Kerem ile Aslı'nın aşkından sonra en çok bilinen bu aşk hikayesi rivayetlere göre Urfa-Mardin yöreleri civarında vuku bulmuştur.
Tahir ile Zühre, bir Türk anonim halk hikâyesidir.
Kıbrıs Türk halkı arasından derlenmiş çeşitli sözlü anlatmalar içerisinde halk hikâyeleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu halk hikâyelerinden bir tanesi de Tahir ile Zühre hikâyesidir.
Tahir ile Zühre, Azerbaycan'da da derleme ve yayınlarda önemli yer tutar. Ermeniler arasında tercüme ve adaptasyonla yayılan hikâyenin, Balkan Türkleri arasında olduğu gibi Balkanlarda yaşayan diğer milletler arasında da varyantlar halinde yaşadığı tespit edilmiştir.
Meram ilçesi sınırları dâhilindeki Abdülaziz Mahallesi, Muzaffer Hamit Sokağı'nda, Konya Lisesinin kuzeyinde yer alan mescit ve türbe, halk arasında Tahir ile Zühre Mescidi olarak anılmasının yanında Arzu ile Kanber ve Dön Baba Mescidi, ayrıca banisine atfen Sahip Ata Mescidi olarak da bilinmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Tahir ile Zühre Kitap Açıklaması
Tahir ile Zühre; hepimizin bildiği, toplum hafızasında yer eden, kuşaktan kuşağa aktarılan ve anlatıcısı genellikle ozanlar olan bir halk hikâyesidir.
Anadolu'da geçen Tahir ile Zühre hikâyesinde âşıklar birbirine kavuşamaz, efsane olurlar. Tahir, Kürt insan hakları mücadelesini Zühre'ye duyduğu aşkla yaptı, korkmadı, geri adım atmadı, haksızlığa karşı durdu. Onurlu duruşuyla tarihe adını altın harflerle nakşetti.
Firmamız 2005 yılından bu yana faaliyet göstermektedir, markamız ise 2018 yılında firma sahibimiz Muharrem Kakı tarafından faaliyete geçirilmiştir. Markamız ISO 9001, GMP VE HELAL sertifikalarını almaya hak kazanmıştır, ayrıca Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere 12 ülkeye ihracat yapılmaktadır.
Bir aşk hikâyesi ve destanı olan Tahir ile Zühre'nin konusu özetle şöyledir: Eski zamanda bir padişahın hiç çocuğu olmaz. Hekimler ve ilâçlar onun bu derdini tedavi edemezler.
Tahir ile Zühre Kitap Açıklaması
Nesilden nesile günümüze kadar gelmiş olan Tahir ile Zühre, anonim halk hikâyesidir.
Kerem ile Aslı hikâyesi, başta Anadolu olmak üzere bütün Türk dünyasında bilinmektedir. Anadolu Ermenilerinin ve Türklerinin ortak bir halk hikâyesidir.
Âşık Garip hikâyesi, Türk dünyasının sınırlarını aşan ve pek çok millet tarafından sevilip anlatılan aşk konulu bir halk hikâyesidir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan bu hikâye Ȃşık Garip ve Şahsenem adlı kahramanların etrafında gelişmektedir.
Cumhuriyet devri tiyatro yazarlarından Selahattin Batu'nun 1944'te yazdığı Kerem ile Aslı adlı tiyatro eseri bu duruma örnek gösterilebilir. Yazar, bu eserde Anadolu'daki en yaygın halk hikâyelerinden biri olan Kerem ile Aslı'yı yeniden yorumlamıştır.
Anlatıcıları halk ozanları, şairler, âşıklar gibi kültürü olan kişilerdir. Anlatımda nazım ve nesir birlikte kullanılır. Hikâyelerde olayın anlatımını hızlandırmak için nesre başvurulurken, duyguları daha etkili yansıtmak için nazım kullanılmıştır. Halk hikâyeleri sözlü gelenek ürünleridir, yani anonimdir.
Hikâye anlatma ve dinleme geleneği Türklerde ilk dönem törenlerde karşımıza çıkar. Bilhassa sığır ve şölen/şeylan törenlerinde… Anlatıcıların ilk örnekleri ozanlar ve kopuzcular olmalıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde serküşte, Çukurova'da bozlak adı verilen hikâyeli türkülerin halk hikâyeleri arasında sayılabilir.
Arzunun sır arkadaşı ise Kambere ulaşır ve Kamber eve döner. Amcası ise bu sırada Arzuyu almak için gelir. Arzu ise amcasına bütün bu olayları anlatır. Bunun üzerine de olay örgüsü Kamber ve Arzunun evlenmesiyle son bulur.
Ne demiş Nâzım Hikmet: “Yani sen elmayı seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart mı? Yani Tahifi Zühre sevmeseydi artık yahut hiç sevmeseydi Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden?”
Ayrıca Zühre, Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Bu gezegen adını Eski Roma tanrıçası Venüs (Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit)'ten almıştır. Venüs'ün astronomik sembolü ise kadınlık sembolü ile aynıdır.
venüs anlamındaki arapca sozcuk. kadin ismi olarak kullanılır, ayrıca yunan mitolojisinde venus kadını ve dişiliği simgelediği için, bu sozcukte arap ve arap etkisi altındaki kültürlerde aynı işlevi görür.
"Zehra" ile aynı kökten gelen bir isim daha var: "Zühre".
Tahir Elçi (1966, Cizre - 28 Kasım 2015, Sur), Kürt asıllı Türk hukukçu ve aktivisttir. Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğinde Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürmekteydi.
Kayseri Büyükşehir, kadim kentin çok özel ama az bilinen Kerem ile Aslı'nın sevdasını konu alan 'Erciyes'te Bir Sevda Masalı, Kerem ile Aslı' sergisini ilçe ilçe tanıtıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş.
Aslı: Ermeni keşişin kızıdır. Gerçek adı Kara Sultan'dır. (Kendi aralarında birbirlerini Aslı ve Kerem olarak çağırırlar). Babası, Kerem ile evlenmesine izin vermez ve kızını sürekli başka diyarlara götürür.
Hikâyede ayrı dinden olan iki sevgilinin din uyuşmazlığından dolayı kavuşamaması konu edinir. Hikâye boyunca kızını alıp uzaklara kaçan Ermeni bir keşiş ile onun ardından kovalayan Âşık Kerem ile arkadaşı Sofu'nun başından geçen olaylar anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri