Verginin terkini, tahakkuk etmiş veya tahsil edilmiş bir verginin, tahakkuk kaydının iptali yahut tahsil edilen verginin mükellefe red ve iadesi suretiyle vergi alacağını ortadan kaldıran bir işlemdir.
Gün içinde hatalı veya yanlış kesilmiş olan tahakkukların iptalinin yapılabildiği ekrandır. Eğer tahakkuk muhasebeleştirilmemişse, tahakkuk gün içinde iptal edilebilir. Muhasebeleştirilmişse tahakkuk düzeltme ekranından düzeltme işlemi yapılır.
Tahakkuk gerçekleşme demektir. Tahakkuk kelimesi daha çok bir muhasebe terimi olarak kullanılmaktadır, Bir borcun veya bir ödemenin veya bir alacağın belgelere dayalı olarak kesinleşmesi yani tahsil edilebilir veya ödenebilir hale gelmesine tahakkuk adı verilir.
Türkçe anlamı gerçekleşme olan tahakkuk, bir borcun ödenebilir ya da tahsil edilebilir olduğu anlamına gelir.
Kısacası tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin alındığı veya yapıldığı anda gerçekleşmiş sayılması ve ilgilendirdikleri dönemin finansal tablolar içerisinde yer alması durumudur. Tahakkuk esasında gelir veya giderin miktar ve içerik olarak kesinleşmiş olması kafidir.
İlgili 35 soru bulundu
Tahakkuk kelime anlamı olarak gerçekleşmeve yerine getirme anlamına gelmektedir. Vergi tahakkuku ise tarh ve tebliğedilen bir verginin ödenmesi gereken bir safhaya gelmesine denir. Beyanüzerinden alınan vergiler tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir.
Bu anlamda tahakkuk kelimesi; ortaya çıkmış olan fakat kayıtlara geçmemiş durumdaki bir gelir yahut giderin tanınmasıdır. Tahakkuk nedir sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise şu şekildedir “Resmi anlamda tahakkuk edilmemiş ise de firma yetkililerinin aynı fikirde olduklarını belirten bir terimdir.”
Ülkemizde, ücret ve ücret olarak ifade edebileceğimiz tüm ödeme- lerden mevzuatın öngördüğü kesintilerin yapılarak, çalışana ödenir hale getirilmesi işlemi genel olarak "Ücretin Tahakkuku" olarak adlandırılmak- tadır.
Tahakkuk, kelime anlamıyla “gerçekleştirmek, yerine getirmek” kavramlarını karşılamak amacıyla kullanılır. Bir vergi terimi olarak ise verginin tahakkuku, tebliğ edilen verginin ödenme aşamasına gelinmesi demektir.
Tahakkuk fişinizle birlikte ilgili bulunduğunuz vergi dairesine giderek vezne bölümünden ödeme yapabilirsiniz. Tahakkuk fişinizle birlikte anlaşmalı bankalardan ödeme yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesinden online olarak ödemenizi gerçekleşirebilirsiniz.
Re'sen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlarda tahakkuk işlemi de tebliğden sonra gerçekleşir. Zira işlem ilgilisine tebliğ edilmeden verginin tahakkuk etmesi de mümkün değildir. Tebliğ işlemi, tarhiyat ve tahakkuk işlemleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Yapılan beyan kapsamında alınan vergiler, tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Böylece ilgili alacağın resmi bir belgeye dayandırılarak ''tahakkuk ettirilmesi'' yani tahsilatının ya da ödemesinin kesinleşmesi anlamına gelmektedir. Tahakkuk fişi, vergi mükelleflerine yönelik bilgilendirmeler için verilmektedir.
Tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin mahiyet ve tutar olarak kesinleştiği anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilişkili oldukları dönemin finansal tablorında yer almasına ilişkin temel muhasebe kurallarınden bir tanesidir.
- Dikkat: Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi için beyanname verilmez, bu vergiler her yıl kendiliğinden tahakkuk eder. Bu vergiler, mükellefe tebliğ edilmez; zamanaşımına uğramaz.
Verginin tahakkuku ise, tarh ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken bir safhaya gelmesi olarak tanımlanmaktadır (VUK m.22). Verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi halinde vergi kaybı oluşacağından mükellef veya sorumluya vergi ziyaı cezası kesilmelidir.
Vergi Usul Kanununun 114/ı maddesine göre “Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar.” Dolayısıyla vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yılı izleyen takvim yılının başından başlayarak 5 yıl devam eden ...
Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
Tahakkuk Esası: Hukuken o gelire alacaklı olmayı ifade eder. Örnek: Ticari ve Zirai Kazançlardır.
Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.
Gelir Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.
Tahakkuk Raporları Menüsünde, işçilere yapılmış tahakkukların detaylarını departman bazında gösteren liste ve raporlar yer almaktadır. Bu raporlarda, işçiler içinde çalıştıkları departmana göre ayrılarak, sadece departmana ait toplamlar yazılır. Bütün bu raporlar, personel maliyetlerini hesaplamak için kullanılabilir.
Tahakkuk Etmek Ne Demek? İlk Anlamı - Allah tarafından izin verildiği için kesinlikle gerçekleştiğine inanılan olay. İkinci Anlamı - Kesin deliller göstererek karşı tarafın haksız olduğunu ispatlama.
Tahakkuk Fişi Nereye Ödenir? Vergi Dairesi tarafından size ulaştırılan tahakkuk fişi ile vergi dairesine giderek tahakkuk fişi ile veznelerden vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz tahakkuk fişiniz ile bankalardan da vergi ödemesi yapabilirsiniz.
Vergi hukukunda tahakkuk işlemi, belirleyici idari işlemlere örnek olarak gösterilebilir[116], zira 213 sayılı VUK m. 22 tahakkuku, bir idari işlem olarak değil, bir aşama olarak tanımlamıştır[117].
Tahakkuk esasına göre alacak olarak doğmuş ve talep edilebilir hale gelmiş olmak gelirin elde edilmesi için yeterli sayılır. Tahsil esası ise ancak fiilen bir edimde bulunulup belli bir maddi değer fiilen kişinin malvarlığına dahil edildiğinde gelirin elde edilmiş sayılacağını ileri sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri