Son dönemlerde yaygın olarak yapılan ürünü peşin alıp sonradan bankada taksitlendirme yapıp fark ödeme faiz olduğundan caiz değildir. Zira doğrudan mal akdi üzerinden satış yapılmayıp banka verdiği para üzerinden işlem yapmaktadır. Paraya uygulanan fark faiz olduğundan caiz görülmemektedir.
Vade farkıyla mal satın almak tüketici kredisiyle mal almak gibidir. Modern kanunlarda, ekonomi biliminde ve muhasebede vade sebebiyle konulan bu fark faiz kabul edilmektedir.
Taksitlendirme talep edilen harcamaların 2 taksite bölünmesinde %2,379 (KKDF ve BSMV dahil), 3 taksite bölünmesinde %4,758 (KKDF ve BSMV dahil) faiz oranı uygulanmaktadır. SMS ile iletilen taksitlendirme talepleri, harcamanın yapıldığı gün geçerlidir.
Örneğin bir malın peşin alınması halinde ödenecek miktarla, taksitle alınması durumunda ödenecek miktar arasında fark olabilir. Aradaki bu fark ise vade farkı olarak adlandırılır.
Belli bir fiyat üzerinde anlaşmak şartıyla vade farkı konulmasında bir sakınca bulunmamaktadır (Serahsi, el-Mebsut, XIII, 7, 8).
İlgili 17 soru bulundu
Bir malın taksit sayısına göre, farklı fiyatlarla satışa sunulması caizdir.
Sabah'ın ilahiyat profesörü yazarı Hatipoğlu: Alıcı ve satıcı ayrılırken peşin mi, vadeli mi hangisinin tercih edildiği, fiyatın ne olduğu kesinleşmiş olmalıdır. İlahiyat profesörü Nihat Hatipoğlu, ürünlerin peşin ve taksitli fiyatının farklı olmasının faiz durumu oluşturmayacağını söyledi.
Dolayısıyla, vade farkı istemi faiz niteliğinde olmayıp, geç ödemeden doğan fiyat farkıdır. Temerrüt faizi ise, borçlunun ifası mümkün ve muaccel olan bir borcu zamanında ifa etmemesi ile birlikte, gecikmiş duruma düşmesi halinde talep edilebilen bir faiz çeşididir.
Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde peşin fiyata göre bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir? Bir malı peşin olarak satmak caiz olduğu gibi vadeli ya da taksitle satmak da caizdir.
Eğer toplam alacak 100.000 TL ise; 40.000 TL / 100.000 TL = 0,4 gün Ağırlıklı Ortalama Vade gün sayısı bulunur. En son adımda ise bulunan Ağırlıklı Ortalama Vade gün sayısı geçerli faiz oranıyla çarpılarak vade farkı hesaplanır. Eğer faiz oranı %5 ise; 0,4 x %5 = %0,2 vade farkı oluşur.
Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işler. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda %3,66 oranında akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise %3,96 oranında gecikme faizi uygulanır.
Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde (nakit çekim veya kullanım işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenerek belirlenir.
Son ödeme tarihine kadar eksik ödeme yapan ya da hiç ödeme yapmayan kart sahiplerine hesap kesim tarihinden itibaren ödenmeyen toplam tutara alışveriş faizi uygulanır. Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizi ve kalan tutara alışveriş faizi uygulanır.
Mağazalar özellikle taksitli işlemlerde bankaların aldığı komisyon oranlarını, üzerine küçük de olsa kar payı koyarak kullanıcılara yansıtır. Bu da bildiğimiz, klasik anlamda vade farkını oluşturur ve alıcı finansmanlı vade farkı olarak isimlendirilir.
Vade farkı, alıcı ile satıcı tarafın anlaşmış olduğu vade süresinde alıcı tarafından ödeme yapılmaması halinde satıcı tarafından ilave edilen ek farktır. Yani vadesinde ödenmeyen borç üzerine ödenmeyen borç tutarına bağlı olarak önceden belirlenmiş oranda faiz eklenen ekstra bir bedeldir.
Türkiye'deki mal veya hizmet ithal eden firma, mal veya hizmetin bedelini peşin ödemekte zorlanması halinde bedelin ödenmesini vadeye yaymak suretiyle ödeme işlemleri belirlenen vadelerde yapılmakta ve bunun için satıcı yabancı firmaya vade farkı ödenmektedir.
Kredi kartıyla peşin olarak yapılan harcamalar, hesap kesim tarihinden önce taksitlendirilebilir. Taksit, bir borcun ödenmesi gereken parçalarından her birine verilen isimdir. Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişin mantığı, tutarın tamamının limitten düşülmesi ve aylık bazda parça parça ödenmesidir.
Aradaki fark bankaya ödeniyor. Bu gibi durumlarda Enpara ve Kuveyt Türk gibi bankaların kredi kartını kullanırsanız sonradan vade farksız taksitlendirme imkanınız olur. Akbank kişiye özel olarak sunabiliyor. Faizsiz taksit sanırım en fazla 3 aya kadar yapılıyor.
Taksitli satışlar, satıcının herhangi bir vade farkı uygulamadan kredi kartının ilişkili olduğu bankaca alışveriş tutarının taksitlendirilmesi ya da satıcı tarafından alışveriş tutarına bir vade farkı hesaplanarak bu tutarı kredi kartına taksitlendirmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Cevap: Vade farkı faiz değildir.
Vade farkı, yasal düzenlemeler kapsamında tanımlanmış ve kabul edilmiş bir kavram değildir. Son yıllarda ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortam nedeniyle yargı kararları ile ortaya çıkmış olup, para ifasındaki gecikmeden zarar gören alacaklıyı koruma amacı taşımaktadır.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır.
Eğer bütçeniz almak istediğiniz ürüne o an için yetmiyorsa ürünü kredi kartı ile taksitli olarak satın alabilirsiniz. Ödemeyi uzun vadeye yaydığınızda hem satın alma işlemini enflasyon farkına yakalanmadan gerçekleştirmiş olursunuz hem bir anda ödeme yapmadığınız için bütçe açığı vermezsiniz.
Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, bankanın verdiği hizmet karşılığında anlaşma gereği iş yeri sahiplerinden komisyon adı altında almış olduğu ücret, faiz olarak değerlendirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri