Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmış.
Ancak tahinin ilk kez antik Ortadoğu'da susam tohumları ekildi- ğinde üretildiği ileri sürülmüştür. Arkeolojik kayıtlara göre, Asurlular (MÖ 2000-600) tarafından susam yağının başta zenginler olmak üzere yiyecek, los- yon ve ilaç olarak kullanıldığı belirlenmiştir.
“Nerenin Tahini Meşhur?” sorusu internette sıklıkla araştırılmaktadır. Fakat Konya'nın ve özelde Bozkır'ın meşhur Bozkır tahini bir kere mutfağınızda ve sofralarınızda yer aldığında bu soruyu bir daha sormanıza ve araştırmanıza gerek kalmadığını anlayabilirsiniz.
Türkiye'de en fazla susam üretimi yapılan iller sıralamasında ise ilk 3'ü Manisa, Antalya ve Adana oluşturmaktadır. Susamı ile ünlü olan Muğla ise ekim alanı olarak Türkiye'nin 5. şehridir.
Tahin kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
İlgili 21 soru bulundu
Bozkır, tahin diyarı olarak bilinen, İç Anadolu bölgesinin şirin bir ilçesidir. Aynı zamanda efeleri ile meşhur olan Bozkır, tahini ile meşhur olmuş ve herkes tarafından kabul edilmiştir.
Yüksek Besin Değeri ile Faydalı Tahin
Eğer süt ve süt ürünleri tüketimine dair bir sorununuz varsa şekerli tahin tüketmek güzel bir alternatiftir. Antioksidan içeriği yüksek olan bu besin, zararlı maddelerin vücudunuza girmesini engeller.
Kemik sağlığını destekleyen tahin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir. Aç karnına tahinin faydaları nelerdir? Aç karnına tahin yemek kişinin gün boyunca daha enerjik olmasına yardımcı olur. Tahini tek başına tüketemeyenler ise tahin-pekmez karışımını deneyebilir.
Bu tür ürünler, katkı maddesi içerebilir. Sağlıklı ve kaliteli bir tahin, yüzde yüz yerli tohumdan elde edilmiş olmalıdır. Tarihi İnanç Fırını'nın özel olarak el değirmeninde imal ettiği yüzde yüz yerli susamdan yapılan tahin, katkı maddesiz ve doğal bir üründür.
Tahin şu vitamin ve mineralleri yoğun olarak içermektedir; B vitamini çeşitleri ve A, C, E vitamini. Demir, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller. Omega 3 ve 6 yağ asitleri.
Tahinin hammaddesi susamdır. Susam yağı veya macun kıvamına getirilene kadar çeşitli işlemlerden geçen tahin özellikle kış aylarında sıkça tüketilmektedir.
Torku Tahin, %100 doğal bir üründür. Türk mutfağında en çok sevilen lezzetlerden biri olan tahin pekmezle karıştırıldığında oldukça uyumlu bir lezzete sahip olabildiği gibi sade olarak da tüketilebilir.
Helva, esasında Türkiye başta olmak üzere ve bir çok Orta Doğu ülkesinde yaygın olarak yapılan kültürel bir tatlıdır. Bu manada helvanın pek çok farklı ülkede birçok farklı çeşidi yapılmaktadır. Öte yandan amin çorbası olarak da bilinen helva yemeklerden sonra en son olarak ikram edilir.
Tahin Günlük Ne Kadar Tüketilmeli? Tahin, sağlık açısından faydalıdır, ancak dikkatli tüketilmelidir. Genellikle günlük olarak 1-2 yemek kaşığı tahin tüketmek, sağlık için uygun bir miktar olarak kabul edilir.
Tahini tatlandırmak ve daha lezzetli bir hale getirmek için de tercihen pekmezle birlikte de karıştırılabilir. Salatalara, mezelere, et yemeklerine sos olarak da kullanılan tahin, limon suyu, zeytinyağı, hardal veya çeşitli baharatlarla karıştırılarak daha zengin bir çeşni elde edilebilir.
Yüksek yağ içeriği olan tahin, aşırı tüketildiğinde içerdiği kalori miktarıyla birlikte kilo alımına ve vücuttaki iltihapların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir. Bununla birlikte susam alerjisi olan kişilerin de tahini kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketmelidir.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor. Hal böyle olunca her gün düzenli olarak tahin tüketmek yüksek kan basıncı, kolesterol gibi birçok hastalık karşısında daha dayanıklı hale gelmenizi sağlıyor.
İçeriğindeki kalsiyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Cilt dostudur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Soğuk havada vücut direncini artırmak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahini bol tüketmekte fayda var. Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli.
Kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilen tahin, kolay kolay bozulmamaktadır. Aynı zamanda tahinin bulunduğu kap, hiçbir şekilde hava almamalıdır. Tahin, elde edildikten sonra güneş ile temas etmeyeceği ve sıcak olmayan ortamlarda saklanmalıdır.
Tahinin özü ve aroması daha yoğun olduğundan dolayı çifte kavrulmuş bozkır tahini raflarda daha sık görmeye başladığımız ürünler arasında yerini almıştır. Beyaz tahine oranla çifte kavrulmuş tahin daha mide dostu ve daha lezzetli olmasıyla ön plana çıkmıştır. Susam daha fazla kavrulduğu için yağı iyice pişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri