Paleontologlar, T. rex'in evrim tarihinde önemli bir boşluğu doldurabilecek bir tiranozor türüne ait fosiller keşfettiler. Paleontologlar, muhtemelen ünlü dinozor türü Tyrannosaurus rex'in doğrudan atası olan, daha önce hiç görülmemiş bir tiranozorun kalıntılarını ortaya çıkardı.
Daspletosaurus wilsoni adı verilen türün dinozorların en yırtıcısı olan T. rex'in atası olabileceği açıklandı. Keşif, dinozorların evrimi hakkında bilinmeyen önemli soruları yanıtlarken, bilim insanları ayrıca Daspletosaurus wilsoni'nin gözlerinin yanında bir çift boynuzu olduğunu belirledi.
Dinozorların ataları için en temel açıklama erken Triyas döneminde yaşayan arkozor cinsini işaret eder: Euparkeria. Geç Triyas'ın erken dönemine (237-201 milyon yıl önce) tarihlenen bazı arkozor cinsleri de dinozorların atası olarak kabul edilmektedir: Lagosuchus, Lagerpeton.
Tyrannosaurus Rex//Dinozorlar Kralı//Paleo Profile//Bölüm 10 - YouTube.
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar).
İlgili 20 soru bulundu
Çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, ön ayakları pençeye benzeyen etobur dinozor Tyrannosaurus'un bugünkü kuşların atası olduğu kesinleşti.
Çok eski çağlarda yumurtlama kabiliyeti olan bazı canlılar, kademeli olarak ata-tavuk ve sonra da ata-tavuk yumurtaları yarattılar. Bu yumurtaların birinde, selektif avantaja sahip olan bir DNA değişikliği oldu. Böylelikle ilk tavuk var oldu ve ilk tavuk yumurtalarını var etti. Bu durumda, teknik olarak tavuk ilktir.
Spinosaurus'un daha kuvvetli olma ihtimali çok daha yüksek çünkü hem boy hem ağırlık olarak T-rex'ten büyük. Gelişmiş bir Spinosaurus, 16 metre uzunluğa ve 20 tona yakın ağırlığa sahipti.
Tyrannosaurus, Kretase'nin sonlarında (68-66 milyon yıl önce, Maastrihtiyen) yaşamış, büyük bir etobur teropod dinozor cinsi.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
T. rex'in kolları avlanmasına ve öldürmesine yardımcı olamayacak kadar kısaydı. Hutchinson'a göre, bu devasa dinozorlar, avlarını öldürmek için “delme-çekme” yöntemini kullandılar; bu yöntemde, T. rex avlarından büyük parçalar ısırdı ve bunu yaparken güçlü boyunlarıyla geriye doğru çekti.
En Güçlü Çene Ondaymış
Dinozorların en ünlü türü ise T-Rex... Bu dinozorun tarih boyunca dünya üzerindeki en güçlü çene yapısı ve ısırma gücüne sahip canlı olduğu anlaşıldı. Araştırmacıların iskeletinden yola çıkarak ısırma gücünü ölçtükleri dinozorun bir ısırmada tam 6 ton bastığı görüldü.
Yapılan araştırmalarda Deve kuşu ve Tavukların, T-rex ile bağları doğrulanmıştır. Üstelik T-rex'lerin en yakın akrabası Tavuk. Sonrasında Timsahlar gibi sürüngenler gelir. Yalnız T-Rex değil diğer dinozorlar içinde aynı sonuç geçerli.
İlk resmi olarak isimlendirilen dinozor kemiği 1626 yılında Oxford Üniversitesi doğa bilimcisi ve Kimya Profesörü Robert Plot tarafından tespit edilen Megalosaurus fosilidir.
Yeni araştırmaya göre genellikle dinozorların yalnız kralı olarak düşünülen Tyrannosaurus rex, aslında kurtlar gibi ekipler halinde avlanmaya yatkın, sosyal bir etobur olabilir.
Timurlengia euotica ismi verilen bu dinozor özellikle küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir at büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Timurlengia'yı hemcinslerinden ayıran en büyük özelliği ise zekası.
1 Numara: Tyrannosaurus rex
T. rex'lerin günümüzden 90-66 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi'nde, Kuzeybatı Amerika'da yaşadığı tahmin ediliyor. T. rex'ler etçil dinozorlardır. Süper avcı olarak bilinirler.
Nature ayarındaki dergilerde yayınlanan bu makalelerden bazıları T. rex hızını müthiş bir şekilde azaltarak saatte 32.8 kilometreye kadar çekiyor. Bu durumda T. rex'lerin hızının muhtemelen saatte 33-73 kilometre arasında olduğunu düşünebiliriz.
Dolayısıyla bu soy hattı boyunca her canlı bir yumurtadan çıkmıştır. Tam olarak bu sebeple, ilkin tavuklar da dahil olmak üzere tüm tavuklar da öyle... Bu da, sorumuzun cevabını tartışmasız bir şekilde vermektedir: yumurta, tavuktan önce evrimleşmiştir, dolayısıyla tavuk, yumurtadan çıkar.
Hayat felsefeniz olsun. Horoza sormuşlar yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan çıkar diye. Horoz bana ne demiş, ben işime bakarım öter geçerim.
Bu kuş türü, Akdeniz boyunca erken dönem Yunan, Etrüsk ve Fenikeli tüccarlar tarafından taşınmıştır. Demir Çağı boyunca Avrupa, tavukları yiyecek olarak görmedi. Araştırmaya göre, Roma İmparatorluğu tavuk ve yumurtanın popülerleşmesine yardımcı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri