Yaklaşık 3.5 metre olan A kesiti, kabaca 11/10.000 yılda depolanmış görünmektedir. Buna göre mağaranın tabanındaki sedimanlar günümüzden 17.000 yıl öncesine tarihlenir. Birikimin sonlanması en üst seviyelerde G.Ö. 9.000'den 6.000'lere kadar uzanan bir seri içinde mezarlık alanı ile sona ermiştir.
Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik'ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Akdeniz Bölgesi'nin diğer önemli Epi- paleolitik merkezleri; Isparta'da Baradiz, Antalya'da Kızılin, Çarkini, Güzeloba, Beldibi, Belbaşı, Belpınar ve Hatay'da Üçağızlı yerleşim yerleridir. Baradiz dışında yukarıda adı geçen yerleşimlerin hepsi de mağara ya da kaya altı sığınaklarıdır.
1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir.
Yapılan çalışmalarda Yarımburgaz'da Paleolitik Çağa ait önemli belgelerin bulunduğu kanıtlanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Milattan önce 17,000-15,000'e dayanan bu sanat, üst Paleolitik döneme aittir ve o dönemde bölgede yaşayan insanların yetenekli elleri tarafından yapıldığı çok açıktır.
Kahramanmaraş'ta bir mağara duvarında eski taş çağına (paleolitik dönem) ait aşı boyasıyla yapıldığı düşünülen, insan yaşamına ilişkin tasvirlerin yer aldığı panoramik resimler ile yontma taş ürünleri bulundu.
İnsuyu Mağarası, Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çatağıl Köyü sınırları içerisindedir. Uzunluğu 597 metre ve en geniş yeri 80 metre civarındadır.
Önemli, insanı gitmek için düşündüren, hatta bu yüzden görmek isteyenlerin vazgeçmesine neden olan dezavantajı 500 basamak merdivenleri, dar ve sapa yoludur. Karain Mağarası, Antalya'nın eski Antalya-Burdur Karayolu'na 6 km uzaklıkta bulunan Yağca Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor.
1919 yılında keşfedilen, Türkiye'nin en büyük giriş ve galerisine sahip Kocain Mağarası, Döşemealtı ilçesine bağlı Ahırtaş Mahallesi'nde yer alıyor.
Filistin'de Jeriko ve Jarmo, Suriye'de Mureybet, Anadolu'da Caferhöyük (Malatya), Çayönü (Diyarbakır), Hallan Çemi (Batman), Nevali Çori (Urfa) ve Göbekli Tepe (Urfa) verimli hilal üzerinde bulunan Neolitik köy yerleşimlerinin en önemlileridir.
Orta Taş Çağı, Orta Taş Devri veya Mezolitik dönem, M.Ö. 22.000-10.000. Paleolitik ve Neolitik arası bir geçiş dönemidir.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir.
Damlataş mağarası, günümüzdeki gelişim sürecini tamamlamış ve 540- 545 m yükselti basamakları arasında askıda kalmış, fosil bir mağaradır. Karadağ kireçtaşı olarak adlandırılan Üst Jura-Alt Kretase'ye ait dolomitik kireçtaşı ile dolomit litolojisinden oluşan formasyon içerisinde gelişmiş bir mağaradır.
Eskişehir İli, Mihalıççık İlçesi, Yalımkaya Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, giriş ağzı koordinatları X:4428393.387 Y:353128.814 (UTM 3°-ED50) olan Kemikli Mağarası'nın “Tabiat Varlığı – B Grubu Mağara” olduğuna ve grubu göz önüne alınarak belirlenen koruma alanı sınırının uygun olduğuna ilişkin Eskişehir Tabiat ...
Giriş ücreti 5tl kişi başı.
İnsanlığın karanlık bir dönemine ışık tutan Karain Mağarası yalnızca Anadolu değil, tüm dünya tarihi açısından önemli bir arkeolojik alandır. Günümüzden tam 500 bin yıl önce yaşamış; avcı ve toplayıcı yaşam sürdüren ve basit el aletleri üretimi gerçekleştiren insanın ilk atalarına ait izler, burada keşfedilmiştir.
Arkeolojik araştırma
Araştırma 2002 Antalya il merkezinin kuzeybatısınnda; Paleolitik Çağ bulgularıyla ünlenen bu mağarada; I. Yalçınkaya tarafından yapılan kazılarda az sayıda İlk Tunç Çağı çanak çömleği de bulunmuştur. Mağaranın bu dönemde mevsimlik iskan gördüğü belirtilmektedir.
Karain mağarası; ülkemiz çapında en önemli ve en büyük doğal mağaraların içerisinde yer almaktadır. Mağarada; 1946 senesinden beri sürekli kazılar gerçekleştirilmektedir. Deniz yüksekliği 430 metre olarak belirlenen mağarada yapılan kazılardan ortaya çıkan her şey Antalya ve Karain Müzesinde sergileniyor.
1965 yılında, turizme kazandırılan İnsuyu Mağarası, 597 metre uzunluğuyla devasa yapıdadır. Mağara içerisindeki karstik yapının zaman içinde aşınması ve erimesi nedeniyle, iç kısımda dikit ve sarkıtla oluşmuştur.
Burdur'da bulunan ve 'Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası' özelliğini taşıyan İnsuyu'nun içerisindeki irili ufaklı 9 göl, kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle kurudu. Göllerin kurumasındaki en önemli etkenin, yağışların azalması sonucu taban sularının aşağıya inmesinin olduğu belirlendi.
597 metre uzunluğunda olan mağara deniz seviyesinden 900 metre yüksekliktedir. Türkiye'de turizme açılan ilk mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası'ndaki karstik yapının erimesi ve aşınmasıyla sarkıt ve dikitler oluşmuştur. Binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağara yaz-kış 14 derecedir.
Paleolitik, insanoğlunun son derece kısıtlı bir teknik donanımla ve zor koşullar altında konar-göçer, avcı- toplayıcı bir yaşam biçimini sürdürdüğü çağdır. Bu çağ, tüm insanlık tarihinin %99'undan daha uzun bir bölümünü kapsamıştır.
Başka bir teknik, zeminde oluşan jeogliflerdir. Bilinen en eski kaya sanatı, Avrupa, Avustralya, Asya ve Afrika'da bulunan Üst Paleolitik dönemden kalmadır.
Kaba Taş Devrinde yaşayan insanların geneline ''Homo Neanderthal'' adı verilir. Homo Neanderthaller, hem avlanmak hem de vahşi hayvanların saldırılarından korunmak için alet yapan ilk insanlardır. Bu dönem, buzul çağının etkileri devam ettiği için insanların tamamı göçebe bir hayat sürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri