Tapu tahsis belgesi durumu olmayan kişilerin kamu arazisi üzerine gecekondu inşa etmesi üzerine verilmiş hak sağlayıcı bir belgedir. Bu belge sayesinde kamu arazilerine inşa edilmiş olan gayrimenkuller için para cezası uygulanmaz. Aynı zamanda bu kişilerin tahliyesi de istenmez.
Tapu tahsis belgesi; imar planı yapılacak kamu arazisi üzerinde gecekondu sahibi olan kişilerin mağduriyetini engellemek için verilen bir belgedir. Böylece bu alanların tapusu devlette kalsa da tapu tahsis belgesi olan kişilerin, geçici süreliğine ilgili gayrimenkulü kullanma hakkı olmaktadır.
Tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesi adına mücavir alan sınırları içinde belediyelere başvurmaları diğer alanlar için ise valiliklere başvurması önemli bir konudur. Başvuru işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi önemli bir konudur.
Tapu tahsis belgesi sahibi sonrasında ilgili tapu tahsis belgesini bambaşka bir 3. kişiye satabilecek ve son satın alan kişi gerekli prosedürleri tamamlayarak tapuyu kendi üstüne alabilecektir. Yahut satıcı aşağıda belirtilen prosedürleri kendisi tamamlayabilir ve tapuyu sonrasında başkasına devredebilecektir.
Öncelikle burada belirtmek gerekir ki; tapu tahsis belgesi ile sağlanan hak mirasçılara geçebilir. 2981 sayılı İmar Affı Kanunu 10. maddesinde tapu verme ilgili düzenlemeler yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir. Miras kalan taşınmazlarla ilgili işlemler her yıl olduğu gibi 2023 yılı içinde belirlenmiştir.
Miras kalan mülklerin ve borçların mirasçılara geçişine miras intikali adı verilir. Satış işlemi öncesinde miras kalan gayrimenkulün mirasçılara intikalinin yapılması gerekir. Bu işlem için sulh hukuk mahkemesi yoluyla veya noterden veraset belgesi alınmalıdır.
Bu noktada akla gelen bir soru da 'tapu tahsis belgesi başka kişilere devredilebilir mi' sorusudur. Uygulamada tapu tahsis belgesinin noter huzurunda yapılan sözleşmelerle devredildiği görülmektedir. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere bu işlem tapu devri gibi bir hukuki durum sağlamamaktadır.
Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi. Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi. İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi.
Tapu Devir İşlemi İçin Gerekli Bilgiler
Başvuru yapmak için alıcı ve satıcının mülkün bağlı bulunduğu Tapu Dairesi'ne gerekli belgeler ile gitmesi gerekmektedir.
Tapu tahsis belgesi ön tapu belgesi yerine geçer. Gecekondunun bulunduğu araziyle alakalı bir proje başlanacak olması halinde tapu tahsis belgesi belediyeye müracaat edilerek tapuya çevrilebilir. Tapu tahsis belgesi gecekondunun bağı olduğu belediyeden ya da İl Özel idaresinden kolaylıkla alınabilir.
İmar ve gecekondu yönetmelikleri içerisinde belirlenen kurallar nezdinde belediye, hazine, il özel idaresi, vakıflar ve diğer kamu kurumlarının sahip olduğu taşınmazların ilgili şahıslara ayrılmasına ya da verilmesine de tapu tahsisi denir. 2981 sayılı kanun gereğince tapu tahsisi, kişilere mülkiyet hakkı verebilir.
Tapu tahsis belgesi durumu olmayan kişilerin kamu arazisi üzerine gecekondu inşa etmesi üzerine verilmiş hak sağlayıcı bir belgedir. Bu belge sayesinde kamu arazilerine inşa edilmiş olan gayrimenkuller için para cezası uygulanmaz. Aynı zamanda bu kişilerin tahliyesi de istenmez.
19.04.2018 tarih ve 7139 sayılı Kanunun 55. Maddesi uyarınca, Tapu Tahsis Belgesine dayalı başvuru süresi, 31.05.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. 6306 sayılı yasanın 23.
Bugüne kadar evlerde bir mücevher gibi saklanan 'Tapu Senedi'nin aslında önemi yok. Yani tapu senediniz kaybolursa ya da başka birinin eline geçerse resmi hiçbir işlem yapılamıyor. Artık tapunuzu kaybettim diye üzülmeyin! Çünkü 4,90 TL bir bedelle yenisini çıkartabilmeniz ve örneğini alabilmeniz mümkün.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Tahsis İşlemi; Hazinenin Özel Mülkiyetindeki ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki taşınmazların, kamu idareler için gerekli olanlarının, mülkiyeti Hazine'de kalmak kaydıyla yasal düzenlemeler doğrultusunda ihtiyaç sahibi kamu idaresinin kullanımına verilmesidir.
Yeni düzenleme ile bu kural ortadan kalktı. Ayrıca uzaktan tapu devrinin yurt dışı temsilcilikleri üzerinden de yapılabilmesinin önü açıldı. Başka ilden tapu satışı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu nedenle tarafların, başka şehirlerde de olsa tapu müdürlüklerine gitmeleri şart.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Mirasçıların miras kalan evin satışı hakkında aynı fikirde olmaması halinde dahi miras kalan evin satışı istenebilir. Örnek bir durum olarak, bir evin yirmi mirasçısı dahi olsa, mirasçılardan sadece birinin satış istemesi halinde bile evin mahkeme kanalıyla satışı mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri