Numarayı öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapın. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
TAHSİS NUMARASI SORGULAMA
E-Devlet üzerinde sorgulama yapabilmek için sisteme girdikten sonra SGK'nın hizmetleri arasında evrak takibi sorgulaması ile SGK Tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden Sosyal Sigortalar Kurumunun işlemler menüsünü de kullanabilirsiniz.
TAHSİS NUMARASI SORGULAMA
E-Devlet üzerinde sorgulama yapabilmek için sisteme girdikten sonra SGK'nın hizmetleri arasında evrak takibi sorgulaması ile SGK Tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden Sosyal Sigortalar Kurumunun işlemler menüsünü de kullanabilirsiniz.
E-Devlet üzerinden sorgulanabilmekte olan SGK tahsis numarası emekli maaşının ne zaman alınacağı, ikramiyelerin ne zaman yatacağı konusunda emeklilere bilgi veriyor. Tahsis numarası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tanımlamak amacıyla kullanılan bir numaradır.
Tahsis kodu ve dosya numarası birleşiminden oluşan rakam sayısı 10'dan az ise tahsis kodu ile dosya numarası arasına gelmek üzere yeteri kadar “0” ilave edilerek, tahsis numarası 10 haneye tamamlanır.
İlgili 28 soru bulundu
EMEKLİLERE TAHSİS NUMARASI KAÇ HANEDEN OLUŞUR? Emeklilik tahsis numaraları genel olarak 4 haneden oluşmaktadır.
Bu, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli olan herkese verilen bir numaradır. Yani, SGK tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tek bir numara aracılığıyla takip edebilmek adına belirlenmiş numara 'tahsis numarası'dır.
Emeklilik tahsis numarasının son hanesi 8 olanlar ayın 22'sinde, 6 olanlar 23'ünde, 4 olanlar 24'ünde, 2 olanlar 25'inde ve nihayet 0 olanlar ise her ayın 26'sında maaş ödemelerini alırlar.
TAHSİS NUMARASI NE İŞE YARAR? SGK emekli tahsis numarası; SGK tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tek bir numara aracılığıyla takip edebilmek adına SGK tarafından belirlenmiş numaradır. Emekli maaşlarının yatırılacağı gün belirlenirken de emeklinin SGK emekli tahsis numarası sonunda bulunan rakamdan yararlanılır.
Tahsis talep formu sigortalı bir bireyin vefat ettikten sonra 18 yaşından büyük hak sahiplerinin maaş, cenaze ve evlenme yardımı alma talepleri yapmak için teslim etmeleri gereken bir formdur.
"Evrak Beklemede" ifadesi, emeklilik başvurusunun belgelerinin ya da evraklarının eksik veya doğrulama sürecinde olduğunu gösterir. Sorunun Kaynağı: Eksik veya yanlış doldurulmuş evraklar: Başvuru sırasında gereken belgelerin eksik ya da hatalı olması durumu.
Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.
Bunun için SGK'nın DYS Evrak Takip sayfasına e-Devlet üzerinden ulaşılaram sorgulama yapılabilir. SGK'nın Alo 170 hattı da başvuruların ne aşamada olduğunu öğrenmek için bir diğer kaynak. Alo 170'te emeklilik işlemleri menüsünden müşteri temsilcisine ulaşılıp emeklilik başvuru durumu hakkında bilgi alınabiliyor.
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
Bireylerin önüne emekli olabilmek için bazı şartlar ve gerekçeler koyulmuştur. Emekli olabilmek için bireylerin bu koyulan şartlara uygun olması ve aynı zamanda şartlara uyması gerekmektedir. SGK tahsis havuzu ise bireylerin emekli olduktan sonra emekli maaşlarının günü gelene kadar bu havuzda birikmesine denmektedir.
Emekli aylığı talep tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanır. Yani diyelim ki 15 Mayıs tarihi itibariyle emekli olabilmek için gerekli olan tüm şartları sağladınız. Bu durumda dilekçenizi 16 Mayıs itibariyle verebilirsiniz. Aylığınız ise 16 Mayıs'tan itibaren değil 01 Haziran tarihinden itibaren bağlanır.
İşte, o detaylar. SGK GELEN EVRAK DOSYASINA KALDIRILMIŞ NE DEMEK? "SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış" ifadesi, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.
Tahsis numarası 0, 2, 4, 6, 8 olan Bağ-Kurlular ne zaman maaş alır? Bağ-Kur'lular için ise ödeme takvimi şu şekildedir: Tahsis numarası son rakamı 8, 6, 4 ile bitenler ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2,0 ile bitenler ayın 28'inde maaşlarını alıyor.
Emeklilik için tahsis no verilme zamanı gerekli prim gün sayısı, sigorta süresi ve yaş şartlarını yerine getirirseniz, emeklilik başvurusu sonrası emeklilik dönemi başına denk gelir. Bağkurluların bağkur numarası ve emeklilik sandığının sicil numarası olduğu için bu kişilere ayrı bir emeklilik tahsis numarası verilmez.
Bu işlemler bir buçuk ay ile iki ay arasında sonuçlanır. Bununla birlikte SGK sistemlerinde yapılan işlem yoğunluğuna göre sürede değişiklik meydana gelebilir. Emeklilik işlemlerinin ne zaman sonuçlanacağını öğrenmek için ikamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuruda bulunmak mümkündür.
Buna göre 2023'ün ikinci yarısında 7 bin 324 lira olan 4a en düşük emekli maaşı Ocak 2024'te 10 bin 444 liraya; 6 bin 558 liran olan 4b maaşı 9 bin 352 liraya; 5 bin 163 lira olan 4b tarım maaşı 7 bin 362 liraya ve 9 bin 497 lira olan en düşük memur emeklisi maaşı 13 bin 542 liraya yükseldi.
Öncelikle e-Devlet portalına giriş yapılıyor. Arama motoruna "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazılıyor. İlk seçenekte çıkan "4A emekli aylık bilgisi hesaplama"ya tıklanıyor. Gelen ekranlarda istenen bilgiler girildikten sonra alınacak tahmini emekli maaşı ve diğer bilgiler görülebiliyor.
Sigortalının kendisine ait tahsis kodunda bu rakam (0)'dır. 2925 sayılı Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklar ile yapılan toptan ödemelerde 4 haneden oluşan tahsis numarası “G” harfi ile başlatılır. Diğer üç hanesi ise 506 sayılı Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklar için kullanılan kodlardan oluşur.
Gösterge sisteminin en son uygulandığı 1999'da en düşük gösterge 9475'tir. (9475 x 12.000 x 0.70 = 79.59 TL) 79.59 TL, 1999/Aralık alt sınır aylığı miktarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri