Demiri emer, kansızlığı önler. Tahinin içindeki demir, düşük kırmızı kan hücresi sayısı, demir eksikliği ve yorgunlukla karakterize bir hastalık olan aneminin önlenmesine yardımcı olur.
Tahin mideye iyi gelebilir ve çeşitli sağlık yararları sunabilir. Tahinin zengin lif içeriği sindirim sisteminin iyi bir şekilde çalışmasına destek olurken, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile midedeki bakteriyel hastalıkların ve diğer farklı mide rahatsızlıklarının iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.
Tahindeki Vitamin ve Mineraller
Tahin şu vitamin ve mineralleri yoğun olarak içermektedir; B vitamini çeşitleri ve A, C, E vitamini. Demir, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller. Omega 3 ve 6 yağ asitleri.
İçeriğindeki kalsiyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Cilt dostudur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Kan değeri düşük olanlar, demir eksikliğinden dolayı yorgunluk hissedenler artık şifasını buldu! Tahin pekmez kişilere demir takviyesi yaparak kan değerini ideal rakama getirecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Kemik sağlığını destekleyen tahin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir. Aç karnına tahinin faydaları nelerdir? Aç karnına tahin yemek kişinin gün boyunca daha enerjik olmasına yardımcı olur. Tahini tek başına tüketemeyenler ise tahin-pekmez karışımını deneyebilir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Tahin, midedeki rahatsızlıklara çok iyi geldiği gibi aç karnına tahin yemek, midede oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilmektedir.
Ballı Tahin, kış aylarında genellikle vücut direncini arttırma, yoğun iş stresi yaşayanlar için de sabah zinde tutması amacıyla alternatif tıp ürünü olarak tüketilir. Ayrıca ballı tahin, Türk mutfağında kahvaltıda, çeşitli meze ve yemeklerde de tüketilir.
Tahin pekmez oranı kişilerin kendi zevklerine göre ayarlanabilir. Fakat genellikle % 25 tahin, % 75 ise pekmez olarak bir karışım hazırlanır. Tahin pekmez hem besleyiciliği ile hem de acıkmayı engellemesiyle bilinir. Eğer altın oran şeklinde tabir edilen karışım sağlanabilirse, çok lezzetli bir besin ortaya çıkar.
Kalp krizi, inme, damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Genellikle pekmez ile birlikte tüketilerek kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelen tahin sağlık için de oldukça faydalıdır. Besin değeri oldukça yüksek olan tahinin içerisinde A vitamini, B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12) ile kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunur.
Bozkır'ı Türkiye çapında tanıtan ve ismini akıllara kazıyan en önemli gıda ürünü ise Meşhur Bozkır Tahini olmuştur. Meşhur Bozkır Tahini olarak adlandırılmasının sebebi ise diğer birçok yörenin tahinine göre daha başarılı ve daha doğal olmasıdır.
Demir Kaynağı: Tahin, demir bakımından zengin bir kaynaktır ve demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir. Kemik Sağlığı: Kalsiyum içeriği, kemik sağlığına katkıda bulunur. Antioksidan Etki: Tahin, antioksidanlar içerir ve hücresel stres ve hasara karşı koruma sağlayabilir.
DEMİRDEN ZENGİN BESİNLER
Etlerin haricinde demirin zengin kaynakları iyi pişmiş kurubaklagiller, soya fasulyesi, yumurta, kuru meyveler (özellikle kuru üzüm, kuru kayısı), pekmez, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı), fındık, fıstık, susam, tahin gibi besinlerdir.
Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir. Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar.
Tahin Günlük Ne Kadar Tüketilmeli? Tahin, sağlık açısından faydalıdır, ancak dikkatli tüketilmelidir. Genellikle günlük olarak 1-2 yemek kaşığı tahin tüketmek, sağlık için uygun bir miktar olarak kabul edilir.
40 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, tahini düzenli olarak tüketen kişilerin kötü kolestrolünde azalma gözlenmiştir. Öte yandan tahinin akciğer temizlenmesinde de çok etken olduğuna dair çalışmalar mevcut. Ayrıca, tahinin içerisinde fosfor olduğu için kemik yapısını güçlendiriyor.
Tahin her ne kadar çok faydalı olsa şeker hastaları için tehlikelidir. İçerisinde birçok vitamin, mineral, şeker ve yağ bulundurur. Bu da diyabeti olan kişiler için risklidir. Tahin şekeri yükseltir mi gibi soruların cevabı maalesef olumludur.
Diyetisyen Çisem Nur Ertopçu | Tahin mide için en faydalı besinlerdendir. Reflü, gastrit, ülser gibi mide hastalıklarına iyi gelir. Düzenli tahin tüketmek midey... Instagram.
Tahinin Zararları Nelerdir? Yüksek yağ içeriği olan tahin, aşırı tüketildiğinde içerdiği kalori miktarıyla birlikte kilo alımına ve vücuttaki iltihapların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir. Bununla birlikte susam alerjisi olan kişilerin de tahini kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketmelidir.
Yüksek magnezyum ve kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığının korunmasını destekler ve ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi riskini azaltır. Tahin enerji içeriği yüksek bir besindir.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir. Balık ürünleri de kansızlığa iyi gelmektedir.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri