Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere en fazla 3'e bölünebilir. Bölünme durumunda toplam dinlenme en az 12 saat olmalıdır. İstisna olarak haftada en fazla 3 defa bu süre kesintisiz 9 saate düşürülebilir.
Firma kartları kullanılarak her 90 günde bir takograf cihazındaki veriler her 28 günde bir günde bir sürücülerin kartlarındaki veriler mutlaka indirilmeli ve bir yıl süreyle saklanmalıdır (Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 5 yıl).
Her 4,5 saatlik sürüş süresinden sonra sürücü en az 45 dakika mola vermelidir. Sürücü bir seferde 45 dakika sürüş yapabilir veya 15 dakikalık bir mola ve ardından 30 dakikalık bir mola (toplam 45 dakika) olarak dinlenme süresini planlayabilir.
4.5 saati geçen uzun yol şoförlerinin 45 dakika boyunca dinlenmeleri mecburidir. Toplamda 9 saat çalışan sürücünün 11 saat boyunca aracını hareket ettirmemesi ve dinlenmesi gerekmektedir.
Takografta aracın kullanım süreleri ve diğer detaylarla, sürücü kartlarında ki sürüş süreleri ve diğer bilgiler silinebilir mi? Bu soru bir çok kişinin aklına gelmekte ve dijital kartları sıfırladığını iddia eden fırsatçılar da piyasada mevcut. Ancak takograf ve sürücü kartı verileri sıfırlanmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Her iki yılda bir takograf kalibre edilmelidir. Bu yükümlülük hem analog hem de dijital takograflar için geçerlidir. Kalibrasyon sırasında takografın çeşitli parçaları mühürlenir. Bu mühür iki yıl süreyle geçerlidir; bu, bir takografın iki yılda bir kalibre edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Kalibrasyon belgesi, aracınızda bulunan takograf cihazının çalışır durumda ve tüm fonksiyonlarını yerine getirdiğini belgelemektedir. Kalibrasyon belgesi araç muayene istasyonlarında (TÜV TÜRK) , kantarlarda, Polis ve Jandarma Trafik kontrollerinde istenilen bir belgedir.
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tek şoför dinlenme süresini haftada kaç kere 9 saate indirebilir? GÜNLÜK ÇALIŞMA (SÜRÜŞ): Şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar.
Genel olarak bakıldığında ticari amaçlar ile yük taşımacılığı yapılan tır ve kamyonlarda (azami ağırlığı 3,5 tonun üzerindeki araçlarda) 24 saatlik yolculuk boyunca 9 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır. Bununla birlikte şoförlerin devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç kullanması da yasaklanmıştır.
Kamyon – Otobüs – Çekicilerde bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Arızalı takoğraf cihazı bulunan araçla trafiğe çıkan şoförlere İdari para cezası, 20 ceza puanı ve eksikliği giderilinceye kadar trafikten men cezası uygulanır.
Takograf Sürücü Kartı Olmadan Araç Kullanmanıza İzin Verilir mi? Takograf ile donatılmış araçları sürücü kartı olmadan çalıştırmak teknik olarak mümkündür.
Takograf Sürüş Sembolü
'Sürüş' sembolü, aracı kullanan bir sürücünün durumunu ve ardından genellikle araçla geçen süreyi gösterir. Bu sembol, sürücü direksiyon başında olduğu ve araç hareketsiz veya park halindeyken bile motor çalıştığı sürece geçerlidir.
Sayısal takograf kartınızın geçerlilik süresinin bitmesine 45 (kırk beş) gün kala yenileme başvurusu yapabilirsiniz. İnternet üzerinden http://staum.tobb.org.tr adresinden başvuru ekranına ulaştıktan sonra, sağ üst köşede yer alan “Kart İşlemleri” butonuna tıklayınız.
Çift kişilik görevler
Sürücüler için günlük dinlenme gerekmeden önce, en ideal durumda maksimum sürüş süresi 20 saattir. 20 saat ancak her iki sürücünün de 10 saat araç kullanması durumunda mümkündür (günlük uzatılmış sürüş süresi).
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır.
Takograf Sürüş Süreleri
Günlük maksimum sürüş süresi 9 saattir. Kamyon/tır sürücüleri için haftalık maximum sürüş süresi 56 saattir. İki haftalık bir süre içinde toplam sürüş süresi 90 saatiikinci hafta 34 saat olmak üzere araç kullanabilir.
Başka bir anlatımla günde 11 saate kadar olan çalışmalar için ara dinlenmesi en az bir saat, onbir saat ve daha fazla çalışmalarda ise en az birbuçuk saat olarak verilmelidir. İşçi, ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
2. Herhangi bir onbeş günlük sürede toplam taşıt kullanma süresi doksan saati geçemez. Molalar 1. Dört saat otuz dakikalık taşıt kullanma süresinin sonunda sürücü bir dinlenme süresini kullanmaya başlamayacaksa en az kırk beş dakikalık bir mola verir.
Günde 9 saatten fazla ,devamlı olmak üzere 4,5 saatten fazla sürmeleri yasaktır. Daha fazla araç kullanılacaksa 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu mola 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
Kalibrasyon süresi bir gün (bazen daha da kısa olabilir) ile 1-3 ay arasında değişebilmektedir. Ayrıca cihazla yapılan ölçüm değeri saf standartla elde edilen sinyal ile örnekle elde edilen sinyal farklı olabilmektedir.
Takograf verilerini saklama süresi ne kadardır? Takograf ve sürücü kartındaki veriler, kayıttan sonra en az bir yıl (52 hafta) saklanmalıdır. Veriler ayrıca vergi düzenlemelerine uymak için kullanılıyorsa, en az yedi yıl saklanmalıdır.
Takograf cihazlarının kalibrasyonunu yaptırmayanlara Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında yaklaşık 1.300 lira idari para cezası verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri