Tam Öğrenme Modelinin Özellikleri Bir ünite veya konu bitmeden diğer üniteye geçilmez. Diagnostik (ön test) testlerle ders başında herkesin hazırbulunuşluğu tespit edilir. Ek öğrenmeler verilerek öğrencilerin ön koşul öğrenmeleri eşitlenir. Öğrencilerden en az hedef davranışların en az %70'nin öğrenilmesi beklenir.
Tam öğrenme modeli grupla yapılan bir öğretimdir.
Öğrenciler arasında bireysel farklılık yokmuş gibi kabul eder. Değiştirilebilen davranışlar üzerine yoğunlaşır. Bu davranışları kontrol ederek öğrenme etkinliğinin %90'ın üzerine çıkarılabileceğini savunur.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
Tam öğrenme modeli, Bloom tarafından ortaya atılmış olup okuldaki öğrenci başarısını %90'a çıkarmayı hedefleyen bir öğretim sürecini ele alır.
İlgili 20 soru bulundu
Bloom Tam Öğrenme Modeli Temel Özellikleri
Tam Öğrenme Modeli'nde, tam öğrenme ölçütü %70 olarak belirlenmiştir. Öğrencinin, verilen kurallara uyması durumunda öğrenme düzeyinin yüzde yüze yakın bir seviyeye çıkabileceği savunulur.
Not: Tam Öğrenme Modelinde öğrenci-öğrenci etkileşimi bulunmadığı için işbirlikli öğrenme,akran öğretimi, tartışma gibi yöntem ya da teknikler uygulanamaz.
Tam öğrenme modeli, "öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır" anlayışına sahip olan bir öğretim modelidir. Son dönemde eğitimde sıklıkla kullanılan tam öğrenme modeli, öğrencinin ihtiyaçlarını gözetir ve dersi en az %70 oranında anlamasını sağlar.
Bloom, tam öğrenme modelinin ana değişkenlerini, öğrenci nitelikleri, öğretim hizmetinin niteliği, ve öğrenme ürünleri olarak belirlemiştir. Öğrenci nitelikleri olarak ele alınan giriş davranışları, «bilişsel iş davranışları»nı ve «duyuşsal giriş özelliklerini kapsamaktadır.
3. En kısa ifadeyle Tam Öğrenme, “Ek zaman ve öğrenme olanakları ile olumlu öğrenme koşulları sağlandığında, hemen hemen tüm öğrenciler okullarda öğretilmek istenen tüm yeni davranışları öğrenebilir.” esasına dayalıdır. Başarıyı normal dağılım eğrisinden yüzde 90-95'e çıkarmayı amaçlar.
Programla öğrenci arasında sürekli bir etkileşim vardır. Her bilgi ünitesi bir ilerleme aşaması oluşturur. Program öğrenciye her küçük adım(birim)da bilgi sunmanın yanında, bu bilginin öğrenilip öğrenilmediğini kontrol amacıyla devamlı soru yöneltir ve öğrencinin bu sorulara cevap vererek etkin katılımı sağlanır.
Kuantum öğrenme, öğrencilerin etkili şekilde öğrenmelerine destek olan bir öğrenme modelidir. Söz konusu modelde öğrencilerin yaşam becerilerini geliştirmesi hedeflenir. Bu modelde birey farklı düşüncelere sahip olabilir. Bireyin bu farklı düşünceleri desteklenmeli, aynı zamanda ifade için birey desteklenmelidir.
Yeni davranışların başkalarını gözleme ve taklit etme yoluyla kazanıldığını ileri süren bir sosyal davranış öğrenme kuramıdır. Bu kuram, öğrenmenin sosyal ortamlarda gerçekleşen bilişsel bir süreç olduğunu önermektedir.
Okulda öğrenme modeli, bireysel ihtiyaçlara göre zaman ve olanaklar sunulduğu takdirde her öğrencinin aynı öğrenme seviyesine ulaşabileceğini ifade eder. Bu modelin temelinde, hızlı ve yavaş öğrenenler ayrımı ile zaman değişkeni esastır.
"öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır" diyor amerikalı eğitimci bloom. katılırsınız, katılmazsınız size kalmış. ama daniel pennac'ın yazmış olduğu okul sıkıntısı adlı kitap, sanıyorum çoğunlukla bu öğrenme modeli üzerine yazılmış. ya da bu modeli destekleyen bir kitap diyelim.
Tam öğretim modelinde grupla öğretim yapılırken programlı öğretim modeli bireyseldir. Tam öğretim modelinde bireysel farklılıklara dikkat edilmezken programlı öğretim modelinde bireysel farklılıklar ön plandadır.
Bu kitap ile ortaya çıkan “Bloom taksonomisi” eğitim programlarının ve ölçme değerlendirme araçlarının geliştirilmesinde bugüne kadar tüm dünyada kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılmıştır. Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır.
Kendisi, Bloom'un bilişsel alanın alt basamaklarını süreç boyutu olarak düşünmüştür. Onun elde etme süreci Bloom'un bilgi, kavrama, uygulama ve sentez basamağını; uygulama süreci uygulama, analiz ve sentez basamağını; değerlendirme süreci ise bilgi basamağını karşılamaktadır.
Anlamlı öğrenme ise, öğrencinin kendi zihninde aktif olduğu, bilişsel faktörlerin yer aldığı ve sürekli bir öğrenme sürecinin sağlandığı bir eğitim tekniktir. David Ausubel'in anlamlı öğrenme modeli, önceden öğrenilen bilgilerin ön organizasyonu ve bütünleşmeyi hedefler.
Ausubel, bireyin bilgi işlem sistemi (zihinsel yapısı) ile disiplinlerin yapısı arasında bir parelellik bulunduğunu ve disiplinlerin, genel ilkelerden, soyut kavramlardan hareket ederek somut şeylere doğru indiğini, insanın da önce soyut şeyleri daha sonra somut bilgileri öğrendiğini ileri sürmektedir.
Öğretim etkinlikleri modeli, Gagne'nin bilişsel ve davranışsal yaklaşımları sentezleyen bir model olarak eğitime katkısı büyüktür. Bu model, öğrencinin problem çözme becerisini geliştirmeye yönelik olan dikkat çekme, hedeften haberdar etme, ön koşul öğrenmelerin hatırlanması gibi temel öğeler içerir.
Akran öğretimi yönteminde öğreticinin konuyu öğrenciye anlatırken veya anlatacağı biçime sokarken tekrar ettiğini ve daha iyi öğrendiğini vurgulayan çalışmalar mevcuttur. Ayrıca, öğrencilerin öğretme süreci hakkında duygu ve düşüncelerini paylaşma fırsatı bularak öğrenme hakkındaki görüş ve bilgileri artmaktadır.
Akran aracılı öğretim bir bireyin diğer bir bireye belirlenen konuyu materyaller kullanarak usta çırak ilişkisi içinde tecrübe aktarımı yoluyla öğrettiği bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri