0-1 yaş aralığında hususi C segmenti otomobillerin ticari taksiye girmesine yönelik yaş sınırı 0-3'e, mevcutta taksi olarak hizmet veren araçların da yaş sınırı 0-6'dan 0-8'e yükseltildi.
Belgeleri hazırlamadan önce taksi şoförü olmak ve kart alabilmek için taksi şoförü olmak için yaş sınırı 22 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir. 22 yaşından küçük ve 66 yaşından büyük kişiler taksi şöför kartı alamazlar.
Ticari araç kullanan şoförler için yaş sınırı 65'ten 68'e yükseltildi. Bu gelişmeden sadece ticari taksi kullanan şoförler yararlanabilecek. İstanbul'da bulunan 18 bine yakın ticari taksiyi ilgilendiren gelişme yaşandı.
Mevcut yaş sınırı 12 olan minibüslerin yaş sınırı 14'e, taksi dolmuşların 10'dan 12'ye, sarı taksilerin 6'dan 8'e, turkuaz ve siyah taksilerin 9'dan 11'e yükseltildi. Yaş sınırı 12 olan okul servisi ve 19 olan personel servis araçlarında değişikliğe gidilmedi. Alınan kararlar 2023'ün sonuna kadar geçerli olacak.
Yolcu taşımacılığında asgari kapasiteyi sağlayacak taşıt yaş şartı 12'den 15'e çıkarıldı. Yolcu acenteliği hizmeti yürütenlerin hizmet verebilecekleri firma sayısı 10'dan 20'ye yükseltilerek uluslararası yolcu acenteliği hizmeti verenlerin yurt içi taşımacılara da hizmet vermelerine imkan sağlandı.
İlgili 37 soru bulundu
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok.
Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok. Hastanede doktor 'Bu kişi sağlıklıdır araç kullanabilir' raporunu verdiği her kişiye ehliyet veriliyor. Burada yaş sınırına bakılmıyor. 100 yaşında biri sağlık raporu ile gelirse yine ehliyet alır” dedi.
0-1 yaş aralığında hususi C segmenti otomobillerin ticari taksiye girmesine yönelik yaş sınırı 0-3'e, mevcutta taksi olarak hizmet veren araçların da yaş sınırı 0-6'dan 0-8'e yükseltildi.
Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur.Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz. 2005 doğumlular ne zaman ehliyet alacak? 2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler.
Stajyer sürücü ticari araç kullanabilir mi ? Evet kullabilir ama bunun şartları vardır, Stajyer ehliyetine sahip bir sürücünün ticari araç kullanabilmesi için SRC-2 veya SRC-4 gibi (Mesteki yeterlilik) SRC Belgesi alarak ticari yolcu veya ticari yük taşımacılığı yapabilirler.
C Sınıf Sürücü Belgesi
Kamyon ve çekici kullanacak olanların alması gereken ehliyettir. C sınıf sürücü belgesine sahip olan araç sahipleri M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları da kullanabiliyor. Başvuru için ise en az B grubu ehliyetiniz olması gerekiyor. Yaş sınırı ise 21 olarak belirleniyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen 'taksi' genelgesinde polisin, taksilerin yolcuyu almadığını tespit etmesi halinde, yolcu taksiye bindirilecek, taksi almamakta ısrar ederse trafikten men dahil yasal işlemler yapılacak.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Ticari Taksi Şoför Kartı Başvurusu
Başvuru yapabilmek için aranan koşullar 22 yaşından gün almış olmaktır. Yaşını doldurmuş şoför arkadaşlar gerekli evraklarla başvuruda bulunduğu takdirde belgesini alabilir.
Ticari taksi plakası almak için kişinin geçim kaynağının şoförlük olduğunu kanıtlaması gerekir. Geçim kaynağı taksicilik olmayan kişilere ticari taksi plakası verilmez. Ticari taksi plakası almak için Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'ne başvuru yapmak gerekir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verisine göre Türkiye'de 2021 yılında otomobillerin ortalama yaşı 13,2 yıl. Avrupa ve Türkiye'de otomobiller kaç yaşında? Avrupa'da en genç ve yaşlı araçlar hangi ülkelerde? Türkiye'de 2021 yılı verilerine göre otomobillerin ortalama yaşı 13,2 yıl.
Ülke içerisinde dolmuş, taksi şoförlüğü ya da okul servisi kullanmak isteyen sürücülerin SRC 2 belgesi alması gerekmektedir. SRC 1 belgesi sahiplerinin SRC 2 almasına gerek yoktur. SRC 1 belgesine sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 2'ye de sahip olur.
İstanbul'da UKOME'nin aldığı yeni karara göre yenilenecek araçların taksi renkleri turkuaz ve UBER araçları gibi siyah renkte olacak. 31 Mayıs'tan itibaren araç veya sahip değişikliği durumunda taksilere asgari D segmenti şartı da getirildi.
Yönetmeliğin iptalleri düzenleyen maddesinde yapılan değişikle ise mesleki yeterlilik belgeleri ölüm veya vatandaşlık kaydının silinmesi ve sürücüler için 63 yaşının doldurulması hallerinde iptal edilecek.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
Ticari Araç Sürücüleri İçin Yaş Şartı 69'a Çıkartıldı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri