Sıvı basıncı, derinlik ve yer çekimi ivmesine bağlı olmaktadır. Katı ve gazlar gibi basınç oluşturan sıvılar, bulunduğu kabın biçimini alabilmektedir. Öz kütle ve sıvı derinliği arttıkça, sıvı basıncı artmaktadır. Sıvı derinliği ve öz kütle azaldıkça, sıvı basıncı azalmaktadır.
b- Sıvının yoğunlu
Yoğunluk, birim hacimdeki kütle olarak tarif edilir. Yani aynı hacimde iki farklı cisim alırsanız bunların kütlelerinin aynı olmadığını görürsünüz. Sıvılarda yoğunluk arttıkça basınç da artar!
Sıvı basıncı, sıvının ağırlığından dolayı bulunduğu kabın her noktasına uyguladığı basınçtır. Sıvı basıncı o noktanın sıvı sütununun ağırlığı kadardır. ( Sıvı basıncı= yükseklik x yoğunluk x yer çekimi ivmesi ). Sıvı basıncı kabın biçimine ve genişliğine bağlı değildir.
Hacmini (V) ve molekül sayısını (N) değiştirmezsek, sıcaklık (T) artarsa basınç (P) da artar. Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır.
Sıvı basıncı yüzeye daima dik olarak etki eder. Silindirik ve düzgün prizma şeklindeki kaplarda sıvıların kap tabanına uyguladığı basınç kuvveti, sıvının ağırlığına eşittir. Derinlikle doğru orantılıdır. Derine inildikçe basınç artar.
İlgili 15 soru bulundu
Sıvı basıncı sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir. Sıvılarda derinlik arttıkça basınç da artar.
Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır. 2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır.
Atmosfer basıncının yükseklik arttıkça azalması hava araçlarının herhangi bir referans noktasına göre yüksekliğini (irtifa) hesaplamada yaygın olarak kullanılır.
Basınç kuvveti, genel olarak yüzey alanına ve dik kuvvete bağlıdır. Maddelerin yüzey alanına uyguladığı basınç kuvveti bu noktada değişiklik gösterecektir. Katı, sıvı ve gazlarda basınç kuvvetleri bu noktada faklı olgulara bağlıdır. Belirli bir şekli bulunmayan sıvılar, içinde bulunduğu kabın şeklini alır.
Sıvıların içerisinde bulunan cisimlere uyguladıkları basınca ise sıvı basıncı denir. Sıvı basıncını; Sıvının derinliği ve Sıvının cinsi (yoğunluğu – özkütlesi) etkiler. Sıvıların basıncı bu özellikler ile doğru orantılıdır. *Sıvının derinliği artarsa sıvı basıncı artar, derinlik azalırsa sıvı basıncı azalır.
Sıvı Basıncı Nedir? Sıvılar da katılar gibi kütle çekim kuvveti etkisi altındadır. Katılardan farklı olarak sıvılar akışkandır, konuldukları kabın şeklini alırlar. Bu yüzden bulundukları kabın yalnız tabanına değil, temas ettikleri bütün yüzeylere dik olarak kuvvet uygularlar.
Şöyle ki; deniz seviyesinde hava basıncı 760 mm cıva (Hg)'dır. 1500 metrede ise basınç 641 mmHg, 8000 metrede ise 284 mmHg 'ya düşer.
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Yoğunluk, hacim ve kütle ile ilişkilidir. Eğer hava kütlesi sabitse, hacim arttıkça yoğunluk azalır, yoğunluk arttıkça hacim azalır. *Kapalı bir hacimde basınç arttıkça yoğunluk artar.
Ağırlık arttıkça basınç artar. Örnek; Bir tuğlanın üzerine bir tuğla daha eklendiğinde basınç daha da artar. b) Yüzey alanı ile ters orantılıdır. Ağırlık aynı kalmak şartıyla, yüzey alanı arttıkça basınç azalır.
Dalış uzadıkça ve derinlik arttıkça dalgıcın vücudunda daha fazla basınçlı hava soğurulur. Dalgıç yüzeye çıkmaya (yükselmeye) başladığında vücuttaki fazladan gazların atılması için yeterli zaman ayırmazsa (hızla yükselirse) dokularda gaz kabarcıkları meydana gelir.
Tıpkı havaya atılan bir topun kinetik ve potansiyel enerjisinin hareketi boyunca değişmesi fakat toplamlarının sabit kalması gibi. Eğer yerçekimi etkilerini düşünmezsek (yatay boruda bir akış olarak düşünebiliriz), eğer hız artarsa bu kinetik enerjinin arttığı anlamına gelir yani dinamik basıncın artması.
•Yükseklik: Yukarı çıkıldıkça hava basıncı azalır.
azalma, daha sonraları ise yavaşlayan bir azalma söz konusudur.
Sıcaklık: Hava; soğumayla sıkışarak ağırlaşır; ısındıkça genleşerek hafifler. Bu durum soğuk olması halinde basıncın yükselmesine, ısındıkça basıncın düşmesine neden olacaktır.
Sıcaklık ile basınç arasında sıkı bir ilişki vardır. Sıcaklığın artması ile gaz moleküllerinin hareketliliği artar ve yoğunluğu azalır. Bu da basıncın azalmasına neden olur. Bunun tersi durumda ise, sıcaklık azaldıkça yoğunluk artacağından hava basıncı da artar.
Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde hava kütlesinde genleşme ve yukarı doğru yükselme olur. Bu yukarı hareket basıncın düşmesine neden olur. Hava soğuyunca ağırlaşır ve aşağı doğru bir hareket başlar. Bu basıncın artmasına neden olmaktadır.
Sıvı basıncı, derinlik ve yer çekimi ivmesine bağlı olmaktadır. Katı ve gazlar gibi basınç oluşturan sıvılar, bulunduğu kabın biçimini alabilmektedir. Öz kütle ve sıvı derinliği arttıkça, sıvı basıncı artmaktadır. Sıvı derinliği ve öz kütle azaldıkça, sıvı basıncı azalmaktadır.
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Yaz mevsiminde denizler karalara göre daha ılıktır, kış mevsiminde ise karalar denizlere göre daha soğuktur. Bu nedenle yazın denizler kışın karalar üzerinde yüksek basınç oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri