Tahta veya ahşap üzerinden küfün temizlenmesinin zor olduğu düşüncesi oldukça yaygındır. Yalnızca bulaşık deterjanı ve ovalama süngeri kullanılarak tahta üzerindeki küf çıkarılabilir.
Bir kova ılık suya bulaşık deterjanı dökün. Yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla küflü bölgeleri nazikçe ovalayın. Temizleme işlemi bitince, mobilyayı temiz nemli bir bezle silin ve kurulayın. Bulaşık deterjanı işe yaramıyorsa, damıtılmış beyaz sirkeyi suyla karıştırarak küflü bölgeleri temizleyebilirsiniz.
1 bardak ılık su içinde 1 kaşık klorlu ağartıcıyı çözdürün. Karışan sıvıyı, bir sprey şişesi içinde muhafaza edip kullanabilirsiniz. Küf lekesinin olduğu bölgeye birkaç defa püskürtme işlemi uygulayın ve bir bez yardımı ile lekenin üzerinde dairesel hareketler çizerek temizleyin.
Ahşap yüzeyde oluşan küfün temel nedeni güneş ışını ve nemin bir araya gelmesidir. Bu iki güçlü faktör etkileşime girdiğinde ahşap yüzeylerde yosun ve küf gibi bakterilerin oluşmasını sağlar. Küf ve yosunun bulunduğu alanlar görüntü açısından hoş karşılanmazken, aynı zamanda ortamda kötü kokuya da neden olur.
200 ml beyaz sirkeyi 1 yemek kaşığı karbonatla karıştırarak dezenfekte karışımı elde edebilirsiniz. Sirke ile reaksiyona giren karbonat karışımı köpürtecektir. Köpüren karışımı küflü yüzeylere sürebilir veya bu işlem için bir sprey şişesi kullanabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Siyah küfü temizlerken doğru temizleyiciyi kullanmanız önemlidir. Küfü öldürmek için antifungal özellikli bir temizleyici kullanmalısınız. Eğer siyah küfünüz oldukça fazla ve yüzeylerde köklü bir şekilde yayılmışsa profesyonel bir temizlik hizmeti almanız gerekebilir.
Su buharının oluşturduğu rutubet mobilyalarda küflenme olmasına sebep olur. Mobilya neden küflenir, ıslak bezle sildiğimiz mobilyalarımızı eğer kurutmazsak ve kuruması için cam açmaz isek, ıslak kalan mobilyalar da küflenme yapar.
Bir sprey şişe içinde yaklaşık bir yemek kaşığı boraks ve 1 litre suyu çalkalayın. Daha sonra rutubetten şikayetçi olduğunuz alanlara bu karışımı püskürtün. Ortalama 30 dakika bekledikten sonra bulaşık süngeri ile lekeli bölgeleri temizleyin ve küflerden kurtulun.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
İlk olarak limon suyunun lekeli alana dökülmesi gerekir. Daha sonra üzerine tuz eklenmelidir. Tuz, lekenin tamamen temizlenmesini sağlar. Küf lekesi nasıl çıkar kumaştan sorusuna tuz ve limon suyu karışımı cevabı verilebilir.
Yataklarınızın ve yorganlarınızın üzerine bolca karbonat dökerek bir süre bekledikten sonra elektrikli süpürge ile temizleyin. Bir süre bekledikten sonra karbonat buralardaki rutubete sebep olan nemi emecektir. Böylece rutubet kokusunun hafiflediğini ya da tamamen yok olduğunu görürsünüz.
Daha iyi temizlediği için hem de maliyeti az olduğu için, tahta kullanılan yerlerde tahtayı temizlemek için çoğunlukla keçeden yapılan tahta silgileri kullanılır. Kara Tahta Neyle Temizlenir? Artık pek çok yerde tercih edilmeyen kara tahtalar da beyaz tahtalar gibi keçeden yapılan silgiler ile temizlenirler.
Bu nedenle daha sağlıklı, daha temiz ve daha güvenli bir ortam yaratmak için küfün çıkarılması şarttır. Küfün bulunduğu alana sirke püskürtün. İyice nüfuz etmesini bekleyin ve emin olmak için küflü bölgeye bolca sirke püskürtün daha sonra bir bez ile silin.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Giysi dolaplarının giysiler ile temas etmeyen kısımlarına, kese içinde naftalin koymak nem ve küf kokusunu önler.
Rutubet ile mücadele ederken ilk aşamada sirkeyi ve suyu yarı yarıya karıştırıp sürün. Böylece rutubetin en dış katmanını temizlemiş olacaksınız. Daha sonra bezinizi bu karışıma daldırıp bütün siyah noktalar kaybolana kadar silin.
Küf lekesinin üzerine biraz tuz dökün ve tuzu küf lekesine yedirin. Daha sonra giysiyi güneşte kurumaya bırakın. Giysi kuruduktan sonra küf lekesi için müdahale ettiğiniz alanı durulayın.
Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir. Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem olan limon tuzunu da rutubeti önlemek için kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı bir tencereye limon tuzu koyun ve üzerine bir miktar su ekleyin. Tenceredeki karışımı ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım kıvamına gelince soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Evinizin herhangi bir köşesinde rutubet oluşmasını istemiyorsanız ya da rutubet oluşma ihtimali olduğunu düşündüğünüz yerler varsa hemen karbonattan destek alabilirsiniz.
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Toz akarları ve mikroplar nemli ortamlarda hızla çoğalıyor. Nem; romatizma rahatsızlıkları da olumsuz etkiliyor. Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri