Son Adet Tarihi ile Gebelik Hesaplaması Gebelik; 40 hafta (9 ay 10 gün) sürmektedir ve son adetin ilk gününe 7 gün ekleyip 3 ay çıkarıldığında muhtemel doğum tarihi hesaplanabilmektedir.
Tahmini sezeryan doğum tarihi hesaplama yaparken doktorunuzun doğum tarihini öne çekmesi durumunda sizin de tahmini doğum tarihi hesaplama yararken hesaplanan tarihi öne çekmeniz gerekir.
Gebeliğin ilk yarısında ultrason gebelik haftasını tayin etmede kesin veriler verir. Son adet tarihindeki hafta ile ultrasondaki hafta (CRLye göre) arasında 7 günden fazla fark var ise son adet tarihi ultrasondaki hafta baz alınarak düzeltilir.
Bunun temel sebebi, son görülen adet kanamasının ilk gününün gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilmesidir. Bu yüzden anne adayları, heyecanla bekledikleri doğum gününü hesaplamakta zaman zaman zorluk çeker.
Hamilelik hesaplama işleminde uzmanlar genellikle döllenme tarihini baz almazlar. Kaç haftalık hamile olduğunuzu ve bebeğinizin doğacağı tarihi hesaplamak için, regl tarihinden itibaren 40 hafta ileri sayarak tarihinizi hesaplayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
33 - 34 hafta gebelik 8 aylık. 37 - 38 hafta gebelik 9 aylık. 40 hafta olduğunda 9 ay 10 gün bitmiştir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
Gebelikte 38. hafta içerisinde olan bir anne adayı için 9 ayın dolmasına yalnızca birkaç gün kalmış olduğu söylenebilir. 8 ay 26 günlük veya 9 aylık hamilelik olarak tanımlanabilecek bu hafta ile birlikte artık bebeğin kucağa alınması için günler veya saatler kalmış olabilir.
Ama biz hesaplamada, ilişki tarihinizi yani gebe kaldığınız günü değil, son gördüğünüz adetin ilk gününü kullanırız. Bu da ortalama tahmin ettiğiniz cinsel ilişki tarihinden 2 hafta yani 14 gün öncesidir.
Yaş düzeltme davası, kişinin nüfus kütüğünde (kimliğinde) yer alan doğum tarihinin değiştirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Nüfus kaydında yer alan bilgiler. mahkeme kararı olmadan değiştirilemeyeceği için yaşlarında (doğum tarihi) değişiklik yapmak isteyen kişiler, yaş düzeltme davası açmak zorundadır.
Hesaplanan ve size söylenen muhtemel doğum tarihi 40. Haftaya denk gelen zamandır. Dolayısıyla bunun 3 hafta öncesi ve 2 hafta sonrası normal, zamanında bir doğum olarak kabul edilir. 37 hafta öncesinde olan doğumlar; erken doğum, 42 hafta sonrasında gerçekleşen doğumlar ise geç doğum, miat aşımı olarak adlandırılır.
Yaklaşık olarak 40 hafta süren gebelik 9 ay 10 gündür.
Eşim boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmelidir? Cinsel birliktelik sonrası 20-30 dakika kadar sır üstü yatar pozisyonda istirahat edilmesi sperm hücrelerinin rahim kanalına ve tüplere ilerlemesi için yeterlidir.
Burada önemli olan miktar değildir. Sperm hücreleri gözle görülemeyecek kadar küçük hücrelerdir ve bazen bir damla zevk suyunda milyonlarca sperm hücresi bulunabilir. Bir damla sperm ile hamile kalınır mı sorusunun cevabı ise kesinlikle evet olmalıdır.
'Rahimde spermin tutulması, sperm rahim boynundan uterusa taşınırken gebe kalmak için daha iyi bir şans demektir. Kadın orgazmı bu sürece anlamlı bir şekilde yardımcı olur. Dolayısıyla, orgazm olmaları halinde kadınların hamile kalma ihtimali yüzde 15 daha fazla.”
Normal doğum sancısı gelmediği durumlarda genel olarak yapay yani suni sancı verilerek doğum başlatılır. Doğumun başlamasının bir diğer belirtisi de su gelmesi olarak ifade edilen ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının boşalmasıdır. Sonrasında ise doğumun başlaması için az bir zaman kalmış demektir.
Gebe, kanepe gibi rahat edeceği bir alana sırt üstü uzanır ve bacaklar baba adayı tarafından kaldırılır. Diğer pozisyonlarda olduğu gibi bu pozisyonda da baba adayı kontrollü olmalıdır. Diğer pozisyonlara oranla baba adayı için en konforlu ve rahat hissedebileceği pozisyon olarak tanımlanabilir.
Bebeğin Gelişimi
40 haftayı geçen gebelikte endişelenmenize gerek yoktur. Tıp literatürüne göre, her şey yolunda olduğu sürece 42 hafta dolana kadar (9 ay 24 dün) bebeğin gelmesi beklenebilir. Böyle bir olasılıkta doktor bebeği daha sık takip etmeyi önerecektir. Bazı doktorlar 41 hafta dolana kadar doğumu beklerler.
Bu sebeple kaç kilo bebekler kuvöze alınır sorusu anne ve babaların merak ettiği sorulardan biridir. Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır.
49,4 cm yenidoğan bir kız çocuğunun ortalama boy değerdir. 45,4 cm ile 53,4 arasındaki tüm değerler normal kabul edilir. 3,49 gr ise ortalama ağırlıktır. 2,52 gr ile 4,10 gr arası tüm değerler normal kabul edilir.
İri Bebek (Makrozomi): Genellikle gebelik takibi sırasında belli olsa da özellikle doğuma yakın son haftalarda bebeğin kilosu 4 kg ve üzeri olduğunda bebek, iri bebek olarak tanımlanır ve normal doğumda çıkış esnasında hem anne hem de bebek zarar görmesin diye sezaryen tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri