a) Sert lehim Nedir? Sert lehim ergime derecesi 4500 C 'ın üzerinde ve ana metallerin ergime derecesinin altında olan ilave metalleri kullanarak ısı yardımıyla metalleri birleştirmektedir.
Sert lehim: Ergime sıcaklıkları 450°C…..1100 °C arasındadır. Yumuşak lehime göre çok daha büyük kuvvetlerin taşınmasında kullanılır. Genel makina konstrüksiyonunda en çok kullanılan lehim grubudur.
tesisat bağlantıları, tamir ve bakım işlerinde kullanılır. Yumuşak lehim 450 °C altında, genellikle 230-250 °C sıcaklıkta, uygun pasta ve lehim kullanılarak yapılır ve bu sıcaklıklarda elektrikli havya (lehim tabancası) kullanmak genellikle yeterlidir.
Erimiş metal, sert lehimlenecek parçaların arasında kapiler etki ile (kılcal boru kuvvetleri ile) yayılarak katılaşır. Kapiler etkiden yararlanabilmek için sert lehimlenecek parçaların aralığının 0.05-0.5 mm. arasında ayarlanması tavsiye edilir. Daha büyük lehimleme aralıklarında kapiler etkiden faydalanılamaz.
Sert lehimlemede ana metaller füzyon için eritilmez. Bu nedenle, lehimleme sıcaklığının, kullanılan ana metallerin erime noktalarından daha düşük olması gerekir. Sert lehimleme tekniği, birleştirilen metallerin yüzeyi ile dolgu metali arasında metalurjik bir bağ oluşturmak için kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
Sert lehim yönteminin en yoğun kullanıldığı üretim alanları; ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, bisiklet ve motosiklet imalatı, otomotiv sanayi, metal mobilya ve beyaz eşya sanayidir. Sert lehim malzemeleri, DIN 8512, DIN 8513, AWS A5.8 ve ISO 3677 gibi standartlarda sınıflanmış saf metaller veya alaşımlardır.
Çeliklerin ve dökme demirlerin sert lehiminde, bakır-çinko ve bakır-çinko-nikel alaşımı sert lehim telleri ile kullanılanır. Bakır-çinko ve Bakır-çinko-kalay alaşımı sert lehim telleri ile galvanizli çeliklerin, pirinç ve bakır alaşımlarının sert lehim uygulamalarında kullanılır.
Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir. Mukavemet açısından sert lehim büyük kuvvetlerin taşınmasında uygundur.
Sert lehimleme işlerinde en yaygın kullanılan dekapan borakstır. Boraksın etki sıcaklığı 741°C' den başlar. Dekapanlar, iş parçalarının tavlanmaya başlanmasıyla aktif duruma geçer ve etki sıcaklığına ulaşıldığında yüzeyde oluşan oksit tabakasını çözer.
DOĞRU LEHİMLEME NEDİR? Doğru bir lehimlemenin yapılabilmesi için malzeme bacağı ile ped arasına havya ucu 45 derecelik bir yatay düzlemde yerleştirilir.
Genelde Sn60/Pb40 lehim telleri kullanırız. Bu lehim için erime sıcaklığı yaklaşık 200 derecedir. Ancak erime sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklar kullanırız. Çünkü lehimleme işleminin etraftaki komponentlere zarar vermeyecek şekilde kısa sürede yapılması gerekir.
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Aslında, paslanmaz çelik doğru seçilirse ve paslanmaz boru kalitesi yüksekse lehimleme işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Sıcak hava üflemeli havya 100 ila 500 derece arasında ısı yayabilme özelliğine sahip ürünlerdir. Üflemeli havyalarda 250 ila 300 derece arasında sıcaklık kullanılması tavsiye edilir. Tüm havya modellerinde lehimlenecek bölgenin ve lehimin ısıtılması ile ilgili parçalar arasında istenen iletkenliğin oluşması sağlanır.
Genelde tel şeklinde üretilen ve bir makara etrafına sarılarak satılan lehim, ısıtma görevini üstlenen bir havya sayesinde eritilerek kullanılır. Havya ucu ortalama 300 °C ısıya eriştiğinde lehim teline değdirilir. 180°C ila 200 °C seviyelerine kadar ısınan lehim teli kolayca erir.
Havyanın ucunda birikmiş olan lehim ve diğer şeyleri temizlemede kullanılır. Lehim yapma işlemini kolaylaştırıp, havyanın ömrünü uzatır.
Yüksek aktiviteli, aşındırıcı etkisi olmayan bu pasta harika ıslatma özelliği ile özellikle elektrik ve elektronik devre lehimlenmesine çok uygundur. Pirinç ve nikel gibi zor lehimlenen metallerde de çok rahat kullanılabilir. Elektriksel iletkenliği yoktur.
Shenmao düşük sıcaklıkta eriyen krem lehimi 138 C derecede eridiği için enerji tasarrufu sağlar, pcb'nin ısıdan zarar görmesini ve lehimlemede bel vermesini önler.
Bu rehber malzemeleri, sıcaklıkları, işaretleyicileri, eritkeni ve lehimi en iyi şekilde seçmeyi ve kullanmayı ortaya koyar. Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
Kurşunsuz lehim teli, yüksek ısı uygulanan alanlarda üstün performans sunar. Bu da lehimleme işleminin kusursuz olarak sonuçlanmasını sağlar. Oluşabilecek yağ tabakalarının temizlenmesinde kolaylık sağlayan pastalı malzemeler ile siz de temiz bir işçilikle çalışabilirsiniz.
Pirinç oldukça tok ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. %55'ten az bakır içeren beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Lehim yapılırken ek olarak lehim pastası kullanmıyorsanız eğer bu bakır yüzeylere tutunma top şeklinde kalır, yüzeye tutunma, yapışma kabiliyeti pek kalmamış olur.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Gümüşün erime noktası 1763 derece Fahrenheit veya 961,8 santigrat derecedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri