Radyatöre eklediğiniz su içme suyu olmalıdır. Daha sonra aracınızı yeniden çalıştırın. Araç belirli bir süre olduğunuz yerde çalışsın. Belirli bir seviyeye kadar su ekledikten sonra, motor suyu araç içerisinde devir daim etmesini bekleyin.
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
Olmaz. Yağmurda su girmez dert etme. Yağmurda su girse zaten dumanı görürdünüz.
Tüm bunların yanında yapmamanız gereken ise; donmayı çözmek için aracınızın altında kesinlikle ateş yakmayın. Benzer şekilde, motora sıcak su dökmek de yapılan en büyük yanlışlardan biri… Aracınızı çalıştırabilmek için yaktığınız ateş veya döktüğünüz sıcak su motorun kendine has olan yapısına zarar verir.
Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Sıcak bir motor basınçlı bir şekilde yıkanırsa o zaman su aracın her noktasını zorlayacaktır. Sıcak bir motor yıkanırken kullanılan soğuk su aynı zamanda aracın motor sıcaklığında ciddi bir düşmeye neden olacağından dolay bir anda motordaki metaller bu durumdan etkilenebilir.
Hava ısındıkça, arabanın üzerindeki silindir kapak contası yanabilir ve yağ sızdırmaya hatta motor yağı ile suyunun birbirine karışması ile karşılaşılabilir. Diğer kaput altı bileşenler hasar görebilir, motor bloğu çatlayabilir ve motor arızalanabilir.
yani senin beklediğin anlamda motor soğumaz, bunun için kontağı kapattıktan sonra 1 - 2 saat geçer.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Yağmur, kuyu ya da klima gibi kaynaklardan elde edilen sular da ütülerde kullanılmaya uygun değildir. Bu sularda bulunabilecek mineral ya da organik kalıntılar çamaşırlarınızda leke oluşumuna neden olabileceği gibi ütünüzün ömrünü de kısaltabilir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir.
İçten yanmalı motorlar genellikle soğutulur motor soğutucusu adlı bir sıvının, ısıtıldığı motor bloğu içinden, ardından bir radyatör atmosfere ısı kaybeder ve daha sonra motora geri döner. Motor soğutma sıvısı genellikle su esaslıdır ancak yağ da olabilir.
Radyatör Suyu Ekleme İşlemi
radyatör suyu boşaltıldıktan sonra kabın içerisine elde edilen radyatör suyu dikkatlice doldurulmalıdır. Eğer bu konuda hazır su yok ise mutlaka damıtılmış su tercih edilmelidir. Tabii isteğe bağlı olarak antifiriz eklenmiş su da kullanılabilir.
Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle Motor suyu eklenebilir. Ancak burada önemli bir detay bulunuyor. Motor sıcakken kesinlikle kapak açılmamalıdır.
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.
Karda gıcırtı sesi çıkana ve pencerelerinizdeki buzlar gidene kadar geçen sürede, aracanız gitmek için hazır hale gelecek. Başlangıçta gaz pedalına karşı nazik olun. Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Arabanın radyatör sistemi zaman içerisinde eskir ve tıkanır bu da hava geçişlerinin azalmasına neden olur. Bu sürecin sonucunda ise soğutma işlemi sağlıklı gerçekleşemez ve arabada aşırı ısınma meydana gelir. Bu nedenle radyatör bakımları ve temizliği ara ara kontrol edilmeli ve yapılmalıdır.
Motor hararet yaparsa parçalar aşırı ısınarak zarar görür. Dolayısıyla büyük masrafa yol açar.
Bu durumlarda motor çalışmayı durduracak ve ayrıca yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında contaların oldukça ciddi şekilde hasar görmesi olasıdır. Ancak motorun aşırı ısınması tüm arabayı olumsuz etkiler ve önemli yatırımlar yapsanız bile arabayı tamir edemeyebilirsiniz.
Esasen motor sıcakken yıkanır, ancak soğuk değil ortam sıcaklığında veya mümkünse sıcak su tercih edilmelidir. Böylelikle su daha hızlı buharlaşarak motordan uzaklaşıp sudan kaynaklı elektrik ve ateşleme sorunları/arızaları en aza inecektir.
Motor ve çevresinde yer alan mekanizmalar soğuk su yardımı ile yıkanmalıdır. Hava filtresi gibi parçaların yakınına mümkün olduğunca su tutulmamalıdır. İşlem bittikten sonra araç uzun süre kullanılmamalı ve tüm parçaların kuruduğundan emin olunmalıdır.
Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır. Bu işlem, motor bölmesine hortum püskürtülerek, kir ve kiri fırçalayarak başlamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri