İslâm telif geleneğinde, sahasında tanınmış şahsiyetlerin biyografilerini konu edinen telif türü. Velîlerin daha çok kerametlerinin anlatıldığı eserlerin genel adı. Fars ve Türk edebiyatlarında şairlerin biyografilerine dair eserlerin ortak adı.
İslâm telif geleneğinde, sahasında tanınmış şahsiyetlerin biyografilerini konu edinen telif türü. TDV İslâm Ansiklopedisi editörleri tarafından tespit edilen ilişkili maddeler aşağıda sunulmaktadır. Fakat, TABAKAT maddesi ile arasında alaka kurulabilecek ansiklopedi maddeleri bunlarla sınırlı olmayabilir.
İbn Sa'd'ın (ö. 230/845) siyer-megāzî ve tabakata dair eseri. Tabakat kitabıyla tanınan hadis, siyer, tarih ve ensâb âlimi. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Tabaka kelimesinin “kışla” anlamında ilk defa I. Baybars döneminde Kahire'de Kal'atülcebel ve çevresinde inşa edilen kışlalar için kullanıldığı bilinmektedir. Tabakalar özellikle el-Melikü'n-Nâsır Muhammed b. Kalavun devrinden itibaren önem kazanmış ve bunlara yeni ilâveler yapılmıştır.
İSLAM'DA TABAKAT
İslâm tarihinde biyografi (biyografya) kitapları "siyer, terâcim, tabakat, vefeyât" gibi isimlerle anılır. Bunlardan siyer/sîret, özellikle Hz. Peygamber'in hayatına dair eserler için kullanılan bir terim şeklinde yaygınlık kazanmış olmakla birlikte diğer biyografiler için de kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Aynı ya da yakın asırda veya mekânda yaşayıp önemli bazı durumlar ve vasıflar bakımından ortak özellikleri bulunan insan topluluğu anlamındaki tabaka, İslâm âlimleri tarafından oluşturulup geliştirilen bir telif türünün adı olmuştur.
Hadis âlimleri, kitab ve bab esasına göre tasnif edilen eserlerde kitab kelimesiyle aynı konudaki hadislerin ana başlığına, bab kelimesiyle bunların alt başlıklarına işaret etmiştir. Bu tür eserlerde hem ana başlık hem alt başlıklar terceme veya terâcim diye adlandırılmıştır.
İbn Sa'd'ın, tabakat kitaplarının ilki ve zamanımıza intikal edenlerin en eskisi olan bu eseri, esas itibariyle siyer-megāzî ve tabakat ana bölümlerinden meydana gelmektedir.
Sedimanter yapıların temel kavramı tabakadır. Bir tabaka, alt ve üst sınırlarıyla diğerlerinden ayrılan, kendine has özellikleri (rengi, sertliği, mineralojisi ve kimyasal bileşimi yönünden homojen bir iç yapıya sahip olan bir kaya birimidir.
Hadisteki bu üç tabaka hadis alimleri tarafından; Sahabe, Tabiîn ve Etbâu't-tabiîn olarak isimlendirilmiştir. Bunlardan sonra hadislerin kitaplara kaydedilmesine kadar geçen sürede başka tabakalar da vardır ve bunlar Tabakât türü eserlerde belirlenmişlerdir.
Yani et Tabakatül Kübra .. Bu ismin ifade ettiği mana; Büyük Biyografi olabilir. Ayrıca; Bir Menkıbeler Manzumesi, manasına da alınabilir.. Esere verilen bu isim, kendisinden sonra gelen, ulema tarafından verilmiş olması ihtimali, kuvvetlidir.
Şu an, bir kısmı eksik de olsa, günümüze ulaşan bu konuda yazılmış en eski kaynak, İbn Sa'd'ın(ö. 230) " et-Tabakâtü'l-Kübrâ" adlı eseridir.
Bekir kabilesinin İslâm tarihi açısından asıl önemi Hz. Peygamber'in süt annesi Halîme'nin bu kabileye mensup olmasıdır. Resûl-i Ekrem'in amcası Hamza da Benî Sa'd'dan bir ailenin yanında büyümüştü. Bu kabilede süt emzirilen çocuklara Sa'dî lakabı verilirdi.
[ طَ بَ ] (ع اِ) جِ طبقة. مراتب. (طَ بَ) [ ع . ] (اِ.) جِ طبقه . 1 - درجات ، مرتبه ها. 2 - گروه ها، جماعات .
Kitabü't-Tabakati'l- Kebir Tabakat - 11 Cilt Takım.
Eserleri
İbn Sa'd'a nispet edilen eserler şunlardır: Kitâbu Tabakâti'l-Kebîr a. Bilinen en eski tabakât kitapları İbn Sa'd'ın da hocalarından sayılan meşhur iki tarihçi Muhammed b. Ömer el-Vâkıdî'nin “Kitâbu't- Tabakât”ı ve Hey- sem b.
Dereceli tabakalama, taşlanmış yatay bir düzlemde partiküllerin partikül boyutuna ve şekline göre sınıflandırılmasıdır. Terim, jeolojik bir profilin nasıl oluştuğuna dair bir açıklamadır. Yanal bir düzlemde tabakalaşma, farklı boyuttaki malzemelerin aktif olarak biriktirilmesinin fiziksel sonucudur.
Tabaka nedir? Alt ve üst sınırlarıyla bir diğerinden ayrılan, kendine has özellikleri olan, sabit hidrodinamik koşullar altında çökelmiş, 1 cm'den daha kalın, en küçük litostratigrafi birimine tabaka denir.
Bir cm den daha ince olan katmanlara “LAMİNA” adı verilmektedir. Homojen Tabakalanma: Killi ve kireçli sedimanter kayaçlarda tabakalar genellikle renk ve boyut bakımından aynı cins tanelerden oluşur. Bu özellikler yanal ve düşey anlamda tabalanın her yerinde aynıdır. Buna “Homojen Tabakalanma” adı verilir (Şekil 1A).
Gelecekte ortaya çıkacak sosyal kargaşa, iç savaş gibi önemli olaylar ve kıyamet alâmetlerine dair haberlerle bunlara ilişkin literatürü ifade eden terim.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Bu bilgiler doğrultusunda emâlî kavramına şöyle bir tanım yapabiliriz: Emâlî, “Bir âlimin belli günlerde başta hadis olmak üzere, Arap dili, tefsir, fıkıh ve diğer ilimlerle ilgili bil- gilerini ders halkasındaki öğrencilerine yazdırmasıyla ortaya çıkan bir eser türüdür.”
Kubbealtı Lugatı (ﺗﺮﺍﺟﻢ) i. (Ar. terceme'nin çoğul şekli terācim) Tercümeler: “Terâcim-i ahval: Biyografiler.”
Peygamber'e parça parça indirilmesini ifade eden terim. İlâhî kitapların ve özellikle Kur'ân-ı Kerîm'in Allah katından indirilişini ifade eden terim.
Ali'ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu düşüncesi etrafında birleşen çeşitli grupların ortak adı. Şîa literatüründe genellikle imam ve ondan sonra en yetkili kişi anlamında kullanılan bir terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri