T şeklinde rahim ameliyatı histeroskopik yöntemle yapılır. Vajenden rahim içine girilen bu yöntemde rahim boşluğu yan duvardan kesilir ve genişletilir. Yaklaşık 20 dakikada tamamlanan bu işlemin ardından çekilen rahim filminde genişlemiş olan rahim görüntülenebilir.
T şeklinde rahim, doğuştan gelen rahim bozukluklarındandır. Rahmin iç boşluğunun normalden daha dar ve T şeklinde olduğu durumdur. Bu durumda rahim yan duvarları çok kalındır. Bu durumda hamile kalmak zordur ve hamile kalanların yaklaşık %70'e yakını düşük yapar.
Daha doğru bir anlatımla, t şeklinde rahim kolaylıkla tedavi edilebilen bir durum olduğundan, gebe kalamamak bir kader değildir. Ancak T Şeklinde rahme sahip hiçbir kadın gebe kalamaz denemez. Hastaların bir kısmı gebe kalabilir, ancak bu gibi gebeliklerin çok büyük bir çoğunluğunda düşük yapma durumu söz konusudur.
Tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda rahim filminde T şeklinde rahim saptandığında bunun ameliyatla düzeltilmesi gerekmektedir. T şeklindeki rahim hamileliklerde düşüğe neden olabilmektedir.
Rahim doğuştan sahip olduğu yapısal bozukluklar düşüklere sebep oluyorsa, plastik bir operasyon uygulanır ve doğumsal bozukluk giderilir, yapı normale döndürülür. Rahmin doğuştan ters veya arkaya dönmüş olması da ameliyatla düzeltilebilecek, basitçe tedavi edilebilecek bir sorundur.
İlgili 16 soru bulundu
Ters rahim tedavi gerektirir mi? Sanılanın aksine ters rahim kısırlığa sebep olmaz. O nedenle rutin tedavisi gerekmez. Nadiren hastayı bıktıracak şekilde eğer cinsel ilişkide veya adette dayanılmaz şiddetli ağrılara sebep oluyor ise ağrıyı dindirmek için cerrahi düzeltme ameliyatı yapılabilir.
Rahim, pelviste ters duran armut şekline benzer bir yapıdır. Yaklaşık olarak 7.5 santim uzunluğunda, 4.5 santim genişliğinde ve 3 santim derinliğindedir. Bebek sahibi olan kadınlarda rahim bu ölçülerden biraz daha büyük olmaktadır. Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir.
T şeklinde rahim ameliyatı histeroskopik yöntemle yapılır. Vajenden rahim içine girilen bu yöntemde rahim boşluğu yan duvardan kesilir ve genişletilir. Yaklaşık 20 dakikada tamamlanan bu işlemin ardından çekilen rahim filminde genişlemiş olan rahim görüntülenebilir.
Cerrahi (Operatif) Histeroskopi
Rahim ağzı yaklaşık olarak 7 veya 10 mm'e kadar genişletilir ve hastanın tedavisi yapılır. İşlem sonrası aynı gün hasta taburcu edilir ve hastanın günlük aktivitelerine dönmesine izin verilir. Cinsel ilişki en fazla 1 hafta yasaklanır.
Rahim alınma ameliyatı, yaklaşık 1 ila 3 saat arası sürer.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Operatif histeroskopi sonrası hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bunun yanı sıra adet ağrılarına benzer, 1-2 gün devam eden ağrı da hissedilebilir. Hastaların bu durumda ağrı kesici almalarında sakınca yoktur. Hastanın mevcut durumuna göre hormonal tedavi süreci başlatılabilir.
Rahmin alınması ameliyatında rahim ile beraber yumurtalıklar da alınır ise hastada menopoz gerçekleşir. Ancak yumurtalıklar alınmadan sadece rahim alınırsa hastada menopoz olmaz. Sadece rahimin alındığı ameliyatlarda hasta adet göremez.
Kalp Şeklinde Rahim ve Gebelik
Kalp şeklinde rahim, genellikle gebelik için bir engel teşkil etmez. Rahimdeki hafif girinti veya eğrilik, gebeliğe olumsuz etkilemez. Bu nedenle, kadınlar genellikle sağlıklı bir şekilde gebe kalabilir ve normal bir gebelik süreci geçirebilir.
Kalp şeklinde rahim erken doğum ya da düşük gibi olası doğum sorunlarına yol açmaz.
Balonlu HSG Kateteri Kanalları
Rahim ağzı deliğinden içeriye sokulan kateterin ucunda bulunan balon, rahim ağzı kanalı içerisinde yeterli miktarda şişirilir. Böylece içeriye doldurulacak inceleme sıvısının vajinaya geri gelmesi engellenmiş olur. İnceleme bitince balon söndürülür ve kateter çıkartılarak atılır.
Kadın cinsel organı vajina ve rahim birbirine bağlı yapılar olsa da aslında iki ayrı yapıdır. Bu durumda rahmin alınması cinselliği etkilememektedir.
Rahim Alınması Sonrası Cinsellik
Rahim alınması cinselliği etkiler mi diye düşünüyorsanız, içiniz rahat olabilir. Her ne kadar endişe yaratan bir durum olsa da, rahim alınması sonrası cinsellik olumsuz etkilenmez. Rahmin alınmasına neden olan hastalıklar, aslında cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilmektedir.
Histeroskopi ağrılı bir işlem midir? Histeroskopi çok ağrılı bir işlem değil, oldukça hasta dostu bir işlemdir. Tanısal histereskopi ağrı eşiği yüksek olanlarda anestezi olmadan bile yapılabilmektedir. Ya da öncesinde bir ağrı kesici ile hastalara premedikasyon yapılabilmektedir.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Ameliyat sebebine göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle beraber ortalama 2-4 saat civarında sürer.
Çift rahim, uterus yani rahim gelişirken embriyolojik olarak sağda ve solda her iki müllerian kanalın füzyonu ile meydana gelir. Eğer bu füzyon gelişmezse, sağda ve solda iki farklı rahim oluşur bu duruma çift rahim (uterus didelfis) denir.
Sonradan oluşan rahim bozuklukları ise iç doku iltihaplanması, vajinal enfeksiyon veya rahim içinde oluşan tümörlerden kaynaklı sorunlar şeklinde açıklanabilir. Ancak rahim bozuklukları, doğuştan veya sonradan, tedavi edilmezse gebelik elde edilmesi mümkün olmamaktadır.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğunda açılma tamamlanmıştır yani bebeğin başının geçebileceği kadar açılma olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri