Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, geçici dövme ve takma tırnak gibi maddeler bu ruhsatın dışındadır.
Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre Protez tırnakla abdest alınır mı sorusu şu şekilde cevaplandı; "Gusül veya abdest alırken, yıkanması gereken organların kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekir. Aksi halde gusül veya abdest geçerli olmaz.
HATİPOĞLU, sözlerine şöyle devam etti: "Deri altına yapılan kalıcı makyaj abdest veya gusüle engel değil. Fakat Peygamber Efendimiz vücutla bu şekilde oynamayı hoş görmüyor. Protez tırnağın ise hiç kurtarır yanı yok, elinizden geldiğince kaçının! Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Takma tırnak da suyun deriye değmesine engel olacağından, gusülden ve abdestten önce çıkarılması gerekir. Abdeste ve gusülde tırnakları da yıkamak farzdır. Bu bakımdan takma tırnaklarla alınan abdest ve gusül geçerli olmaz.
İşlem esnasında kullanılan bitkisel bazlı kalıcı makyaj boyaları; kıl köklerinin kapanmasına engel olmadığından dolayı uygulama, abdeste engel olmamaktadır.
Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur. Yapay ya da başkasının saçlarını güzelleşmek kasdıyla kullanmakla alakalı uyarılar takma kirpik kullanmayı sıkıntılı hale getirmektedir. Takma tırnakta da yapıştırıcı abdeste engel durum oluşturur.
Kurumsal faturaya uygun! Soru: French ojede uç kısımlar üç kata maruz kalıyor, iki kata kadar su geçirir özelliği bulunuyor, o halde french yaptığımız zaman su geçirmiyor mu? Cevap: French ojede cilayi tek kat surdugunuz halde abdest gecirir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamadan ojenin dinen haram olmadığı belirtilmiştir.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Her iki yöntem de birbirinden farklı avantajlara sahiptir. Jel tırnaklar, tırnağa doğal bir görünüm kazandırırken, protez tırnaklar daha sağlam ve dayanıklıdır. Ayrıca, protez tırnaklar daha uzun süre kullanılabilirken, jel tırnaklar 2-3 hafta içinde bakım gerektirir.
Abdestli olarak tırnaklarını kesenler, abdestinin bozulduğunu düşünebiliyor. Abdestinin bozulup bozulmadığını bilmediğinden, yeniden abdest alabiliyor. Tırnak kesilince abdest bozulmuyor. Abdestli durumdayken tırnak kesilmesi, abdestin bozulmasına neden olan bir durum değildir.
Aseton tırnak üzerinde bulunan yapıştırıcının kısa sürede çıkmasını sağlayacaktır. Bir pamuk üzerine döktüğünüz asetonu yapıştırıcı olan tırnak üzerinde bir süre bekleterek kolayca temizleyebilirsiniz. Tırnaklarınızda bulunan yapıştırıcıyı çıkarmak için bir diğer yöntem ise zeytinyağı ve tuz karışımıdır.
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
Kalan kısımları abdeste ve gusle mani olmaz. Japon yapıştırıcı ve yağlı boya gibi maddelerse, kolayca çıkarılamaz. Çıkarmak için deriyi kazımak da gerekmez. Deriyi tahriş etmeden, çıkarılabildiği kadar çıkarılır, kalan kısmı abdeste ve gusle mani olmaz.
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar.
Önce abdest alıp sonra oje sürerseniz bu şekilde abdestiniz bozuluncaya kadar her ibadet yapılabilir.
Takma saç deriye suyun geçmesine engel değilse, abdest ve gusle de engel olmaz.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Necaset boyutuyla da necisliği sabit olmadığından caizdir. Vücuda deri altına boya sürülmesi boyutu, derinin hoş görünmek kastıyla doğal yollardan renklenmesi ya da renklendirilmesi caizdir. Deri altına ilaç enjekte edilmesi sakıncalı değildir.
Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturan fondöten, kapatıcı gibi ürünler ise suyun temasını engellediği sürece abdesti geçersiz kılmaktadır ve abdestin tazelenmesi gerekmektedir. Fondöten abdesti bozar mı diyorsanız kullanılan fondötenin içeriğine ve yapısına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere zarar da verebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/7, 11). Dolayısıyla gözdeki lens, gusle ve abdeste engel değildir.
Microblading işleminde kullanılan boyaların kendi kendini parçalama özelliği sayesinde kalıcı bir etkisi olmadığı ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olacak bir uygulama olmamasından dolayı abdest tuttuğu gibi günah olmadığı da hocalar tarafından açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri