Rendelediğiniz portakal kabuğunu 4 su bardağı şeker ile karıştırın.. bu karışıma 7 adet sıkılmış portakal suyunu + 2 yemek kaşığı limon suyunu katıp hepsini karıştırın.. Şeker karışımın içinde iyice eriyene kadar 1 gün karışımı buzdolabında bekletin ( arada sırada karışımı karıştırmayı unutmayınız)..
Birçok derde çare olan portakal kabuğu hazımsızlığa iyi geliyor ve kolesterolü önlüyor. Doğru şekilde kullanıldığında öksürüğü kesici etkiye sahip.
Portakal kabuğu içerdiği C vitamini sayesinde bünyeyi güçlendirir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır. Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir. Kötü nefes kokusunu giderir.
Tezgahın üzerine streç film yayıp üzerine rendelediğiniz kabukları incecik serin. Etrafını katlayıp küçük bir tepsi veya bir kap üzerinde dondurucuya atın ve ihtiyaç anında buzluktan çıkarıp istediğiniz miktarda rendelenmiş kabuğu kırıp kullanın.
İlgili 18 soru bulundu
Rendelediğiniz portakal kabuğunu 4 su bardağı şeker ile karıştırın.. bu karışıma 7 adet sıkılmış portakal suyunu + 2 yemek kaşığı limon suyunu katıp hepsini karıştırın.. Şeker karışımın içinde iyice eriyene kadar 1 gün karışımı buzdolabında bekletin ( arada sırada karışımı karıştırmayı unutmayınız)..
Portakal kabuğu kurutma
Kuruduktan sonra rondodan geçirerek toz hale getirebilir, kek, sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kurabiye tarifleri gibi tariflerinizde aroma verici olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Portakal kabuklarını 3 kez duru suyun altında iyice yıkayın ve tercihen geceden suyun içinde bırakın. Kabukları kaynayan su dolu bir tencereye koyun ve 7-8 dakika haşlayın.
Portakal kabuğu zehirli değildir, aksine çoğu aşçının bildiği üzere portakal özü yemeklere büyük lezzet katar. Yenilebilir de olsalar portakal kabukları meyvenin kendisi kadar sulu ve lezzetli değildir. Ayrıca organik olmayan, yani kimyasalla kaplı kabuğunu sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.
Aslında portakal kabuğu meyvenin en faydalı kısmıdır. Çünkü içerisinde belirli fitokimyasallar, flavonoidler ve diğer antioksidanlar açısından zengin olmasının yanı sıra A , B, C vitamini , bakır , kalsiyum ve magnezyum barındırır.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Bronşite iyi gelen gıdalar nelerdir? C vitamini içeriğindeki güçlü antioksidan ile bronşitten kurtulmanıza yardımcı olur. C vitamini yönünden zengin olan kırmızı biber, maydanoz, kekik, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, lahana, portakal, mandalina, elma, nar, kivi, çilek gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
Astım, KOAH, gizli kalp yetmezliği, bronşit ve tiroit bezi iltihabı bu hastalıklardan bazıları. Uzmanlar, portakal suyunun öksürüğe iyi geleceğini belirtiyor.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Portakalları sıkmadan önce kabuklarını soyarak başlamalısınız. Çünkü kabuktaki kimyasallar, portakal suyuna geçebilir. Bunun yanı sıra portakalın üzerindeki beyaz ve ince kabuk, sıkacağınız portakal suyunda acı bir tat bırakabilir. Meyve suyunun tadının bozulmaması için kabukların soyulmasında faydalı olacaktır.
Portakal kabuğunun portakaldan daha çok rağbet görmesi üzerine bu alanda yeni iş alanları oluşmaya başlamıştır. Portakal kabuğunun kurutulması güneş altında 2-3 gün arasında sürmektedir ve kaliteli bir kurutma gerçekleştirilemediği bilinmektedir.
Portakalın kabuğunu veya şeftalinin çekirdeğini yemiyoruz. Meyvenin yenilen kısmına göre hesaplarsak %5-7 posa oranında posa ayrılıyor” dedi. Ekşi, sözlerine şöyle devam etti: “Başka bir deyişle, elde edilen meyve suyu, sıkılan meyveden %5-7 azdır fakat içerdiği vitamin ve mineral miktarında bir azalma yoktur.
Portakal Kabuğu Neye İyi Gelir? Portakal kabuğu A ve vitamini açısından oldukça zengindir. Bulundurduğu C vitamini sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini etkiler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve solunum yolu hastalıklarına karşı etkilidir. Bunun yanı sıra damar tıkanıklığını da gidermektir.
Bağırsak kurdu portakal kabuğu sayesinde vücuttan temizlenebilir. Portakal kabuğunu rendeleyip kuruttuktan sonra suyla beraber tüketmeniz önerilir. Antioksidan etkilere sahip olan portakal kabuğunu suyla karıştırıp içtiğinizde, bağırsaklarda oluşan hasarlar onarılır ve kurtların yayılması önlenir.
Kabukların üzerini örtecek kadar su eklenir ve kabın ağzına bir tülbent konur. 10-15 gün sonra oluşan sirke süzülerek bir kaba doldurulur ve içerisine bir miktar turşu tuzu veya kaya tuzu atılır . Işık almayan bir yere kaldırılan sirke yaklaşık 35-40 gün sonra hazır hale gelir.
C vitamini içeriğinin yanı sıra iyi bir posa kaynağı olan portakalın soyulduktan sonra kabuğu ve meyvesi arasında kalan beyaz kısmı tüketilmelidir. Böylece diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının da sürdürülmesinde önemli rol oynar.
Hiçbir meyvede alkol yoktur
Bildiğimiz hiçbir meyve alkollü değildir. Ancak fermante edilirse alkole dönüşürler. Meyvelerde alkolitler vardır ancak bu madde, meyve çürümeye, kokuşmaya yüz tuttuğunda ortaya çıkar. Bu bile kandaki alkol oranını yükseltmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri