Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Natürel sızma zeytinyağı vitamin, mineral ve antioksidan yönünden riviera zeytinyağına göre daha zengindir.
Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir. Riviera zeytinyağı naturel ve rafine zeytinyağının bileşiminden meydana gelir. Dengeli bir tada ve kokuya sahip ola riviera daha çok sıcak yemeklerde ve kızartmalarda da kullanılır.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
İlgili 45 soru bulundu
Riviera: İşlem Görmüş, Yüksek Asitli Zeytinyağı
Zeytinyağı içeriği açısından pek çok uzman görüşüne göre oldukça sağlıklı görüldüğü için yemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir. Riviera zeytinyağı, kızartmaların yanı sıra her zaman kullanılan yağ ile karıştırılarak yemeklerde ya da salatalarda da kullanılabilmektedir.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Aslında zeytinyağını ısıtma veya sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Zeytinyağı, ısıtıldığı zaman da içeriğindeki sağlığa yararlı bileşenleri korur.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
En doğal ve sağlıklı olanı soğuk sıkım yöntemidir. -Riviera zeytinyağı, rafine hâle getirilen zeytinyağına sızma zeytinyağı ilave edilerek üretilir. -Natürel Sızma zeytinyağı, dalından toplanan zeytinlerden üretilirken, riviera zeytinyağı, değerini kayıp etmeye başlayan, toprağa düşen zeytinlerden üretilir.
Ayrıca Nova Vera yamalak sarısı zeytinyağı 720 puan ile Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.
Riviera zeytinyağı tercih etmeyin
Yemeklerden daha ziyade kızartmalarda tercih edilmektedir. Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile farklı zeytinyağlarının karıştırılması ile elde edilmektedir. Yani tek çeşit saf ürün değil karışım ile oluşturulmaktadır. Asitlik derecesi ortalama %1,5 oranındadır.
Doğrudan soğuk ya da sıcak yemeklerde kullanabileceğiniz riviera zeytinyağı ürünlerini aynı zamanda salatalara ve çiğ yemeklere aroma eklemek amacıyla da kullanabilirsiniz.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar.
Koku. Sıcak sıkım yönteminde zeytinyağı sahip olduğu hoş kokuyu kaybeder. Soğuk sıkım zeytinyağları doğal ve hoş aromalı meyve kokularına sahiptir.
Zeytinyağının meyvemsi tadını hissetmek ve bu tadın en saf halini yemeğin lezzeti ile birleştirmek için soğuk yemeklerde sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Sızma zeytinyağını soğuk yemeklerin hazırlanma aşamasında kullanabileceğiniz gibi piştikten sonra sıcak bir yemeğin üzerine de ekleyebilirsiniz.
Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz. Yine de belli bir süre sonra zeytinyağının bozulabileceğini ifade etmek gerekir.
İnternet kullanıcıları tarafından “soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde kullanılır mı” sorusu sıklıkla soruluyor. Merak edenler varsa bu sorunun da yanıtını vermek isteriz. Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Kızartma işlemini bol yağda yapmalıyız. Ayçiçek yağının yanma derecesi yüksek olduğu için fazla miktarda, lezzetine lezzet katmak için de az miktarda zeytinyağı kullanmalıyız. Yağımız iyice kızmış olmalıdır. Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin.
Zeytinyağı satın alırken öncelikle ne amaçla kullanacağımızı değerlendiririz. Sıcak yemeklerde ve kızartmalarda genellikle riviera zeytinyağı, soğuk tariflerde ise natürel sızma zeytinyağı kullanırız. İki seçenek olduğu için bu aşamaya kadar seçim yapmak oldukça kolaydır.
Zeytinyağı Yüze Sürülür Mü? Zeytinyağının en büyük avantajlarından birisi zararsız bir şekilde tüm cilde uygulanabilir olmasıdır. Zeytinyağı hem yüz hem de eller olmak üzere tüm vücuda rahatlıkla sürülebilir.
Peki en iyi zeytinyağı hangi bölgemizde üretilir? Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri