Basit usulde vergi mükellefi olan ticari taksiler KDV mükellefi olmadığı için taksi ücretinde KDV yoktur. Taksiden fiş/fatura almadıysanız %18 KDV tutarındaki 4,80 TL artı para ödemiş oldunuz. Çünkü ödediğiniz paraya KDV dahildir. Lütfen taksilerden fiş/fatura alınız.
KDV Kanunu'nun 17/4-a maddesiyle, basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edilmiştir. Buna göre basit usulde vergilendirilen taksiciler tarafından düzenlenen belgelerde KDV hesaplanmayacak ve belge üzerinde ayrıca KDV gösterilemeyecektir.
Bildiğiniz üzere taksiciler basit usulde vergilendirildikleri için, 1.7.2003 tarihinden itibaren taksi işletenlerce yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna olacaktır.
-Mükellefinizin, İlgili aracı özel matraha tabi olarak KDV uygulanmadan almış olması, ayrıca ticari taksi plakasını kullanmaya devam etmesi KDV'yi etkilemeyeceğinden, ticari olarak kullanmış olduğu ilgili binek aracın satışında yüzde 18 KDV uygulanması gerekmektedir.
Taksi fişleri kazancın tespitinde, gider olarak kaydedilebilir. Ancak; taksi fişlerinin üzerine şirket kaşesi ve onayını belirtmekte ispat açısından fayda var. Gider olarak kabul edilir ancak KDV indirim konusu yapılamaz.
İlgili 35 soru bulundu
Bildiğiniz üzere taksiciler basit usulde vergilendirildikleri için, 1.7.2003 tarihinden itibaren taksi işletenlerce yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna olacaktır.Bu nedenle, 1.7.2003'ten itibaren taksicilerden alınan perakende satış fişleri üzerinden KDV hesaplanmaması ve KDV indiriminin yapılmaması ...
Ancak, taksi işletmecilerinin müşterinin istemesi halinde perakende satış fişi veya dip koçanlı yolcu taşıma bileti yerine tutara bakılmaksızın fatura düzenleyecekleri tabiidir.
Perakende satış fişi, makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir. Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.
Resmi Gazete'de 07.07.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ileKDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki oran %20'ye yükseltilmiştir. Bu grupta mobilya, beyaz eşya, araba, sigara ve alkol gibi ürünler bulunmaktadır.
Mevcut vergi mevzuatı gereğince taksi ve dolmuşlar basit usulde vergilendirilirler. Kısaca açıklamak gerekirse, basit usulde vergilendirilenler defter tutamamakta ve her yıl cüzi bir miktarda vergi ödemektedirler.
Sirküler2023 - KDV ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK HAKKINDA - MALİGÜNDEM. 10 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere Genel Katma Değer Vergisi oranı %18 den %20 ye çıkarılmıştır. Aynı tarihte, teslim ve hizmeti %8 oranında KDV ye tabi olan ürün ve hizmetlerin KDV oranı ise %8 den %10 a çıkarılmıştır.
Ticari otolarda KDV oranı alış ve satışta %18'dir. Faturadaki KDV tutarı; Katma Değer Vergisinden indirim konusu yapılabilir.
Taksimetre açılış ücreti 5 TL ve minimum taksi ücreti ise, 23 TL olarak belirlenir. Taksilerde ücret hesaplaması yaparken taksimetre açılış fiyatı üzerine fiyat ve kilometre ücreti de eklenerek hesaplama yapılır. Bu hesaplama aracı km, güzergah ve fiyat bilgisini verir.
Taksi ücreti hesaplama, (gidilecek mesafe (km) *km başına ücret)+ taksi açılış ücreti formülüyle yapılır. Bazı şehirlerde km başına taksi ücretleri mesafeye göre değişebilir.
Bu nedenle perakende satış fişlerinde KDV'nin ayrıca gösterilmesi zorunlu olmayıp, vergili bedelin tek tutar halinde ifade edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Taksi faaliyetinde müşterilerine perakende satış fişi kesmekteydi. 2022 yılı e fatura mükellefine geçeceği için taksi yolcularına e fatura mı kesmelidir? Taksi müşterilerine e-fatura düzenleyemezsiniz.
TİCARİ TAKSİ SAHİPLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ
Türkiye'de mükellef olan olan ticari taksi sahipleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 46-47 ve 48. Maddelerindeki esaslara göre Basit Usulde çalışan mükellefler olarak yer almaktadırlar.
TAKSİ İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR? Taksiler ise 28 lira olan indi-bindi ücreti 40 liraya yükseltildi. Taksiler de kilometre başına alınan ücret ise 6,30 TL'den 8,51 liraya çıktı.
Ekonomik faaliyetini daha çok bedeni çalışmasına dayandıran düşük gelirli taksi ve minibüs işletmesi sahiplerinin esnaf olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirtmek gerekir.
2022 Yazar Kasa Fişi Kesme Sınırı... Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Bu fişler iki nüsha olarak düzenlenir. Perakende satış fişlerinde, işletmenin adı veya mükellefin adı soyadı, vergi dairesi ve hesap numarası, düzenlenme tarihi, satılan emtianın veya yapılan işin cinsi, miktarı, fiyatı ve tutarı gösterilir. Bu belgeler dip koçanlı olarak kullanılabilir.
Vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için bu belgeleme oldukça değerlidir. Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur.
Belediyemiz trafik zabıta ekipleri, servis araçları, minibüs, ticari taksi, taksi dolmuş ve özel halk otobüslerine yönelik denetimler yapmaktadır.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, taksilerde kısa mesafe ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcu alınmamasının tespitinde güvenlik birimleri yolcu mağduriyetini giderecek. Yolcu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine yasal işlem yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri