Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir. Daha az sıvı miktarlarını ölçmek için mililitre birimi kullanılır.
Kimya laboratuvarlarında sıvı maddelerin hacimlerini ölçmek için mezür, pipet, büret, balon joje, dispenser gibi cam malzemeler kullanılır. Uluslararası Birim Sistemi (Systeme Internationale d'Unites), SI olarak ifadelendirilir. SI birim sisteminde hacim birimi olarak bir kenarı 1 m olan bir küpün hacmi tanımlanmıştır.
Sıvı hacmini ölçmek için kullanılan, ölçme silindiri olarak da bilinen laboratuvar ekipmanlarından dereceli silindir, dar ve uzun şekliyle biliniyor.
Sıvıların hacmi ise dereceli silindir yani beher ile ölçülmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Sıvıların hacimlerinin hassas olarak ölçülmesi için çeşitli malzemeler kullanılır. Büyük hacimli sıvıların ölçümü için mezür, küçük hacimli sıvıların ölçümü için genellikle dereceli pipet ve damlalık kullanılır. Büyük hacimli sıvıların ölçülmesi: 1-Ölçülecek hacmi alabilecek boyuttaki mezür seçilir.
Katı ve gaz maddelerin hacim birimi metreküp, sıvı ve gaz maddelerin hacim birimi litredir. HACİM NE İLE ÖLÇÜLÜR? Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız.
- Sıvıların hacmini dereceli silindir kullanmak suretiyle ölçebiliriz. - Dereceli silindir üzeri eşit aralıklarla ile çizilmiş olan bir kap çeşididir. - Kabın içine konmuş olan sıvı kabın belli bir seviyesine kadar ulaşır.
Sıvıların kütlesi ölçülürken aşağıdaki adımlar yapılır; dara bürüt kütle» Boş kabın kütlesi ölçülür. Buna dara denir. » Sıvı boş bir kaba konur. Sıvı ile boş kabın kütlesi ölçülür. Buna brüt kütle denir. » Brüt kütleden boş kabın kütlesi çıkarılır.
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır.
Hacim bir SI birimi değildir, ancak Uluslararası Birimler Sistemiyle kullanımı kabul edilmiş bir birimdir. “1 kg saf suyun hacmi 1 L olarak tanımlanmıştır.” (3. CGPM 1901).
Maddenin Sıvı Hali
- Belirli bir hacimleri vardır. - Ancak belirli bir şekilleri yoktur. - Bulundukları kabın şekillerine alırlar. - Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır.
Dereceli silindirler sıvı hacmi ölçmektedir. Bu ölçümü yapabilmek için sıvı konulduktan sonra silindir göz hizasına getirilir ve içindeki sıvının eğiminin orta kısmından okunmalıdır. Dereceli silindirlerle dolaylı yoldan olsa da katıların hacmini ölçmek de mümkündür.
Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz. Sıvının hacmi, onun sıcaklık ve basıncına bağlıdır.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri: Kütle ve Hacim | 4. Sınıf Fen evokul Kampı - YouTube.
Suyun hacmi, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir sıcaklığa (+4 °C'ye) düşene kadar azalır, daha sonra tekrar artmaya başlar. Donduğunda ise hacmi sıvı hâle göre daha fazladır. Bu nedenle suyun katı hâli, sıvı hâlinden daha hafiftir. Bu yüzden buz, suyun dibine batmayıp su üstünde yüzer.
Boş kabın veya ambalajın kütlesine dara denir.
Bir maddenin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülebilir. Düzgün geometrik şekilli katıların hacmi matematiksel yöntemlerle hesaplanabilir. Sıvıların ve şekilsiz katıların hacmini ölçmek içinse dereceli silindir kullanılır.
Yoğunluk Kiti ile birlikte, opsiyonel 10 mL cam standart ağırlık sıvıların yoğunluğunu belirlemenize olanak verir. Yoğunluğu hesaplamak için cam standart ağırlığın havadaki ağırlığı ile sıvıdaki ağırlığı arasındaki fark kullanılır. Alternatif olarak, bir piknometre veya dijital yoğunlukölçer kullanılabilir.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir.
Sıvı moleküller, sıvı hacmi içinde serbest olarak hareket ederler, ancak partiküllerin ortak çekim özelliği hacmin izin verdiği ölçü kadardır. Hacimleri genel olarak katılardan daha büyüktür. Bunun en çok bilinen örneği su yani H2O dur. Maddenin sıvı hali katı haline göre oldukça düzensizdir.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir. Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz)ve eylemsizliği olan canlı ve cansız varlıklara denir.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılan birim, "litre"dir. Sıvı maddeler içinde bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir.
Katı Maddelerin Hacim Ölçümü
Düzgün ölçülü katı maddelerin hacmi; Yükseklik x Uzunluk x Genişlik formülünden bulunur. Düzgün olmayan katı maddelerin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Bunun için dereceli silindire belli bir miktar su konulur.
Hacim Ne İle Ölçülür? Bir maddenin hacminin ölçülmesi geometrik cisimlerde ve düzgün bir cisme sahip olmayan cisimlerde farklılık göstermektedir. Geometrik bir cismin hacminin ölçülmesi temel olarak; uzunluk, genişlik ve derinliğin birbiriyle çarpılması ile elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri