3 Mart 1925'te başbakan olan İsmet İnönü, ayaklanmanın bastırılması için hükümete geniş yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu'nu TBMM'den çıkardı. Diğer taraftan ordu birlikleri harekete geçirildi. Yapılan plânlı askerî harekât ile, isyancılar dağıtılıp, elebaşıları yakalandı.
1925 başlarında doğu vilayetlerinde başlayan Şeyh Said İsyanı dinî ve millî bir karaktere bürünerek kısa sürede genişlemiştir. Hükümet Şeyh Said İsyanı'ndan muhalefet partisini ve muhalif İstanbul Basını'nı da sorumlu tutmuş, Takrir-i Sükûn Kanunu ile her ikisini de bertaraf etmiştir.
Böyle örgüt kuranların, bu örgütlere girenlerin, “dini, dince kutsal sayılan değerleri” kullanarak devletin şeklini değiştirmeye, iç güvenliği bozmaya, halk arasında fesat çıkarmaya sözlü yazılı ve eylemli olarak katkıda bulunanların da vatan haini sayılacaklarını kabul etti.
Takriri Sükûn Kanunu, 1925 yılında Güneydoğu Anadolu bölgesinde başlayan Şeyh Said İsyanından sonra çıkartılmıştır. İsyan sırasında iktidarda olan Fethi Bey hükümeti düşmüş ve onun yerine İsmet Paşa hükümeti göreve gelmiştir. Kurulan yeni hükümet ilk iş olarak Takriri Sükûn Kanunu'nu yürürlüğe koymuştur.
Şiddetli ve sürekli alkışlar eşliğinde konuşmasını bitirdikten sonra oylamaya sunulan yasa tasarısı kabul edilmiş ve Takrir-i Sükûn yasası iki yıl daha uzatılmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
syanın bastırılması, muhalefetin artan etkinliğinin azaltılması ve yapılacak yeni reformlara zemin hazırlanması için 4 Mart 1925'de Takriri Sükun Kanunu çıkarıldı ve bu kanunun isyan bölgesinde uygulamasını yapmak üzere Şark stiklal Mahkemesi kuruldu.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası; programındaki "fırkamız itikad-ı diniyeye ve fıkriyeye hürmetkardır" (Parti, dini düşünce ve inançlara saygılıdır) maddesi gerekçe gösterilerek, Şeyh Said İsyanı'ndan sorumlu tutulmuş ve 5 Haziran 1925'te kapatılmıştır.
Peygamber'in sözleri, fiilleri ve onayları (takrir) ile bunların nakledildiği rivayetleri ifade eder. Sünnet ise sözlükte “doğru veya yanlış sürekli takip edilen yol, kanun, âdet” gibi manalarda olup Hz. Peygamber'in söz, fiil ve onaylarının ortak adıdır.
Cumhuriyet henüz birinci yaş gününü bile kutlayamamış iken dış destekli bir saldırıyla karşı karşıya bırakıldı. Halifeliğin kaldırılmasından yaklaşık bir yıl sonra, 13 Şubat 1925'te Şeyh Sait, “din elden gidiyor” diye doğudaki bazı aşiretleri Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı ayaklandırdı.
Şeyh Said, Mayıs 1925'te büyük bir isyan başlatmayı hedefliyordu. Ancak isyan, Şubat ayında Diyarbakır'da Piran köyünde jandarmayla çıkan çatışma sonucu erken başladı. İsyanın bir Kürt bağımsızlık hareketi ya da laikliğe karşı bir ayaklanma olup olmadığı kesin değil.
Şeyh Sait ve ayaklanmaya katılanların duruşmaları ise 21 Mayıs günü başladı; mahkeme kararını 28 Haziran'da açıkladı. Buna göre Şeyh Sait'le birlikte kırk altı kişinin asılarak idam edilmelerine hükmolundu. Hüküm, 29 Haziran 1925 tarihinde Diyarbakır'da infaz edildi.
Şeyh Said İsyanı (Dönemin adıyla: Genç Hâdisesi, Şubat - Nisan 1925), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde merkezî yönetime karşı girişilen, geniş çaplı, Kürt ve Zaza aşiretlerin destek verdiği Hilâfet taraftarı ayaklanma. Kesin Türkiye zaferi, isyan bastırıldı.
3 Mart 1925'te başbakan olan İsmet İnönü, ayaklanmanın bastırılması için hükümete geniş yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu'nu TBMM'den çıkardı.
Takrir-i Sükûn Kanunu) Ankara'da ve isyan bölgesinde olmak üzere iki İstiklal Mahkemesi'nin kurulmasını istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu isteği benimsedi. İsyan bölgesi İstiklâl Mahkemesi görev alanı içindeki Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın şubelerini kapattı.
Müderris, mutasavvıf, müfessir ve muhaddis olan Şeyh Said, Şeyh Said İsyanı'nın lideriydi. Cumhuriyet'in ilanına ve laik düzene karşı çıkan Şeyh Said, şeriat isteğiyle dönemin hükûmetine karşı silahlı isyan girişiminde bulunmuş, bunun üzerine 1925 yılında yargılanmış ve idam edilmiştir.
TBMM tarafından çıkarılan ikinci kanun olan Hıyanet-i Vataniye Kanunu, İttihat ve Terakki hükûmetince Birinci Dünya Savaşı sırasında çıkarılan Hıyanet-i Askeriye Kanunu'ndan esinlenmiştir. Belirgin amaç, o aşamada henüz otoritesi ve meşrutiyeti tartışmalı olan TBMM'ye yönelik muhtemel direnişleri kırmaktır.
Mustafa Kemal'e 1926 yılında, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimine ilişkin eylemde istiklal mahkemeleri son kez görev yapmıştır.
Şeyh Said, 1865 yılında Şeyh Mahmud Fevzi ve Gule Hanım'ın oğlu olarak Elazığ'ın Palu ilçesinde dünyaya geldi. Tarihi kaynaklara göre: Şeyh Said'in 6. göbekten dedesi olan Seyyîd Haşim, İran'dan Diyarbakır'a yerleşmiş ve Sultan IV. Murad tarafından öldürülmüştür.
Sait Okur, bilinen adıyla Said Nursî (1878 - 23 Mart 1960), Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazar. Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye azalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın Kafkasya Cephesi'nde milis alay kumandanlığı yapmıştır.
Her ne kadar resmî soyadı “Okur” olsa da Risale-i Nur'da bu ifade hiçbir zaman yer almamıştır. Hem Risale-i Nur'da, hem de Nur Talebeleri arasında Üstad'ın ismi olarak “Bediüzzaman Said Nursî” tercih edilmiştir.
Bediüzzaman Hazretleri, din derslerinin, Ezan-ı Muhammedî'nin kaldırıldığı o dehşetli hücum zamanlarında her şeyden çekinmeyi bir gereklilik olarak görür. O yüzden evlenmeme kararını alır.
"Dini ve dinî duyguları âlet ederek devletin iç güvenliğini ihlâle teşebbüsle" suçlanmış, Eskişehir'deki yargılamada kendisine 11 ay hapis ve Kastamonu'ya sürgün cezası verilmiş, talebesinden 15 kişi altışar aya mahkûm olmuşlar diğer öğrencileri ise serbest bırakılmışlardı.
7 Ekim 1917 tarihinde tedavi gördüğü kanser nedeniyle Zürih'te ölmüştür. Öldüğünde henüz 35 yaşındaydı.
Diyarbakırın Piran köyünde, 13 Şubat 1925 tarihinde köydeki asker kaçağı gençlerin Şeyh Sait'in kardeşi Şeyh Abdurrahim tarafından saklanması ve onları teslim almaya gelen jandarmaya açılan ateşle başlayan bu isyan , kısa sürede genişlemiş ve bu büyük ayaklanmanın temelini oluşturmuştur.
31 Ocak 1983 tarihinde Ankara'da doğan Belçim Bilgin'in kökeni sıklıkla merak edilir. Baba tarafı Diyarbakır, anne tarafı ise Mardinlidir. Bilgin, Şeyh Said İsyanı'nı başlatan Şeyh Said'in torunudur. Kendi ifadesine göre ise Şeyh Said, babasının dedesinin büyük ağabeyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri