T tipi cezaevleri içerisinde ise; hırsızlık, cinayet, cinsel suçlar, dolandırıcılık ve örgütsel suçlar ve terör suçlarına karışmış olan mahkumlar yatmaktadır.
T tipi cezaevi hangi suçları kapsar sorusuna ise genel olarak ağır suç işlemiş olan kişiler şeklinde cevap verilebilmektedir. Suçların benzerliğine bağlı olarak zanlıların odaları da ayrıştırılmaktadır. Genellikle örgüt liderlerinin burada kalmakta olduğu gözlemlenmektedir.
Ceza infaz kurumları ile beraber kapalı ceza infaz kurumları T Tipi Cezaevi olarak bilinmektedir. Genelde 8 kişilik ve 72 oda üzerinden bir kapasiteye sahiptir. Aynı zamanda 3 kişilik 8 odası bulunur. Son olarak 1 kişilik 16 odaya sahiptir.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
T tipi cezaevi özellikleri şu şekildedir: T tipi cezaevinde odalar 8,3 ve 1 kişilik olarak ayarlanmıştır. 8 kişilik 72 oda bulunmaktadır. 3 kişilik 8 odası mevcuttur. Tek kişilik oda sayısı ise 16 olarak ayarlanmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
D tipi cezaevleri farklılıkları sebebiyle bu harf ile adlandırılmaktadır. Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. Terör, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ağır suç işleyen kişiler D tipi cezaevinde ceza sürelerini tamamlarlar.
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
K2 tipli cezaevi, güvenlik gözetimlerinin bulundurulduğu ve sıklıkla kontrollerin yapıldığı cezaevleri olarak bilinmektedir. K2 tipli olan cezaevlerinin infaz kurumu ve eğitim kurumu olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Çeşitli koğuş sistemi bulunmaktadır. 40 ve 60 kişilik kapasiteye sahiptir.
C tipi cezaevleri 8 koğuş ve 4 disiplin hücresi bulunan cezaevleridir. C tipi cezaevlerinde de kadın ve çocuklar için ayrı bölümler ve aynı zamanda kütüphane ve konferans salonları bulunur. Bu tip cezaevlerinde banyo ve her koğuşun yan tarafında mutfak olarak kullanılabilen bir alan vardır.
İZMİR 3 NOLU T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU.
Cezaevlerine bir yenisi daha eklendi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler için Y tipi cezaevi kuruldu. Tutuklu ve hükümlü sayısı 315 bini geçen Türkiye'de cezaevlerinin çoğunda hijyen, sağlık, kapasite gibi pek çok sorun bulunuyor.
Şimdilerde ise Türkiye'nin ilk ve tek memur cezaevi. Bir dönem, eski Milli Savunma Bakanı Ercan Vuralhan ve ünlü manken Tuğba Özay'ın da hapis yattığı Paşakapısı Ceza İnfaz Kurumu, 251 devlet memuruna ev sahipliği yapıyor.
T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Ümraniye Cezaevinde çıkan yangınla gündeme geldi. İlk bilgiye göre Ümraniye T Tipi Cezaevi'nde çıkan yangında bazı mahkumlar hastaneye kaldırıldı. Büyük kentlerdeki eski ceza infaz kurumlarının yerlerine inşa edilen T Tipi Cezaevi, kapalı ceza infaz kurumları arasında yer alıyor.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
Kasıtlı suçlardan toplamda 3 sene ya da daha az sürede hapis cezası alanların, taksirli suçlardan da toplamda 5 sene ya da daha süre hapis cezası alanların, adli para cezası hapis cezasına dönenlerin ve İcra ve İflas Kanunu doğrultusunda tazyik hapsi alanlar açık cezaevine gönderilir.
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
İki katlı koğuş sistemi ile inşa edilmiş olan bu cezaevlerinde 2, 4, 6, 8 ve 10 kişilik odalar bulunur. Her odada da kendine ait bir havalandırma vardır. E tipi cezaevinin kendine ait mutfağı, soğuk hava deposu, çamaşırhanesi, berberi, özel ziyaret yeri, hamamı, mescidi, konferans salonu ve iş atölyeleri bulunur.
Bu tip cezaevlerinde kadınlar ve çocuklar için ayrı bir bölüm bulunmaktadır. Genellikle 7 koğuş ve 2 hücresi bulunmakta olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda mahkumun kullanabileceği banyo ve tuvalette bulunmakta olduğu bilinmektedir.
1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
8 yıl 4 aylık bir hapis cezası 3040 güne denk gelmektedir. Fakat 28 Haziran 2014 tarihinden sonra 8 yıl 4 ay ceza alan bir kişi eğer 18 yaşından büyükse cezasının ¾'ünü yatar. Yani 760 günlük bir indirim uygulanarak 2280 gün yatar. Ayrıca buna denetimli serbestlik süresi de eklenir.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.
C tipi cezaevleri 8 koğuş ve 4 disiplin hücresine sahipken bu tip cezaevlerinde de diğer cezaevlerinde olduğu gibi çocuk ve kadınlar için ayrı bölümler bulunmaktadır. C tipi cezaevlerinde kütüphane ve konferans salonu da yer almaktadır. Koğuşlarda banyo ve mutfak olarak kullanılabilecek alanlar vardır.
A 1 cezaevi: Bu tip cezaevlerinde 4 koğuş, 2 disiplin hücresi, banyo, mutfak mevcut. Harfli cezaevlerin ortak özelliği kadın ve çocuk bölümlerinin hepsinde ayrı olması ile kütüphane ve konferans salonu bulunması. 4 adet havalandırma bahçesi var. 24 kişilik. 1950-1970 yılları arasında inşa edildi.
E tipi 600 kişiliktir ancak gerekli olduğunda 1000 kişiye çıkabilmektedir. F tipi cezaevleri yüksek güvenliğe sahiptir. Tehlikeli hükümlüler bulunmaktadır. İçten ve dıştan koruma görevlileri, firara karşı engelleri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri