İşverenin talepleri doğrultusunda mimar taslak projeyi çizer.
İnşaatın projeye uygun olarak yapılması ve tamamlanması durumunda belediyenin imar ekipleri projeyi incelemekte, onay vermesi durumunda iskan belgesi düzenlenmektedir.
Tadilat ruhsatının alınması için gerekli belgeler ve tadilat ruhsatı dilekçesi ile birlikte bağlı olunan belediyeye müracaat edilmesi gerekir. Ardından belediyeden tadilat ruhsatı alınır ve tadilat işlemleri yasal zemin kazanmış olur.
Tadilat ruhsatının ortalama çıkış süresi 15 gün olmaktadır. Fakat, belediye başvuruda eksik bir belge tespit ederse bu süre uzamaktadır. Belediye bu eksik belgenin toplanarak başvurunun tamamlanmasını talep edecektir. Bunun ardından tadilat ruhsatının çıkması yine 15 gün sürecektir.
İlgili 45 soru bulundu
bu sorumuzla başlayabiliriz. Sıfırdan bir yapı ya da Tadilat işlerimiz için oturduğumuz ev için bazı özel ve gerekli olan izinleri almamız gerekmektedir. Bu izinleri almadan yaptığınız her hangi bir işlem hukuk dışı olmaktadır. Bu nedenle Yönetmeliğe uygun olarak Belediyenizden izin almanız gerekmektedir.
Binalarda yapılması planlanan tadilatlar için belediyelerden ruhsat alınması gereklidir. Tadilat ruhsatı istemi için dilekçe, yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunularak alınabilir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 'İmar kirliliğine neden olma' başlıklı 184 maddesinde yer alan düzenlemeye göre; '(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ortama kaç günde tadilat ruhsatı alınır? Belediye, ilgili belgeleri hemen incelemeye koyar. Herhangi bir eksik bulunmadığı durumlarda 30 gün içerisinde tadilat ruhsatı hazırlanır ve mülk sahibine teslim edilir.
Yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Alındığı tarihten itibaren 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 yıl içinde bitirilmesi gerekir. Bu kuralın ihlal edilmesi halinde de ruhsat geçerliliğini kaybetmektedir. 5 yılı aşan inşaatlar için tekrar izin alınması gerekir.
"Zorunlu tadilat masrafları kural olarak ev sahibine aittir. Ev sahibinin bu borçlardan sorumlu olabilmesi için kiracı tarafından usule uygun olarak bilgilendirilmesi gerekir. Ev sahibinin bu masrafları karşılamaması durumunda kiracı, zorunlu masrafları yapıp ortaya çıkan masrafı ev sahibinden talep edebilir.
Ev sahibi kiracıyı evden çıkarma süresi dolmasa bile sözleşmeye uyulmaması durumunda çok hızlı bir şekilde tahliye talebinde bulunabilir. Ancak kiracı ev sahibinden izin alırsa ev içerisinde tadilat yapabilir. Kiracıların bu durumda yazılı izin almaları haklarını korumaları açısından önemlidir.
(7) Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir.
Hangi koşullarda alınmalıdır? Ev yada iş yerinizde yapmayı planladığınız tüm tadilat işlemleri için bağlı bulunmuş olduğunuz belediyeden tadilat ruhsatı almanız gerekebilir.
İnşaat proje müdürü, tasarlanan bir yapı projesinin uygun görülen ve belirlenen bir zaman süresinde, ve projeye tahsis edilen bütçe çerçevesinde güvenli bir şekilde tamamlanmasından ve başarıya ulaşmasından sorumludur.
MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Bu binalarda yapmak istediğiniz basit onarımlar için KUDEB'e başvuru yapmanız gerekir. Talebiniz Kudeb'te biri mimar iki uzman tarafından incelenir. Tamirat öncesi durum, fotoğraf gibi belgelerle belirlenerek uygun bulunanlara 'Onarım Ön İzin Belgesi' düzenlenir.
İnşaat ruhsatı inşaat yapılabilmesi için zorunlu belgelerden olup, ruhsat işleminin onaylanmasından itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre içerisinde inşaat işlemleri tamamlanamamış ise, mevzuata göre inşaata devam edilemez.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre konusu yapı olan bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması zorunludur.
Doldurduğunuz dilekçeyi, tadilat ruhsatı için başvuru yaptığınız bölgenin bağlı olduğu belediyeye teslim ediniz.
Yapı ruhsatı için gerekli belgeler yetkili birimlerle paylaşıldıktan sonra belgelerde hata veya eksik olmaması durumunda 30 gün içerisinde inşaat izni alınır.
a. Konutlarda m² si 0,70 TL b. Konut dışı yapılarda m² si 0,90 TL * Avan proje tadilatlarında ise ücretin % 50'si alınır. (Ücret 1000TL den az olamaz) * Parselde mevcut altyapı tesislerinin bulunması ve idare tarafından zorunlu kılınan avan projeler bu maddedeki ücretlerden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri