Sıva, uygulandıktan sonra yağmur ve güneş gibi hava koşullarından korunmalıdır. Sıvanın üst katını dış cephe boyaları ile boyayarak dayanıklı hale getirebilirsin. Ancak bu boyama işlemi için sıvanın iyice kurumasını beklemelisin.
Akrilik kopolimer emülsiyon esaslı, yüzey doldurucu özellikli,beyaz pigmentli iç cephe boya astarıdır. Mineral esaslı ham sıvalı iç yüzeylerde ve ilk defa boya uygulaması yapılacak yüzeylerde kullanılmalıdır.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
İnce sıva: Yoğunluğuna göre 5 mm ile 10 mm. arasında uygulanan perdah sıvasıdır. Kil boya ya da dekor sıva altına kullanılır. Dekor sıva: yaklaşık 2-3 mm. uygulanan nihai yüzey sıvasıdır.
Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay. Alçı üstüne duvar boyamasında boya, duvara daha iyi tutunur.
İlgili 41 soru bulundu
– Sıvanın üstüne boya olur mu sorusu çok sorulmaktadır. Sıvaların üzerine boya yapılabilir. Silikon ve plastik içerikli boyalar sürülebilir. Burada plastik boyaların kullanılması tavsiye edilir.
Saten alçı, boya öncesinde, boyanın estetik görünmesini sağlar. Yüzeyin pürüzsüz, ferah ve yepyeni görünmesini sağlar. Boyalar, son aşama olan saten alçı sayesinde tamamen pürüzsüz yüzeye sürülebilir.
ÖZ: Sıva üzerine çeşitli boyalarla yapılan resimlere genel olarak “Fresk” adı verilir. “Buon Fresko” ya da “Al Fresko” denilen ıslak sıva üzerine yapılan teknik gerçek fresk tekniğidir.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Peki bu kalekim boya tutar mı? Tutar..
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
“Akrilik boya ile neler boyanır?” sorusunun cevabı ise şu şekildedir: Ev dekorasyonunda duvar boyası olarak kullanabileceğiniz bu boya türünü aynı zamanda mutfak dolaplarının rengini değiştirmek istediğinizde, ahşap boyama işlerinde, hobi aktivitelerinde ve resim yaparken de tercih edebilirsiniz.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez. Bu esnada kapıcıların da sıvadan sonra ölçü alması gerekir.
Boya: Balkon duvarı boyamak için uygun bir dış cephe boyası seçmeniz gerekmektedir. Dış cephe boyaları, dış etkilere dayanıklı ve uzun ömürlü olması için özel olarak formüle edilmiştir. Dış cephe balkon boya çeşitleri, içerdikleri silikon sayesinde suyu itici özelliğe sahiptir.
Boyanın yanlış şekilde karıştırılması, yanlış viskozite, kötü kalitede veya yanlış tiner kullanımı.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Sıva, uygulandıktan sonra yağmur ve güneş gibi hava koşullarından korunmalıdır. Sıvanın üst katını dış cephe boyaları ile boyayarak dayanıklı hale getirebilirsin. Ancak bu boyama işlemi için sıvanın iyice kurumasını beklemelisin. Bir haftalık bekleme süresinden sonra boyama işleminden daha fazla verim alabilirsin.
Oda içerisinde de nereden başlayacağınızla ilgili iyi bir planınız olmalı. Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız.
Sekko: Duvar sıvası kuruyken yapılan bir resim tekniğidir. Bu teknikte boya içine bağlayıcı olarak kireç kaymağı katılır. Boyanın içene kireç katılması “fresko sekko” olarak da adlandırılır.
Eğer duvar veya tavan sıva modelinden sıkıldıysanız, kısa sürede ipek sıvama işlemi ile alanın yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak normal sıva uygulaması üzerine boya işlemi yaptırmak istiyorsanız, en erken 28 gün bir süre kadar beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Zımpara duvara boyanın yüzeye bağlanmasına yardımcı olacak bir doku verir. Ayrıca boya öncesi zımpara yaparak duvar ve tavanlarını dengeli hale getirebilirsiniz.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Duvar boyası kalkmışsa ne yapmalıyız? Bu sorun çok karşılaşılan sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu sorunu çözmek son derece basittir. Dönüşüm astarı kullanımı, zımpara işlemi ve en az 2 kat boya badana uygulaması duvar boyası kalkma sorununu çözecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri