En Güçlü Çene Ondaymış Dinozorların en ünlü türü ise T-Rex... Bu dinozorun tarih boyunca dünya üzerindeki en güçlü çene yapısı ve ısırma gücüne sahip canlı olduğu anlaşıldı. Araştırmacıların iskeletinden yola çıkarak ısırma gücünü ölçtükleri dinozorun bir ısırmada tam 6 ton bastığı görüldü.
Tyrannosaurus Rex Daha Güçlüydü
Tyrannosaurus Rex ise bir avcı yırtıcıydı. Spinosaurus son araştırmalarla boyu kısalsa da yine de Tyrannosaurus Rex'den daha uzundu (16m / 12,5m). Ancak çok daha hafifti. Bütün bu bilgiler ışığında Tyrannosaurus Rex'in çok daha güçlü olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkıyor.
1 Numara: Tyrannosaurus rex
T. rex'lerin günümüzden 90-66 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi'nde, Kuzeybatı Amerika'da yaşadığı tahmin ediliyor. T. rex'ler etçil dinozorlardır. Süper avcı olarak bilinirler.
Tyrannosaurus Rex//Dinozorlar Kralı//Paleo Profile//Bölüm 10 - YouTube.
Araştırmacılar, Montana eyaletinde gözlerinin çevresinde boynuzlar bulunan yeni bir türe ait fosil buldu. Yaklaşık 76,5 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş kafatası ve iskelet parçaları ile keşfedilen ve Daspletosaurus wilsoni'nin verilen türün T. Rex'in atası olduğu düşünülüyor.
İlgili 30 soru bulundu
Hendrickson'un fosilleri sayesinde paleontoloji çok sayıda önemli bilgiler edindi. Mesela kemiklerdeki büyüme halkalarının analizi sayesinde Tyrannosaurus'un çok hızlı büyüdüğü ve ömrünün en fazla 30 yıl olduğu anlaşılmıştı.
Nature ayarındaki dergilerde yayınlanan bu makalelerden bazıları T. rex hızını müthiş bir şekilde azaltarak saatte 32.8 kilometreye kadar çekiyor. Bu durumda T. rex'lerin hızının muhtemelen saatte 33-73 kilometre arasında olduğunu düşünebiliriz.
T. rex, güçlü arka ayakları üzerinde yürüyen, son çalışmalar ışığında eğik bir gövde durumunda duran ve kuyruğu ile dengesini sağlayan; uzunluğu 12 metreyi, dik durduğunda boyu 4 metreyi geçen; yetişkinlikte 4 ile 8 ton ağırlığında olan büyük bir kara hayvanıydı.
Yeni araştırmaya göre genellikle dinozorların yalnız kralı olarak düşünülen Tyrannosaurus rex, aslında kurtlar gibi ekipler halinde avlanmaya yatkın, sosyal bir etobur olabilir.
Timurlengia euotica ismi verilen bu dinozor özellikle küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir at büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Timurlengia'yı hemcinslerinden ayıran en büyük özelliği ise zekası.
Bu dinozor cinsinin ortalama uzunluğunun, yaklaşık 13 metre olarak düşünülmektedir. Ağırlığı konusunda ise eksik iskeleti nedeniyle tam bir ortak noktaya varılamamıştır. Kafatası boyutu ve ağırlık arasında kurulan deneysel formüllerle 13 ton kadar geldiği ileri sürülmektedir.
T. rex'in kolları avlanmasına ve öldürmesine yardımcı olamayacak kadar kısaydı. Hutchinson'a göre, bu devasa dinozorlar, avlarını öldürmek için “delme-çekme” yöntemini kullandılar; bu yöntemde, T. rex avlarından büyük parçalar ısırdı ve bunu yaparken güçlü boyunlarıyla geriye doğru çekti.
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar).
Bilim adamları, kalbiyle birlikte fosilleşmiş olarak bulunan dinozoru, yeryüzündeki yaşamın tarihi ve paleontoloji açısından ''tarihi bir buluş'' olarak nitelediler. Dinozorun bilgisayarda büyütülen kalbinin 4 bölümlü, tek sistem aortlu ve iki pompalı olduğu anlaşıldı.
Bu hesaplama da maksimum T-Rex sayısını 1,7 milyar olarak verdi. Önceki model, her biri yaklaşık 20 bin bireyden oluşan toplam 127 bin nesil öngörüyordu. 2021'deki çalışmanın başyazarı Charles Marshall, Griebeler ve ekibinin "daha gerçekçi" bir tahminde bulunduğunu kabul etti.
Yaşayan en hızlı dinozor gökdoğan adındaki bir yırtıcı kuş. Saatte 300 km hızı aşabiliyor!
Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi.
1992 yılında keşfedilen ve uzun süredir ABD'deki Black Hills Jeolojik Araştırma Enstitüsü'nde sergilenen “Stan” lakaplı Tyrannosaurus Rex iskeleti, açık artırmayla dudak uçuklatan bir fiyattan satılmıştı. 11,27 metre uzunluğundaki dinozor fosili, yaklaşık 472 milyon TL'lik (31,8 milyon Dolar) bir fiyatla yeni adresine ...
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, ön ayakları pençeye benzeyen etobur dinozor Tyrannosaurus'un bugünkü kuşların atası olduğu kesinleşti.
Yapılan araştırmalarda Deve kuşu ve Tavukların, T-rex ile bağları doğrulanmıştır. Üstelik T-rex'lerin en yakın akrabası Tavuk. Sonrasında Timsahlar gibi sürüngenler gelir. Yalnız T-Rex değil diğer dinozorlar içinde aynı sonuç geçerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri