Betonarme tablanın kalınlığı, tüm modellerde sabit olacak şekilde 7 cm seçilmiştir.
Betonun Yerleştirilmesi
Beton döküldüğü bölgeden en fazla 3 m'ye kadar yayılabilir. tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.
Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır.
Tabliye betonu bir inşaatın temelini oluşturan beton uygulamalarından biridir. Tabliye kelime anlamı olarak, yapılarda yatay elemanlardan olup, boyut olarak levha sınıfında olan yapı inşaat elemanları olarak tanımlanabilir. Binalarda kullanılan döşeme türlerinden biridir.
İlgili 45 soru bulundu
Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar. Aynı çatlaklar, yeni dökülen betonun altındaki eski, ıslatılmamış betonun veya asmolen tabliyelerindeki briket gibi diğer malzemelerin beton suyunu emmesi sonucu da oluşabilir.
KULLANIM ALANLARI. · Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda.
Sürekli temellerde minimum kiriş yüksekliği 50 cm, temel pabucu genişliği 60 cm pabuç kalınlığı ise 25 cm olacaktır. zemin kotundan en az 60 cm aşağıda olmalı, don etkisi olan yörelerde bu mesafe donma derinliğinin altına kadar olmalıdır.
Ayrıca radye temel, dış duvarların oturduğu alandan yaklaşık 1 m. kadar daha geniş atılır. Mesela 100 m2'lik bir dairenin tabanına yaklaşık 140 m2'lik temel atılarak, binanın ağırlığının her tarafa eşit yayılması sağlanır.
Sığ ve derin kelimeler, temelin yapıldığı toprağın derinliğini ifade eder. Sığ temeller 3 m (1 m) kadar küçük derinliklerde yapılabilirken, derin temeller 20 – 65 m (60 – 200 m) derinliklerde yapılabilir. Sığ temeller küçük, hafif binalar için kullanılırken, derin temeller büyük, ağır binalar içindir.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Toprak zemine oturan saha betonu beton içerisindeki suyun emilmesini önlemek amacıyla naylon branda uygulaması yapılır.
100 metrekare ev inşaatına ortalama 80 metreküp beton gider. C-25 pompalı betonun KDV ve nakliye dahil fiyatı 2100 TL'dir. 168.000 TL beton için para harcanır. Demirin tonu bugün itibariyle KDV ve nakliye dahil 21.000 TL'dir.
Subasman Kalınlığı Kaç Olmalıdır? 50-80 cm arasında olmalıdır bu ölçü su yükselti riski ve bölgenin yağış durumuna göre değişebilmektedir.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
Zemin yapısı ve temelinin zemine uygun yapılması da bir o kadar kritik. Güçlü bir temel, binanın sel ve deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olmasını sağlar.
Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
Temel kirişlerin aralarında kalan boşluklar radye. döşemeleri ile kapatılır. Radye döşeme kalınlığının 30 cm.den az olmaması uygundur. Temel kirişlerinin yüksekliği radye döşemesine nazaran oldukça fazla olacağından radye döşemeleri dört tarafından rijit kirişlerle sınırlıdır.
5 katlı bir binada radye temel kalınlığı 50 santim ile 60 santim arasında, 6 katlı bir binada 60 santim ile 72 santim arasında, 7 katlı bir binada 70 ile 84 santim arasında, 8 katlı bir binada ise 80 santim ile 96 santim arasında olmalıdır.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Bina, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebilecek nitelikte.
Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri