OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
Nesne yönelimli programlama (Object oriented programming) hem veri hem metotları içerebilen objeler oluşturabilmemize izin veren bir yazılım geliştirme metotudur.
Nesne yönelikli programlamaya örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina… gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir. Örneğin lambanın açık-kapalı olması durumu, veya radyonun rengi, markası, üretim yılı… gibi özelliklerinin bilgisayar ortamında gösterilmesidir.
Nesne yönelimli programlama (NYP), (İngilizce: Object - Oriented Programming)(OOP), Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.
İlgili 19 soru bulundu
OOP Neden Kullanılır? OOP 1960'lı yıllarda yazılım dünyasının yaşadığı boyutlandırma sorunu sonrasında ortaya çıkmıştır. OOP ile nesne oluşturma bir sınıf içerisinde oluşturulur ve böylelikle tüm projelerde kullanılabilmektedir. Bu sayede sınıflar 1 kez oluşturulur ve uzun kodların tekrardan yazılmasına gerek olmaz.
C# nesne odaklı bir programlama dilidir.
Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
OOP, günümüzde en çok kullanılan yazılım paradigmasıdır. Hal böyleyken kod içerisinde anlatmak ne kadar basitse, high level olarak anlatmak bir o kadar zor.
Object(Nesne Nedir?)
Nesneler,nesneye dayalı programlamayı (Object Oriented Programming)(OOP) anlamak için temel yapıtaşlarıdır. Etrafımızda gerçek dünyamızdaki bir çok nesne örneği ile karşılaşırız.Bu nesneler köpek,kedi,masa,televizyon,bisiklet vb olabilirler. Tüm nesneler iki tip karakteristik özelliğe sahiptir.
Soyutlama (Abstraction), kullanıcıdan implementasyon detaylarının gizlenip, sadece fonksiyonelliğin sağlandığı süreçtir. Birbirinin alternatifi işleri yapan nesnelere, NE yapmaları gerektiğinin söylendiği, NASIL yapıcaklarının onlara bırakıldığı süreçtir.
Örnek: “Memeli” sınıfından direkt bir nesne oluşturulmaz; ancak alt sınıfları tanımlanarak onlardan nesneler oluşturulur. Soyut sınıfın yöntemlerini, alt-sınıfları tarafından üzerine yazılmak üzere, sadece şablon olarak tanımlayıp içlerini boş bırakabiliriz veya soyut yöntem (“abstract method”) olarak tanımlayabiliriz.
Attributes (Özellik) Nedir ? Sınıf içinde tanımlanan sınıfın her hangi bir özelliğini taşıyacak olan değişkenlere verdiğimiz isimdir. Örneğin Arabanın renk bilgisi gibi.
Java bir OOP programlama dilidir, Java Script bir OOP komut listesi oluşturma dilidir. Java, sanal makinede veya tarayıcıda çalışan uygulamalar oluşturur, JavaScript kodu sadece tarayıcıda çalıştırılır. Java kodunun derlenmesi gerekir, JavaScript kodları metinlerden oluşur.
Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java'da sınıf (class) kavramını doğada cins isimlere benzetebiliriz. Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır.
Veri her katmandan geçerken üstüne bir header eklenerek ya da bir header çıkarılarak katman değiştirir. Bu olaya encapsulation/decapsulation denir. Her katman kendi ile ilgili header'ı açarak işlem yapar.
Java Encapsulation (Kapsülleme) kavramını programlarımız üzerinde koruma ve esneklik sağlamak için kullanırız. Java Encapsulation temel olarak bir sınıfın, içerisinde bulunan metotların ve değişkenleri koruması işlemidir.
Nesne yönelimli programlama dillerinde çok biçimlilik özelliği ise aynı temel sınıftan türetilmiş olan sınıflarda paylaşılan, başka bir ifadeyle aşırı yüklenen aynı metodun bu sınıflarda farklı şekillerde uyarlanabilmesidir.
Encapsulation (Kapsülleme) Sarmalama ilkesi, bir sınıfa ait değişkenlerin veya niteliklerin ancak o sınıfa ait metotlar tarafından değiştirilebilmesi ve okunabilmesi ilkesidir. Bu ilke sayesinde nesnelerde oluşacak anlamsızlıkların önüne geçilebilir.
Python'un önemli bir yönü dinamizm bir yapıya sahip olmasıdır. Nesne tabanlı bir programlama dili olarak kullanıldığı için dildeki her şey, işlevler ve modüller de dahil olmak üzere, nesne olarak ele alınır.
C# genellikle . NET platformunda ve açık kaynaklı olarak profesyonel ve dinamik web site geliştirmesinde kullanılmaktadır. Çok işlevli bir web site alt yapısı oluşturmak için C# kullanabilirsiniz.Nesne odaklı bir programlama dili olduğundan kolay ve hızlı kod yazdığınız gibi bakımı da kolaydır.
Nesneye yönelik programlama veriler etrafında döner. Nesneye yönelik programlama ana programlama birimi nesnedir. Bir nesne, gerçek zamanlı bir varlığın temsilidir ve veriler üzerinde çalışan veriler ve yöntemler veya fonksiyonlardan oluşur.
C++ C'in OOP olanı zaten. C ile sistem programlamada OOP cok gerekli olmadığı için kullanılmıyor. OOP yerine struct kullanılıyor. Ancak yine de OOP gerekli ise C++ veya Objective-C kullanılıyor.
C# Polymorphism, nesne yönelimli programlamanın temel yapı taşlarının arasında yer alan, çok biçimlilik olarak bilinen bir kavramdır. C# polymorphism nedir sorusuna ise programımızda oluşan bir nesne yapısının birbirinden farklı nesneler şeklinde davranmasını sağlayan yapı olarak cevaplayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri