Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Araç muayenesini geciktirmek ve muayenesi yapılmayan aracı kullanmak: 10 ceza puanı Hız sınırını yüzde 10 ila 30 arasında aşmak: 10 ceza puanı Hız sınırını yüzde 30 ila 50 arasında aşmak: 15 ceza puanı Hız sınırını yüzde 50 aşmak: 15 ceza puanı
31/1-B TRAFİK CEZASI NE KADAR? Takoğraf veya taksimetre bulundurmayan ticari araçlara 31/1-B trafik cezası kesilir Bu ceza 488 TL olmaktadır. Fakat 1 Ocak 2020 yılından sonra 31/1-B maddesine 110 TL zam yapılmıştır. Böylece 31/1-B trafik cezası 598 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında ise 888 TL olmuştur.
Takograf cihazlarının kalibrasyonunu yaptırmayanlara Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında yaklaşık 1.300 lira idari para cezası verilecek.
İlgili 45 soru bulundu
Dijital Takograf'tan indirilen bu verilerin bir yıl süre ile saklanması gerekmekte ve belirtilen süre içinde indirme yapılmaması durumunda eski verinin üzerine yeni veri yazılıyor ve dolayısı ile eski veriler silinmiş oluyor.
Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
Her 4,5 saatlik sürüş süresinden sonra sürücü en az 45 dakika mola vermelidir. Sürücü bir seferde 45 dakika sürüş yapabilir veya 15 dakikalık bir mola ve ardından 30 dakikalık bir mola (toplam 45 dakika) olarak dinlenme süresini planlayabilir.
Günlük dinlenme süreleri 24 saat içinde tamamlanmalıdır. Çift şoför durumu söz konusu ise günlük dinlenme süresi AETR'ye göre 30 saat içinde en az 9'ar saat, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre 8'er olarak uygulanır. Haftalık Dinlenme: En az 45 saat olarak uygulanır. 24 saate kadar kısaltılabilir.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır.
Ceza puanı sorgulama işlemleri ile 1 yıl içerisinde alınan trafik cezaları sorgulanabilmektedir. 1 yıl önceki trafik cezaları için trafik şubelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır. Trafik cezaları her yıl olduğu gibi 2023 yılına girilmesiyle yükseldi. Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı.
Stajyer ehliyet uygulamasında bir sürücü 2 yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilirken normal ehliyetli bir sürücü için bu süre 1 yıldır.
Meclis'ten geçen ehliyet affı düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek. Şurada Paylaş! CEZA PUANLARI SİLİNİYOR! Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında kaynaklanan ceza puanları, yeni yasayla birlikte silinecek.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar.
Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır. Bir tır şoförü çalıştığı süre boyunca kesintisiz olarak 4.5 saat araç kullanma hakkında sahiptir.
Her iki yılda bir takograf kalibre edilmelidir. Bu yükümlülük hem analog hem de dijital takograflar için geçerlidir. Kalibrasyon sırasında takografın çeşitli parçaları mühürlenir. Bu mühür iki yıl süreyle geçerlidir; bu, bir takografın iki yılda bir kalibre edilmesi gerektiği anlamına gelir.
- 24 saatlik herhangi bir süre içinde en fazla 9 saat çalışabilir.
Takograf verilerini saklama süresi ne kadardır? Takograf ve sürücü kartındaki veriler, kayıttan sonra en az bir yıl (52 hafta) saklanmalıdır. Veriler ayrıca vergi düzenlemelerine uymak için kullanılıyorsa, en az yedi yıl saklanmalıdır.
Sürücü, kartın hatalı veya arızalı olduğunu fark etmesi halinde 7 takvim günü içerisinde bir dilekçe ekinde yer alan arızalı kart ile birlikte yeni kart için başvurmalıdır. Kart verme otoritesi geçerli bir başvuru aldığı andan itibaren 5 gün içerisinde yeni bir kart vermekle yükümlüdür.
Bazı çalışanların ise işten ayrılırken tüm takograf kayıtlarını işyerinden alıp gittiği de görülmektedir. Unutulmamalıdır ki saklama ve ibraz yükümlülüğü işverene aittir ve cezai müeyyide işverene uygulanmaktadır.
Aynı şekilde başkasının kartını (dijital ehliyet) kullanan ve üzerinde oynama yapanlar 7000 tl ile 15000 tl arasında para cezası ve 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Her şeyden önce, takografla donatılmış bir aracı kullanırken kişisel dijital takograf sürücü kartını (dijital ehliyet) kullanmak zorunludur. Bir araç sürücü kartı olmadan çalıştırıldığında, takograf sürüş bilgilerini kaydetmeye devam edecek ve sürücü kartının olmadığını belirten bir etkinlik yaratacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri