Giriş zemin katta oturuyor olsanız bile asansör, merdiven dairesi gibi bağımsız alanlar içerisinde payınız bulunuyor. Bu paylar ise evinizi satın alırken size belirtilmiş olan metrekareler içinde olan ve oturum alanının dışında kalan pay oluyor.
Binanın giriş katında oturan, asansör kullanmayan kat malikinin, asansör masrafına katılması hakkaniyete uygun düşmez. Ancak yönetim planında giriş ve zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletim giderlerine katılmayacağı kararlaştırılabilir.
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz.
Bu sözünü ettiğimiz anlaşma tapu sicilinde kayıtlı yönetim planıdır. Eğer yönetim planında asansör giderlerinden giriş kattakiler tarafından ödenmeyeceğine ilişkin bir madde hükmü bulunmuyorsa giriş kattakiler asansör masraflarına katılmalıdırlar.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
İlgili 39 soru bulundu
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
not: tüm işletim ve hizmet masrafları (asansör, apartman görevlisi, peyzaj, güvenlik, temizlik, vb.) ve eve verilen zararların tamiratı kiracının sorumluluğundadır.
Asansör Periyodik Kontrol ücretini ödeme sorumluluğu BİNA SORUMLUSUNA-YÖNETİCİSİNE aittir. ASANSÖR TESCİL MUAYENESİ NE DEMEKTİR? Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil aşamasından önce yapılması gereken ilk periyodik kontrolüdür.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın onarım,bakım,mahkeme masrafları gibi genel giderlerinden doğan masrafları gayrimenkulün maliki yani tapusuna sahip kişi karşılar. Asansör binaya ait demirbaş olduğundan kira sözleşmenizde aksine bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
Asansör muayene ücretin ödenmediği takdirde bina sorumlusu hakkında hukuki işlemler başlatılır.
Kat Mülkiyeti Kanunu 33. Madde ise bunun dışında kalan yükümlülükler ve doğan zararlar bakımından düzenleme yapılmıştır. Buradan hareketle, hakkı ihlal edilen kat maliklerinden her biri, yöneticinin borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen davranışları nedeniyle dava açabilir.
Sitemizde 2 adet asansör bulunmaktadır. 2022 yılında bu asansörlerin aylık bakım ücretleri 200 TL iken 2023 yılında %400 zam yaparak bir asansör bakım ücretini 200 TL 800 TL çıkarmışlardır.
Aynı zamanda açıklamada, 'asansör periyodik kontrol yönetmeliği' hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde ise alt limit 1591 TL, üst limit de 63 bin 819 TL olmak üzere idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
Her kat maliki aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça asansör yapım giderine arsa payı oranında katılmak zorundadır.
İskân edilen bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur. Daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilir. (2) Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar kenarı 1.20 metre ve alanı 1.80 m2'den, kapı net geçiş genişliği ise 0.90 metreden az olamaz.
Binanın bağlı bulunduğu belediyenin makina mühendisleri odasına bina yöneticisi tarafından ödenmektedir.
Bozulan asansörün masraflarını kiracı mı öder? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın bakım, onarım gibi giderlerini gayrimenkulün sahibi karşılar. Asansör binaya ait demirbaş olduğu gibi kira sözleşmesinde aksi bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
Bu güne kadar yapılan muayene sonuçları, halatların ortalama yoğun trafikli yerlerde 6-8 ayda normal trafikli yerlerde 12-24 ayda bir yağlanması gerektiğini göstermiştir.
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
5.500TL. ➢ Fiyatlara KDV Dahil Değildir. ➢ Bakım Ücretlerine Parça Değişimleri Dahil Değildir. ➢ Listede Belirtilmeyen Fiyatlar veya Özel Durumlar Karşılıklı An laşma ile Tespit Edilecektir.
Etiket süresi 1 YIL olup , her sene yapılacak kontrolle yenilenecektir. Zorunlu Periyodik Kontrol olarak adlandırılan bu işlem yapılmadığı takdirde; A tipi Muayene kuruluşu ( İlçemizde AND Uluslararası Denetim ve Gözetim Firması) tarafından tespit yapılır ve asansörünüz kullanılmaması için mühürlenir.
2014 yılından bu yana faaliyette olan ALO 130 hattına Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan; Aerosol Kaplar, Asansörler, ATEX Ürünleri, Basınçlı Ekipmanlar, Elektrikli Ekipmanlar, Gaz Yakan Cihazlar, Makineler, Otomotiv, Sivil Patlayıcılar, Teleferikler ile Metroloji ve ...
Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. Ana gayrimenkulün ve kiracının ikamet ettiği bağımsız bölümün kendine ait masraflar kat malikine aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri