Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında kadınlar için herhangi bir sınırlama olmadığı hatırlatıldı. Kararda, "Kadın, kocasının izniyle saçını istediği renge boyatabilir; kına sürebilir.
Taberânî'nin Ebû'd-Derdâ'dan yaptığı bir hadiste de: "Kim siyahla (saçlarını) boyarsa, Allah onun yüzünü Kıyamet günü siyah kılsın" buyurulmuştur. El Halîmî, saçı siyaha boyamanın erkekler hakkında mekruh olduğuna, kocası sebebiyle kadının siyaha boyamasının mekruh olmadığına hükmetmiştir.
Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mübârekpûrî, Tuhfetü'l-ahvezî, 5/353-361 [1752-1753]). Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
el Cevab: Saçların boyanması geçirgen özellikli boya kullanılıyorsa caizdir. Vücut azaları da (saç dipleri eller gibi) renklense abdeste ve gusle mani değildir. Geçirgen olmayan boyalar kullanılması, kadınların namaz kılmadıkları zamanlarda caizlik vechi olan bir uygulamadır.
İlgili 19 soru bulundu
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Saçı siyaha veya başka bir renge boyamak caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Saçı siyahın dışındaki renklere boyamak âlimlerin ittifakıyla caizdir.
El, ayak veya başa sürülen kınanın katı olan malzemesi temizlendikten sonra deri veya saçlarda bıraktığı renk, suyun deriye nüfûzuna engel değildir. Bu yüzden abdest veya gusle mani olmaz (Ibn Âbidin, a.g.e., I/224).
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Eğer geçici siyah boyası ile saçlar boyandıysa 4 ya da 5 yıkamada akmaya başlar. Eğer orta ve kalıcı siyah saç boyası kullanıldıysa akma işlemi gerçekleşmez. Aynı zamanda kişinin yapacağı saç bakım işlemleri boyanın akmasını yavaşlatır ya da hızlandırır.
Siyah Hint kınası, diğer kına türlerinden farklı olarak daha koyu bir renk verir ve doğal siyah saç rengini vurgular. Aynı zamanda diğer kimyasal içermeyen kına türlerine göre daha kalıcıdır.
Diyanet açıklamasına göre erkeklerin saçlarını siyah dışında bir renge boyaması caiz olarak kabul edilmiştir. Ancak genç yaştaki erkeklerin saçları beyazlamışsa eğer siyah renge boyamalarında bir sakınca görülmemiştir.
Koyu renkler kullanmayın
Düz boya ve açık tonlara sahip boyaların metali az içermesinden dolayı saça fazla zarar vermez. Kızıl ve siyah tonlarındaki saç boyaları ise fazla metal içermesinden dolayı saç ve saç derisinin çabuk dökülmesine neden olur" şeklinde konuştu.
Siyah saç deyince senin de aklına bembeyaz bir ten, renkli gözler geliyor mu? Pamuk Prenses'i andıran bu görünüm, siyah saçın yalnızca açık tenlilere yakıştığını düşündürüyor. Ancak doğru tonu tercih ettiğinde buğday veya esmer ten rengine sahip olanlar da siyah saç rengini kullanabilirler.
Kararda, "Kadın, kocasının izniyle saçını istediği renge boyatabilir; kına sürebilir. Boya, saç üzerinde kimyasal bir tabaka oluşturup suyun temasına engel olmadıkça guslü ve namaz abdestini engelleyici bir unsur değildir." denildi.
Değerli kardeşimiz, Kadınlar, deri üzerinde bir tabaka oluşturan veya oluşturmayan boyalarla kocalarına şirin görünmek için boyanabilirler. Ancak abdest ve gusülde tabaka oluşturan boyaların temizlenmesi gerekir.
Buna karşılık, vücutta tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mani değildir. Buna göre bayanların özel hallerinde tabaka oluşturmayan saç boyası kullanmaları gusle mani olmaz.
Eğer geçici siyah boyası ile saçlar boyandıysa 4 ya da 5 yıkamada akmaya başlar. Eğer orta ve kalıcı siyah saç boyası kullanıldıysa akma işlemi gerçekleşmez. Aynı zamanda kişinin yapacağı saç bakım işlemleri boyanın akmasını yavaşlatır ya da hızlandırır.
Kalıcı saç boyası ne kadar sürede akar? Eğer saçlarınızda açıcı yoksa kalıcı saç boyaları 8 haftaya kadar kalıcı oluyor. Boya saçtan tamamen ne zaman akar diyorsanız, ortalama olarak 3 ay diyebiliriz. Kalıcı saç boyaları saç tellerine işlendiği için boya tamamen akıp doğal saç renginize dönmeniz mümkün değildir.
Daha Uzun Süreli Yarı Kalıcı boyalar, 28 yıkamaya kadar sürer; saçınızı hergün yıkarsanız, bu süre yaklaşık 4 haftadır. Kalıcı Boyalarda ise dipleriniz gözükmeye başladığında, yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra boyanın yenilenmesi gerekir.
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Hormonal değişikliklerin yanında vücut ısı miktarı da artmaktadır. Bu nedenle vücudunuza uygulayacağınız saç boyası gibi herhangi bir kozmetik işlem oluşturacağınız rengi etkileyebilir. Saç rengini tamamen değiştirmek istiyorsanız bunu adet döneminizde yapmamanızı tavsiye ediyoruz.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
Diyanet İşleri Başkanlığı, tuvalet kağıdı ile temizlenmenin bir sakıncası bulunmadığı, saç boyası ve jöle gibi maddelerin de abdest ve gusle mani olmadığına hükmetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri