'Tahir ile Zühre' diye de bilinen Konya Sa- hip Ata Mescidi, Çeşmesi, Karamanoğulları tarafından yıkılan Darü'l-Huffazı ile birlikte
Tahir ile Zühre, bir Türk anonim halk hikâyesidir. Padişahın kızı olan Zühre ile vezirin oğlu Tahir'in ölümle son bulan aşk yolculuklarını anlatır. İkilinin birleşmesi Zühre'nin annesi tarafından kati süratle engellenir. Sürgün edilen Tahir, Zühre'nin başka biriyle evlendirileceğini öğrenince geri döner.
Anadolu'da geçen Tahir ile Zühre hikâyesinde âşıklar birbirine kavuşamaz, efsane olurlar. Tahir, Kürt insan hakları mücadelesini Zühre'ye duyduğu aşkla yaptı, korkmadı, geri adım atmadı, haksızlığa karşı durdu. Onurlu duruşuyla tarihe adını altın harflerle nakşetti.
Kerem ile Aslı'nın aşkından sonra en çok bilinen bu aşk hikayesi rivayetlere göre Urfa-Mardin yöreleri civarında vuku bulmuştur. İki gencin aşkını ve kavuşmak için mücadelesi ise hikayeye göre şöyledir; ' Geçmiş zamanın birinde zengin mi zengin, güçlü mü güçlü bir padişah varmış.
Gafili, hikâyeyi, sazı olmadan, gezerek ve meddah usulü anlatmış, manzum kısımları da değişik ezgilerle terennüm etmiştir. Tahir ile Zühre hikâyesi, bilindiği gibi manilerle örülmüş bir halk hikâyesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Kıbrıs Türk halkı arasından derlenmiş çeşitli sözlü anlatmalar içerisinde halk hikâyeleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu halk hikâyelerinden bir tanesi de Tahir ile Zühre hikâyesidir.
Bir aşk hikâyesi ve destanı olan Tahir ile Zühre'nin konusu özetle şöyledir: Eski zamanda bir padişahın hiç çocuğu olmaz. Hekimler ve ilâçlar onun bu derdini tedavi edemezler.
Meram ilçesi sınırları dâhilindeki Abdülaziz Mahallesi, Muzaffer Hamit Sokağı'nda, Konya Lisesinin kuzeyinde yer alan mescit ve türbe, halk arasında Tahir ile Zühre Mescidi olarak anılmasının yanında Arzu ile Kanber ve Dön Baba Mescidi, ayrıca banisine atfen Sahip Ata Mescidi olarak da bilinmektedir.
Tahir ile Zühre meselesi şiiri Nazım Hikmet Ran'ın en çok bilinen şiirlerinden birisidir. yani yürekte. ölmek ayıp olur mu? hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil.
Genel olarak köycülük, halkçılık ekseninde yayınlanan eserlerden biri de Ceyhun Atuf Kansu'ya aittir. “Sevgi Elması” adlı eserinde Tahir ile Zühre hikâyesini modernize eden Kansu, hikâyenin kahramanlarını Cumhuriyet dönemine taşımıştır.
Halk hikayeleri daha uzun sürede anlatılır. Halk hikâyelerindeki nazım-nesir karışıktır; masallar ise nesirdir. Halk hikayeleri daha gerçekçidir; masal ise tamamıyla hayal ürünüdür. Halk hikayeleri aşk ve kahramanlık konularıyla sınırlı iken; masal konu bakımından daha zengindir.
Tahir Elçi (1966, Cizre - 28 Kasım 2015, Sur), Kürt asıllı Türk hukukçu ve aktivisttir. Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğinde Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürmekteydi.
Dramatik anlaşmazlık (İngilizce: Conflict), edebi metinlerde dramatik anlaşmazlık veya ihtilaf. Bir hikâye içerisindeki güçlerin karşı karşıya gelmesi veya çatışması ile oluşur. Latince'de conflictus anlamına gelen bu cümlenin kelime manası karşı karşıya gelme, müsademe, çatışma anlamına gelmektedir.
İki veya daha fazla kişi ya da grup arasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan anlaşmazlık durumudur.
Mesela bir barikatta dövüşerek mesela kuzey kutbunu keşfe giderken mesela denerken damarlarında bir serumu ölmek ayıp olur mu? Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da, hatta sevda yüzünden ölmek de ayıp değil. 8 Şiirin tam metni ve şiirden yapılan alıntılar için bkz. Nazım Hikmet Ran. (2008).
Ne demiş Nâzım Hikmet: “Yani sen elmayı seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart mı? Yani Tahifi Zühre sevmeseydi artık yahut hiç sevmeseydi Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden?”
Âşık Garip hikâyesi, Türk dünyasının sınırlarını aşan ve pek çok millet tarafından sevilip anlatılan aşk konulu bir halk hikâyesidir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan bu hikâye Ȃşık Garip ve Şahsenem adlı kahramanların etrafında gelişmektedir.
Arzunun sır arkadaşı ise Kambere ulaşır ve Kamber eve döner. Amcası ise bu sırada Arzuyu almak için gelir. Arzu ise amcasına bütün bu olayları anlatır. Bunun üzerine de olay örgüsü Kamber ve Arzunun evlenmesiyle son bulur.
Cumhuriyet devri tiyatro yazarlarından Selahattin Batu'nun 1944'te yazdığı Kerem ile Aslı adlı tiyatro eseri bu duruma örnek gösterilebilir. Yazar, bu eserde Anadolu'daki en yaygın halk hikâyelerinden biri olan Kerem ile Aslı'yı yeniden yorumlamıştır.
Kerem ile Aslı hikâyesi, başta Anadolu olmak üzere bütün Türk dünyasında bilinmektedir. Anadolu Ermenilerinin ve Türklerinin ortak bir halk hikâyesidir.
Halk hikâyeleri destan geleneğinin devamı olarak gelişmiş zamanla destan geleneğinden modern hikâyeciliğe geçişi sağlamıştır. Destan geleneğinden halk hikâyeciliğine geçişi sağlayan ilk eser olarak kabul edilen Dede Korkut Hikâyeleri bu türün ilk örnekleri olarak da kabul edilmektedir.
Bilinen 12 hikayeye ek olarak 13. hikayeyi (Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi) barındıran tek nüshadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri