*Tan Değeri Nedir? Bir dik üçgende seçilen bir köşenin karşı tarafının bitişik köşenin karşı tarafına oranına teğet değeri denir. A açısının tanjantına tanA denir.
"tan" simgesidir. Merkezi orijin olan çemberin, 1 birim yarıçaplı birim çemberdeki a=1 şeklinde b eksenine paralel çizilen doğruya tanjant ekseni olarak tanımlanmaktadır. Bir birim çember üzerinde, orijinden tanjant eksenine doğru çizilen doğrunun altında kalan açıdır. 90 derece ve katlarında tanımsız olur.
Tanjant Nedir? Şekildeki gibi bir üçgende A açısının karşısındaki kenarın uzunluğunun, A açısına komşu olan (bitişik) kenarın uzunluğuna bölünmesi ile elde edilen bir değerdir (orandır). Tanjant, kısaca tan şeklinde ifade edilir. Bulunan bu değere A açısının tanjantı denir ve Tan(A) şeklinde gösterilir.
Trigonometrik işlevler
Tanjant işlevi (tan), karşı kenarın komşu kenarı oranıdır.
*Tan Değeri Nedir? Bir dik üçgende seçilen bir köşenin karşı tarafının bitişik köşenin karşı tarafına oranına teğet değeri denir. A açısının tanjantına tanA denir.
İlgili 26 soru bulundu
Bir üçgende bulunan x açısının tam karşısındaki kenarın komşu kenara olan oranı tan değeri olarak ifade edilir.
Bir üçgenin A açısının komşu kenarının hipotenüse uzunluğuna oranlanması şeklinde bulunabilir. Tanjant kısaca tan olarak ifade edilir. Formül tan(A)? karşı kenar/komsu kenar = a/b = sinA/cosA şeklindedir.
Bir 1 tan ya da tan 1 şeklinde ifade edilen değer 1 derecelik açının tanjant değeri demektir. Bu değer 1 derecelik açının sin değerinin 1 derecelik açının cos değerine bölünmesi ile bulunur.
Trigonometride önem taşıyan üç temel işlevin ne olduğu yukarıda yazılmaktadır. Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır.
tanjant kırkbes 1'e esittir. tanjant 45 bire eşit değildir. tanjant 45 derece bire eşittir. 45 ile 45 derece farklı şeylerdir. inanmıyorsanız bilimsel hesap makinelerinde bir deneyin.
Tanjant. α ölçülü açının karşısındaki dik kenarın uzunluğunun komşusundaki dik kenarın uzunluğuna oranına, α ölçüsünün tanjantı denir. tan α ile gösterilir. Kotanjant. α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğunun karşısındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, α ölçüsünün kotanjantı denir.
200° III. bölgede yer aldığından ve tanjant fonksiyonu bu bölgede + işarete sahip olduğundan: tan 200° ün işareti , + dır. Buradan işaretler sırasıyla; -, -, + şeklinde bulunur.
Sinüs, kosekant, tanjant ve kotanjant IV. bölgede negatiftir.
Merkezi orijin olan, 1 birim yarıçaplı birim çemberdeki x=1 şeklinde y eksenine paralel çizilen doğruya tanjant ekseni denir.
Bir üçgendeki x açısının karşısında bulunan kenarın komşu kenara olan oranı tanjant olarak ifade edilmektedir. Kotanjant hesaplaması ise bir x açısının komşu kenarı ile kendi karşısındaki kenara oranı olarak ifade edilmektedir.
Sin2x = 2.sinx.cosx denklemine eşittir. Bu açılım da her bir açının yarısını alacak biçimde kullanıldığı anlatılmaktadır. En basit olarak Sin40 = 2.sin20.cos20 olarak karşımıza çıkar. Bu formül bazı sorularda bir açı verilip onun yarısının ya da iki katının sinüs değeri arandığı durumlarda rahatlıkla kullanılmaktadır.
Bir açının tanjantı 1'e eşitse, bu açıyı bulmak için, açının tanjantının ters tanjantını yani ark tanjantını alabiliriz. Eğer bunu yaparsak, evet, iki tarafında ark tanjantını alalım, tetanın tanjantının ark tanjantı, 1'in ark tanjantına eşit olur.
Sinüs'ün dik üçgende gösterimi. o/h. Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın y eksenine göre koordinatıdır. Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun y ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının karşısındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.
Sinüs, Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın y eksenine göre koordinatıdır. Örneğin sinüs 90 derece tam olarak 1'e karşılık geliyor.
açısının ordinatıyla apsisinin oranına denir. Dik üçgende ise açının komşu dik kenarının karşı dik kenarına oranıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri