Aslında kumaş ıslanınca lifler şiştiğinden boyunun az bir miktar uzaması gerekir ama bükümlerin açılarındaki deformasyonun yarattığı çekme kuvveti daha fazla olduğundan sonuçta kumaş boydan kısalır. Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler.
Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin. Aşırı dönme, kumaşın çekmesine ve buruşmasına neden olabilir. Kurutma İşlemi: Pamuklu kumaşları düşük ısıda veya havada kurutun. Yüksek ısı, kumaşın liflerini sertleştirebilir ve çekmeye yol açabilir.
Yıkama esnasında çok fazla su emen bu tür kumaşlar, yıkama sonrasında birazcık küçülüyor. Genel olarak doğal olarak nitelendirilen kumaşlarda çekme olayı görülmektedir. Ancak polyester gibi doğal olmayan kumaşlardan üretilmiş olan kıyafetlerde herhangi bir çekme durumu görünmemektedir.
Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Erkek sweatshirt modellerini 30 derecede yıkamalısınız. Özellikle pamuklu ve renkli ürünleri 30 derecenin üzerinde yıkamamaya özen gösterin. Aksi halde renginde ve bedeninde deformasyon yaşayabilirsiniz. 30 derece üstü bir ısıda yıkamanız, renklerinin solmasına ve bedenin çekmesine neden olacaktır.
Çünkü sıcaklıktan ziyade deterjan türü leke çıkarmada etkilidir. Genelde 60 derecede yıkanan beyaz çamaşırlar her beyazın 60 derecede yıkanması doğru olmaz. 60 hatta bazen 90 derecede yıkanan çamaşır çekilme, büzüşme, yıpranma gibi olayları yaşar.
Swetshirt Yıkandıktan Sonra Çeker mi? oldukça önemlidir çünkü dikkat edilmemesi durumunda kıyafet zarar görebiliyor. Bu zararlar ise renginin solması ya da çekmesi durumu olabiliyor. Sweatshirt yıkarken çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yıkamadığınız sürece çekme gibi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir.
Pamuklu Kumaş Özellikleri
Ön işlem görmeyen pamuklu kumaşlar yıkanınca çekebilir. Küf ve güneş ışığına maruz kalmak pamuklu kumaşın yapısını da bozmaktadır. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kuru haline göre daha sağlam olabilir. Kolay kirlenen pamuklu kumaş ayrıca kolay bir şekilde de temizlenebilir.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama ve sabun -ki burada lifler arasında yağlayıcı görevi görür- hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Bunun dışında asla farklı kumaşlarla birlikte yıkanmamalıdır. Sert kumaşa sahip ürünleriyle birlikte yıkama yapılması polara zarar verir. Yanıtı merak edilen sorunlardan bir tanesi de polar kıyafetler kaç derecede yıkanır sorusudur. Bu ürünlerin 30 veya 40 derece programlarda yıkanması yeterlidir.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Polar kumaş türü ise yüksek ısıda yıkandığı takdirde 3 - 5 santim aralığında çekebilir. 30 - 40 derece aralığında yıkanması gereken polar kumaşlarda kimyasal içerikli deterjanlar ve yumuşatıcılar kullanılmalı. Bu tür ürünler kumaşın hem çekmesine hem de zarar görmesine neden olur.
Pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, pamuklu elbiseler kışın da sıcak tutma özelliğinden dolayı dört mevsim de kullanılabilecek bir kumaş türüdür. Pamuğun esnek olması güçlü ve dayanıklılığı yapısındaki doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Her kumaşta olduğu üzere, penye kumaşında yıkanınca çekebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla beraber uygun ısıda yıkanmaları, çekmeleri açısından oldukça önemli bir durumdur. Penye kumaş yıkanırken uygun sıcaklıklarda yıkamak, penye kumaşın en az şekilde çekmesine katkı sağlayacaktır.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Makinenizi baskılı tişörtünüzün etiketinde yazan yıkama talimatına uygun sıcaklığa getirin. Etiket üzerinde yıkama talimatı bulunmuyorsa 30 derecede ya da soğuk yıkama programında tişörtünüzü yıkayabilirsiniz. Deterjan tercihinizde beyazlar için ve renkliler için kullanılan ayrı deterjanları tercih edin.
6. Polyester
Polyester kumaşın nefes alma özelliği olmasa da kırışıklık direnci ve şeklini koruma özelliği yüksektir. Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim. Güle güle kullanın.
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
Devir Sayısı ve Su Tüketimi
Makinenin enerji sarfiyatı dışındaki farklı değerleri de tercihlerde belirleyici oluyor. Buna göre bir çamaşır makinesi kaç devir olmalı, diyorsan en az 1000 devir modeller öne çıkıyor. Sıkma performansı çok çok önemliyse 1400 devir çamaşır makineleri de ideal olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri