Sabunlar sıvı sabun ve katı sabun olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sıvı sabun da kalıp (katı) sabun da bakteri ve virüslere karşı etkilidir ancak küçük farklılıkları bulunmaktadır. Sıvı sabun, nemlendirici ekleme eğiliminde olduğundan katı sabuna oranla daha az kurur.
Özellikle toplu yaşanılan yerlerde sıvı sabun kullanılmalı. Kalıp sabunlar kişisel temizlik araçları olduğundan mümkünse ortak kullanılmamalı. Alkol bazlı el dezenfektanı ise vücut sıvıları ile temas olmadığı durumlarda kullanılabilir. El antiseptikleri, ellerde gözle görülür kir olmadığı durumlarda uygulanabilir.
Bazların Kullanım Alanları
Sodyum hidroksit (NaOH) sabun yapımında kullanılır.Bu yüzden sabun ağzımıza ve gözümüze değdiğinde acı verir. Diş macunu ve şampuanlarda da baz olduğu için acı tat verir. Amonyaklı sıvı maddeler, yağ ve kireç sökücü olarak ev temizleyicilerinde kullanılır.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa kullanılması önerilir. Az miktardaki sıvı sabun cilde masaj yapılarak köpürtülür, cildin temizlenmesi sağlanır. TTO Thermal Sıvı Sabun el, yüz ve vücudun günlük temizliğinde kullanılır. Kullanımı kolay ve pratiktir.
Sıvı sabun yerine kalıp sabun kullanarak egzama riskini azaltabilirsiniz. Gliserin ya da zeytinyağı içerikli sabunları tercih edebilirsiniz. 5- Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirici bir krem kullanın. Vazelin, gliserin, lanolin gibi su tutucu içeriği yoğun kremler özellikle tercih edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Sabun, deterjan mıdır? Kimyasal ve teknik anlamda sabun deterjan değildir.
Sıvı sabun da kalıp (katı) sabun da bakteri ve virüslere karşı etkilidir ancak küçük farklılıkları bulunmaktadır. Sıvı sabun, nemlendirici ekleme eğiliminde olduğundan katı sabuna oranla daha az kurur. Sabun ister sıvı olsun ister kalıp olsun, ellerinizdeki patojenlerin sayısını azaltır.
Asla El Sabunu Kullanma
Yüz için özel olarak formüle edilmediyse eğer, kalıp sabunlar cildini hem çok fazla kurutur hem de pH değerini bozarak başka bakterilerin oluşmasına neden olur.
Yüz ve vücut kullanımına uygundur. KULLANIM ŞEKLİ: Az miktardaki sıvı sabun cilde masaj yapılarak köpürtülür, cildin temizlenmesi sağlanır. TTO Thermal Sıvı Sabun el, yüz ve vücudun günlük temizliğinde kullanılır.
Sabunla duş almak kısa vadede daha güzel kokmanıza neden olabilir, fakat cildinizi bakterilere karşı daha savunmasız bir hale getirir. Sabunun içindeki sert bileşenler, cilt yağları ve ciltte yaşayan bakteriler arasındaki dengeyi bozar, bu da cildin daha fazla yağ ve bakteri üretmesine neden olur.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Tablo 1'de verilen sıvı sabun numunesinin pH değeri 5.2 olup Tablo 2'de verilen standart pH aralığına denk gelmektedir.
Sabun, bazik bir maddedir.
Sıvı sabun üretiminde kullanılan suyun sert olmaması veya destile su olması tercih edilir.Sabunu sıvı halde tutmak veya jelatinleşmeyi önlemek için sıvılaştırıcı alkol, potasyum karbonat, potasyum klorür ve amonyum tuzları kullanılır.İlave edilen alkol ve gliserin miktarı,sabunun %5'inden fazla olursa köpürmeyi önler.
Hemen hepsinin formülünde nemlendirici faktör bulunan sıvı sabunlar hem banyo, hem de mutfakta el temizliği için kullanılıyor. Cildi yumuşatıp, kurumasını ve tahriş olmasını engelliyorlar.
Duş jeli, kullanım sonrası ciltte kaygan bir his bırakıyor. Sabun kullanımında ise bu his pek yaşanmıyor. Bu kayganlık hissinden hoşlanmıyor iseniz doğru ürün seçimi sabun olacaktır. Kullanacağınız vücut bakımı ürünlerinizin en önemli detaylarından birisi ise pH dengesidir.
Sıvı el sabunu olarak da duş jeli olarak da beğendi. Rahatlıkla çocuğunuzda da kullanabilirsiniz. Temizlerken insanın burnunun direğini kıran parfümlü sabunlara harika bir alternatif.
Duş jeli, kullanım sonrası ciltte kaygan bir his bırakıyor. Sabun kullanımında ise bu his pek yaşanmıyor. Bu kayganlık hissinden hoşlanmıyor isen senin için doğru ürün seçimi tahmin ettiğin üzere sabun oluyor.
Yüzü sabunla yıkamak için pH değerlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. pH değeri düşük olan sabunlar cildinizin kurumasına yol açarken aynı zamanda çatlamasına da sebebiyet verebilir. Yüz sabunu kullanılacağı zaman ortalama olarak pH değerinin 5 ile 6 aralığında olmasına özen göstermelisiniz.
- Kükürtlü sabun: Sivilceler için kullanımı tavsiye edilen doğal sabunlar arasında üst sıralarda göze çarpan bu özel sabun, sivilceleri ve akneleri kurutucu özelliğe haizdir. Antiseptik ve anti bakteriyel olan kükürtlü sabun, ciltte yağlanmaya neden olan yağ salgısını azaltır.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
Sıvı sabun, vücut temizliği için kullanılan bir üründür. Ancak, saçlarınızı sıvı sabunla yıkamanız önerilmez. Bunun nedeni, sıvı sabunun saç derinizdeki doğal yağları da arındırmasıdır.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Misvak ve Sabun İse İstenmedikleri Eriterek , Okşayarak ve Ağız İçini Yiyecek Artığı Çöplüğü Oluşundan Kurtarır (Temizler).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri