Kedi kısırlaştırma öncesi kedinin 6-8 saat kadar aç kalması gerekiyor. Bu, işlem sırasında verilecek anestezinin etkisinin daha hafif ve sorunsuz atlatılmasını sağlıyor. Operasyondan 2-3 saat önceye kadar da ona su içirmemen gerekiyor.
OPERASYON ÖNCESİ VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Kedi ve köpeklerin operasyondan on iki saat öncesinde aç bırakılmaları gereklidir. 12 saat önceden yemeği önünden alınıp sadece suyu bırakılabilir.
Operasyondan bir önceki gece 00:00'dan sonra mama yememesini sağlamak. Kediniz veya köpeğinizin ulaşabileceği yerlerde gıda maddesi bırakmamak. Kısırlaştırma operasyonuna gelmeden 6 saat öncesinde de su kabını kaldırmak gerekmektedir. İkisi de hayati öneme sahiptir!
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir.
Kısır Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Kedinize ameliyat süresi üzerinden 24 saat geçmeden mama ya da su vermemelisiniz. Aksi taktirde kediniz verdiğiniz suyu ya da mamayı kusacaktır.
Kedinin kısırlaştırma işleminin ardından kendine gelmesi için 24 saat bir süre geçmesi gerekiyor. Eski düzenine, eski alışkanlıklarına dönmesi için ilk 7 ve 10 güne kadar kontrol etmek gerekir. Bu süreçte gerekli özen gösterilirse kedi normal düzenine en kısa sürede dönecektir.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler
Operasyon sonrasında hemen beslenme planında değişime gitmemeniz, tam iyileşmenin gerçekleşmesi için gereken 7 - 10 gün içerisinde de aynı beslenme planına devam edilmesi operasyona bağlı bir komplikasyonun gizlenmesine engel olmak açısından önemlidir.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Sahibinin, huzursuzluğunu, endişesini, tedirginliğini hisseder ve kendisine yansıtır. Bu sebepten, sahibin rahat ve bilinçli olması operasyonun başarısına ve iyileşme sürecine doğrudan katkı sağlayacaktır. Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır.
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir. Ancak, bu değişiklikler kedinizin bireysel kişiliğine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Kısırlaştırma Sonrası Kedilerde Titreme
Her şeyden önce kedinizin anestezi aldığını unutmayın ve bu titremelerin neden vücut sıcaklığı ile baş ederken üşüyor olmasından kaynaklı olabilir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir.
Yavru bir kedi altı saatte bir tuvaletini yapar. Yavru kedinizin yemek yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra tuvaletini yapabilmesi için, uygun pozisyona getirerek genital bölgesini ve anüsünü nemli ya da yumuşak bir bezle nazik şekilde ovalamalısınız. Bu işlem kedinin ihtiyacı karşılanana kadar devam edilmelidir.
Kedinizin yakalığı varsa mama verdiğiniz zaman dışında kesinlikle çıkarmayınız. Veteriner hekime danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Kedinize en az 2 hafta banyo yaptırmayın. Çok kirlendiyse hafif nemli bir bezle silebilirsiniz.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Tüm bu verilerin ışığında hayvana anestezi uygulanıp uygulanamayacağına karar verilir ve anestezi protokolü belirlenir. Genel anestezi uygulanacak hayvanların 12 saat öncesinden aç bırakılması gerekir. Su, operasyondan bir saat öncesine kadar verilebilir.
Anesteziden 12 saat önce hayvanınız hiçbirşey yememelidir. Bazı durumlarda anestezi saatine kadar su verilebilir. EVCİL HAYVANIM İÇİN ANESTEZİ ZARARLI MIDIR? Anestezi sağlıklı hayvanlarda uygun izleme ve doğru yapıldığında çok az risk taşır.
Ameliyattan kaç saat sonrasında kedinizin kendine geleceği, sağlık durumu ve bünyesine bağlıdır. İlk gün eve geldiğinizde kedi maması yenildiğinde kusma gerçekleşirse, mamayı kaldırın ve bir sonraki sabah az miktar olarak yeniden deneyin. Kediniz yeniden kusarsa ya da ishal olmuşsa, direkt veteriner hekiminize ulaşın.
Ancak, kısırlaştırılmış kedi normal mama tüketirse kilo alımı, idrar yolu sorunları veya enerji düşüklüğü gibi sorunlar yaşanabilir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Genelde de sorunsuz iyileşmeyi önleyip, yaralı bölgede istenmeyen yara dokusunun oluşmasına veya bölgenin enfekte olmasına neden olur. Aslında tükrüklerin antiseptik etkisi vardır. Yani kedi ve köpeklerin yaralı bölgelerini yalamaları bölgede enfeksiyon oluşmasının önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri