmez. Yoğunluğu büyük sıvılarda basınç daha büyük olur.
Molekül sayısı (N) ve sıcaklık (T) sabit tutulursa eşitliğin diğer tarafı değişmemelidir. Dolayısıyla bu durumda hacim (V) artarsa, basınç (P) azalır. Hacim (V) azalırsa, basınç (P) artar.
Manometre, gaz veya sıvı akışkanların basıncını ölçmek için kullanılan alettir.
I. Sıvıların basıncı sıvının yoğunluğuna bağlıdır.
Sıvıların belli bir şekli yoktur. Akışkan oldukları için bulundukları kabın şeklini alırlar ve ağırlıkları nedeniyle bulundukları kabın hem tabanına hem de yan yüzeylerine basınç uygularlar. Sıvı dolu bir kapta aynı derinlikteki tüm noktaların basınçları eşittir.
Bu durum ise sıvının derinliği ve öz kütlesi ile beraber yerçekimine bağlı olarak değişik kuvvetler üzerinden öne çıkmaktadır. Bu etkenlere bağlı olarak doğrudan kuvvet değişkenlik gösterir ve durgun sıvılarda basınç farklı miktarlar üzerinden gerçekleşir.
Sıvı basıncı; öz kütleye, sıvının bulunduğu derinliğe ve yer çekim ivmesine direkt olarak bağlıdır. Derinliğin seviyesi arttıkça sıvı basıncı da artmaktadır. Biçimi düzgün olan kaplarda sıvı derinliği de buna bağlı olarak düzgün bir biçimde artmaktadır.
sıvının yüzey alanına bağlı değildir. Çünkü sıvı basıncı sadece sıvının yüksekliğine, sıvının özkütlesine ve yer çekimi ivmesine bağlıdır.
a-Sıvının derinliğine bağlıdır.
Sıvının derinliği arttıkça yaptığı basınçta artar. Yüksekliği fazla suyun tabana yaptığı basınç fazladır. Suyun içerisinde derinlik arttıkça basınçta artar. Derinlik arttıkça sıvı basıncı artacağı için sıvının akış hızı da artar.
Deniz seviyesinde insanlara etki eden atmosfer basıncı 1 atm'dir. Su altında ise her 10 metre derinlikte suyun kütlesi nedeniyle dış basınç 1 atm artar. Yani 10 metre derindeyken üzerimize etki eden dış basınç, hem atmosfer basıncı hem de sudan dolayı 2 atm'dir. Bu değer 20 metrede 3 atm, 30 metrede 4 atm'ye çıkar.
Örneğin musluktan akan suyun aşağı doğru hızı artar ve kesiti daralarak incelir. 3-) Akışkanın hızının arttığı yerde basıncı azalır.
Gördüldüğü gibi katı cisimlerin ağırlığını direkt olarak basıncına eşit diyemeyiz. Ağırlığıyla doğru, yüzey alanı ile ters orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri