Diğer taraftan reklam panosu asılan işyerinin kiralık ya da mükellefin kendisine ait olmasının gider yazma ve amortisman ayırma açısından bir önemi bulunmamaktadır. Çünkü işyeri kiralanmış olması durumunda söz konusu reklam tabelaların 'Özel Maliyetler' kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
Moderator. Evet tabelalar, panolar, bina giydirmeleri vs. sabit kıymet olarak düşünülüp, amortismana tabi tutulmalılar. Kullanım şekline göre Örnek Demirbaş olarak kaydedip, 7 yıl üzerinden yıllık 14,28 oranında amortisman ayırmalısınız.
Kanun maddesinde eşit bedellerle itfa edilir denildiği için özel maliyet bedellerinde azalan bakiye ler (hızlandırılmış) amortisman yöntemiyle amortisman ayrılması mümkün değildir.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Cevap : Binek otolar için ; Lastik ve jant Amortismana tabidir. Tamamı gider yazılmaz. Amortisman listesindeki orana göre (İki yıl %50) amorti edilir.
İlgili 15 soru bulundu
firma bir hizmet firmasıysa yani nakliye firması ise ana iştigal konusu nakliye ise araçlara ilişkin olan lastikleri 157 nolu hesapta izleyebilirsiniz.... bu hesaptan da lastikler kullanılmaya başladıkça 740 hesaba alıp giderleştirebilirsiniz...
Soru : Merhabalar, Otomobil lastikleri %50 amortismana tabidir. Bir Binek oto için 2020/8.ayda 4 adet lastik alınmıştır. Kdv hariç tutar 1.652,54 TL dir.
A. ÖZEL MALiYET KAVRAMI
Özel maliyet bedeli, iktisadi bir işletmede kullanılmak amacıyla kiralanan gayrimenkullerin iktisadi kıymetlerini devamlı olarak artırmak amacıyla kiracı tarafından yapılan giderler toplamıdır.
-Kiralanan işyerine yapılan boyama işlemi özel maliyet kapsamında olmayıp normal bakım gideridir.
Bir muhasebe işyerinde demirbaş olarak sayılan eşyalar; bilgisayar, yazar kasa, hesap makinesi, yazıcı, telefon, evrak dolabı, koltuk, masa, sandalye, sehpa, kitaplık varsa mutfak ve tuvalet eşyaları gibi maddi karşılığı olan çeşitli mobilya ve eşyadan oluşur.
Özel maliyet; bir iktisadi işletme tarafından faaliyetini yürütmek amacıyla kiralanan gayrimenkullerle ilgili olarak, kiracı tarafından yapılan ve kiralanan gayrimenkulün iktisadi değerini ve ekonomik ömrünü devamlı suretle artıran harcamaların toplamıdır.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
Asansör ve elektrik tesisatı 253 hesaba alınır.
Sonuç olarak ödenen reklam panosu ile ilgili olan ilan ve reklam vergi tutarları belediye vergileri niteliğinde olduğundan kazancın tespitinde doğrudan gider olarak dikkate alınabilecektir.
Çalışanlarınız için satın aldığınız giyim eşyalarının ise çalışanlarınıza sağlanan menfaat kapsamında değerlendirilerek ücret hükümlerine göre vergilendirilmesi ve ücret gideri olarak mesleki kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.”
Amortisman tablosu, amortize edilecek malların vergi usul kanunları uyarınca hesaplanarak elde edilen tutarları ve amortize değerlerini kapsayan tablodur. İşletmeler, amortize edilecek malları gider kalemi olarak göstermelidirler.
Kiralanan gayrimenkulün kira süresi dolmadan kiracısı tarafından boşaltılması durumunda, boşaltma tarihi itibariyle henüz itfa edilmemiş olan özel maliyet bedelleri boşaltmanın gerçekleştiği yılda bir defada gider olarak kaydedilebilecektir.
yapılan harcamalar özel maliyet olup.amaortisman yöntemi ile değill kiralanan yerin kira süresi kadar olan sürede itfa edilmelidir. unutmadan dolap v.s. gibi demirbaşlar normal amortismana göre giderleştirilmelidirler.
Arsa/arazi üzerine inşa ve tesis olunan binalar, yollar, tesisler, arsa/arazinin mütemmim cüzü oldukları ve tek başlarına mülkiyet konusu olamayacaklarından ötürü üzerine tesis olunan arsa/arazi ile bir bütün olarak amortismana tabi tutulurlar.
6.3- Özel Maliyet Bedelinin İtfa Edilmesi
Özel maliyet bedeli konusu iktisadi kıymetin üretim faaliyetleri ile ilgili olması durumunda amortisman tutarı "730 Genel Üretim Giderleri" hesabına kaydedilir.
Özel maliyet bedeli, iktisadi bir faaliyetin icrası için kiralanan gayrimenkullerde, bizzat kiracı tarafından gayrimenkulü genişletmek ve iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak için yapılan değer artırıcı giderler ile kiracının faaliyetini yürütebilmek için oluşturduğu tesisata ait gideri ifade etmektedir.
nakliyecilik işi yapan mükelleflerin ticari araçlar için aldıkları lastikleri V.U.K 345 sıra nolu tebliğine göre direkt gider yazabilirsiniz. benzeri vesikalar tabiri Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade eder.”
“Şirketinizin işletmede kullandığı yedek parçaların ömürlerinin 1 yıldan fazla olması, yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunması ve değerlerinin 800 TL'yi aşması halinde amortismana tabi olacaklardır.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri